Παρουσίασε την πρότασή του στο ΕΛΚ ο Πρόεδρος-Ικανοποίηση για την αναφορά

Στην πρόταση του για πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το πρωί της Πέμπτης πριν την έναρξη της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συνόδου του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη.

Ο ΠτΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη αναφοράς στο προσχέδιο κείμενου των Συμπερασμάτων για το Κυπριακό και για τον ενεργό ρόλο που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει, «σε όλα τα στάδια» και «με όλα τα μέσα που διαθέτει», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Λετυμπιώτη, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο του ΕΛΚ με κοινή δήλωση «εξέφρασαν τη σαφή στήριξή τους στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού μιας πολιτικής προσωπικότητας, και κάλεσαν την ΕΕ να αξιοποιήσει τη χρονική συγκυρία, αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και για άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των HE, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διμερή συνάντηση με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία αντάλλαξαν απόψεις για την προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όπως αναφέρεται, με τον ΠτΔ να ευχαριστεί την κ. Μελόνι για τη στήριξη ως προς τη σχετική αναφορά στο προσχέδιο Συμπερασμάτων.

Επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα ενέργειας, και ιδιαίτερα τις προοπτικές που δημιουργούνται για την Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία τους για την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τη δραστηριοποίηση της ΕΝΙ στην περιοχή», ενώ συζήτησαν τρόπους «περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ιταλίας, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τις εξελίξεις στην περιοχή μας και την ενδυνάμωση των σχημάτων MED-5 και ΜΕD-9».

Πριν την έναρξη της συνόδου αρχηγών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία και τις εξελίξεις στην Ουκρανία λόγω της παράνομης ρωσικής εισβολής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τσίβικος: Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της ΚΔ, κάθε παράβαση μια νέα εισβολή
Ανησυχία για εντεινόμενες προκλήσεις εντός νεκρής ζώνης εξέφρασε η Πρ. Βουλής
Αναμένει την απάντηση της Chevron, αποτιμά θετικά τις τοποθετήσεις της εταιρείας ο Παπαναστασίου
Συγκλονίζει η μητέρα της Έμμας-«Ήθελαν να σώσουν τα τομάρια τους και όχι να τη βοηθήσουν»
Mπορέλ για Κυπριακό-«Δεν είναι δώρο στην Τουρκία όσα προτείνονται για σχέσεις με ΕΕ»
Υποστήριξε πως άλλα του είπε ο Πρόεδρος και άλλα έκανε για τους συμβούλους ο Ελεγκτής
Βάζει μπροστά το μεταναστευτικό πρόβλημα για την τοποθέτηση κάμερας στον Άγιο Δομείτο ο σύμβουλος Τατάρ
Επιστολή Αννίτας στον Πρόεδρο-Ζητά 4 εκατομμύρια ευρώ για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό
Η ιστορία των δίδυμων κοριτσιών που υιοθετήθηκαν παράνομα και βρέθηκαν χάρη στο TikTok
Tη Δευτέρα έτοιμη η έκθεση για τον Ακάμα