Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής-Οι προτεραιότητες που θέτει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις δύο το μεσημέρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των 27 ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι θα εξετάσουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, τα ζητήματα της Ουκρανίας και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το κυπριακό ενδιαφέρον εστιάζεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, στα οποία περιλαμβάνεται ειδική αναφορά για το Κυπριακό, η οποία αφήνει εν μέρει ικανοποιημένη τη Λευκωσία. Ταυτόχρονα στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας περιέχει το νέο προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο κυκλοφόρησε το πρωί της Πέμπτης, στην οποία ο Ύπατος Εκπρόσωπος καλείται να καταθέσει έκθεση για την κατάσταση των ευρωτουρκικών «χτίζοντας πάνω στα εργαλεία και τις επιλογές που έχει προσδιορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική Σύνοδο με σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. «Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο, το ένα το θέμα της Μετανάστευσης. Όχι μόνο λόγω του τραγικού γεγονότος που είδαμε πρόσφατα αλλά και λόγω των αυξημένων αφίξεων μεταναστών στην Κύπρο, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ναι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, όπως η συμφωνία που έγινε των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Αυτό που επιτεύχθηκε με την Τυνησία, είναι ένα καλό παράδειγμα, στο οποίο πρέπει να κτίσουμε».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεύμα εργασίας των «27» με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλντερμπέργ. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα γίνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία και για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία οι συναντήσεις που θα υπάρξουν με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν -σίγουρα η ένταξη της Σουηδίας είναι το πιο σημαντικό θέμα- αλλά είναι και η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, με την ΕΕ να έχει ενεργότερο ρόλο. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησημου για το γεγονός ότι σε συνέχεια της δικής μας πρωτοβουλίας, αποτυπώνεται στα Συμπεράσματα η ετοιμότητα της ΕΕ να συνεισέρει σε όλα τα στάδια και σήμερα για σπάσιμο του αδιεξόδου, αλλά και μετά την έναρξη των συνομιλιών».



Και πρόσθεσε: «Αλλά και του γεγονότος ότι υπάρχει σχετική αναφορά για τα ευρωτουρκικά. Ήταν κάτι που επιδιώξαμε να υπάρξει αυτή η σύνδεση και ελπίσουμε να δημιουργηθούν τα δεδομένα τα οποία θα μας οδηγήσουν στον στόχο επανέναρξης των συνομιλιών. Είχα πει και προηγουμένως ότι το Ευρ. Συμβούλιο είναι το πρώτο ορόσημο, το δεύτερο είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και το τρίτο είναι η Γενiκή Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».

«Είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και εμείς και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να συγχρονιστούν όλες οι ενέργειες για να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών» όπως είπε.

Κληθείς να σχολιάσει πού εντάσσεται η πρότασή του για απεσταλμένο της ΕΕ για το Κυπριακό στο λεκτικό που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλα τα κράτη μέλη» καθώς «βλέπουν την προστιθέμενη αξία του διορισμού μιας προσωπικότητας».

«Εξάλλου, για αυτό τον λόγο υπάρχει και στα συμπεράσματα η αναφορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εμπλακεί σε όλα τα στάδια της προσπάθειας, και τώρα στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των συνομιλιών, ακριβώς για να υπάρξει αυτός ο συγχρονισμός, γιατί σχετίζεται και με τις επαφές που θα γίνουν με τον κ. Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία» συνέχισε.

«Αρχίσαμε τις συζητήσεις, όπως είπα και επί συγκεκριμένων ονομάτων και ελπίζουμε να δημιουργηθούν τα δεδομένα, έτσι ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να έχουμε και συγκεκριμένη ανακοίνωση για την εν λόγω προσωπικότητα» πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε τέλος στην ενημέρωση στην οποία θα προβεί στο πλαίσιο της συνόδου προς τους ομολόγους του για τις προσπάθειες για το Κυπριακό, και πρόσθεσε πως την Τετάρτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, οι οποίες ήταν συνέχεια συναντήσεων που είχε μαζί τους.

«Γνωρίζουμε ότι και οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία. Συζήτησαν με τον κ. Ερντογάν, θα συναντηθούν και στη Λιθουανία» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως επρόκειτο να συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και θα ενημερώσει για τις επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Πρόσφατα υπήρξε μια σύνοδος στη Γαλλία που οργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος που ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ήταν παρών και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ακριβώς και αυτή η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες» κατέληξε.

Το προσχέδιο

Στο συγκεκριμένο προσχέδιο, η παράγραφος ακολουθεί την παράγραφο για το Κυπριακό, κάτω από την επικεφαλίδα «Ανατολική Μεσόγειος».

Ειδικότερα, το κείμενο των δύο παραγράφων (παράγραφοι 43 και 44 στο προσχέδιο που κυκλοφορεί) έχει ως εξής:

«43. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο (acquis). Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της.

44. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα του αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ιουνίου του 2021 και της Δήλωσης του Μαρτίου του 2021, και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, χτίζοντας πάνω στα εργαλεία και επιλογές που έχει προσδιορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με προοπτική να προχωρήσουν κατά τρόπο στρατηγικό και προσανατολισμένο στο μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις Βρυξέλλες με το μυαλό στο Βίλνιους-Οι στόχοι του ΠτΔ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ικανοποίηση για τη Σύνοδο του ΕΛΚ

Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου. Στη δήλωση που ετοιμάσθηκε στη βάση των όσων συζητήθηκαν στη Σύνοδο του ΕΛΚ, συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο ειδική αναφορά για το Κυπριακό, στο οποίο περιλαμβάνεται το θέμα του διορισμού εκπροσώπου της ΕΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το κείμενο, «η ΕΕ θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει την πολιτική δυναμική μετά τις εκλογές στην Τουρκία, για να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ώστε να τερματιστεί η σχεδόν 50χρονη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και επανένωση του νησιού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη ως προς αυτό, και ειδικότερα την πρότασή του για έναν πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του διορισμού εκπροσώπου για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου σε γραπτή δήλωσή της η Αννίτα Δημητρίου, αναφέρει πως, «με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επισφραγίστηκε σε κοινή μας δήλωση, η βούληση να εργαστούμε συλλογικά για την αντιμετώπιση των κρισιμότερων ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, τηρώντας τη στάση αρχών απέναντι στο διεθνές δίκαιο και στηρίζοντας σθεναρά, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, τον Ουκρανικό λαό στον αγώνα επιβίωσης που διεξάγει και μας αφορά όλους».

Η Αννίτα Δημητρίου χαιρετίζει την ενσωμάτωση στην κοινή δήλωση ενισχυμένης αναφοράς για το Κυπριακό. «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα, υπογραμμίζει ότι η λύση δύο κρατών, που προωθείται από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, είναι εκτός συζήτησης».

Και προσθέτει: «Στο κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού, τονίστηκε η ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση στη βάση της συμφωνίας της 8ης Ιουνίου, καθώς και η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Κάτι που αφορά άμεσα την Κύπρο ως χώρα πρώτης γραμμής».

«Εκτενής συζήτηση έγινε σε όλα τα καίρια ζητήματα: οικονομία, κλιματική κρίση, σχέσεις ΕΕ με τρίτες χώρες. Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις και τις κλιμακούμενες αντιξοότητες η Ευρώπη επιλέγει να απαντήσει με υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και όραμα. Χτίζοντας στις αρχές που θεμελιώθηκε», κατέληξε η Αννίτα Δημητρίου.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»