Βραβείο στην «Πρωτοβουλία για μια Ανθρώπινη Έγκωμη» για το έργο της

Η ‘Πρωτοβουλία για μια Ανθρώπινη Έγκωμη’, έχει αποδεχθεί το βραβείο, Τιμής Ένεκεν, στο πλαίσιο των Ετησίων Περιβαλλοντικών Βραβείων του ‘Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών’. Η ‘Πρωτοβουλία για μια Ανθρώπινη Έγκωμη’, ξεκίνησε από μια ομάδα κατοίκων, τον Ιανουάριο του 2020, με αφορμή την επιτυχή αντίθεση τους στην ανέγερση δυο πύργων, 18 ορόφων εντός οικιστικής ζώνης. Η δράση των κατοίκων υποχρέωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης, να αλλάξει την απόφαση του και να μην εγκρίνει το εν λόγο έργο.

Όταν έν τη 2023 και εν μέσω σοβαρότατων και πιθανό μη αναστρέψιμων κλιματικών και άλλων περιβαλλοντικών κρίσεων και καταστροφών, θεωρείται όραμα η ανάγκη για πράσινο, αντί μπετον, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Το κράτος οφείλει να προβληματιστεί για τα αυτονόητα. Ειδικότερα όταν οι πολίτες ζητούν στην ουσία, απλά την εφαρμογή, της Σύμβασης του Aarhus, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2001 και το 2003 επικυρωθηκε και απο την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Σύμβαση αυτή διασφαλίζει την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα. Οι αποφάσεις που αφορούν, το χώρο της Κρατικής Έκθεσης δεν διασφαλίζουν τα πιο πάνω και δεν συνάδουν με την Σύμβαση.

Είναι αξιοθαύμαστη, η αφοσίωση και συνέπεια του ‘Κίνηματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών’, όσο αφορά στα περιβαλλοντικά θέματα εδώ και δεκαετίες. Ο αξιόλογος θεσμός, Ετησίων Περιβαλλοντικών Βραβείων, είναι μια υπενθύμιση στην αναγκαιότητα για ενεργή συμμετοχή των πολιτών, αλλά, παράλληλα μοχλός πίεσης προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές για το ρόλο τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως γνωρίζετε, τα πάρκα έχουν τεράστια σημασία για τις πόλεις μας, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και την απορρόφηση του θορύβου, προσφέροντας έναν αναπνευστικό χώρο για την πόλη. Επίσης, τα πάρκα, προάγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συνοχή της κοινότητας, δίνοντας στους ανθρώπους έναν κοινό χώρο για συνάντηση και αναψυχή. Επομένως, η ύπαρξη πάρκων στις πόλεις μας, έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για το περιβάλλον, την υγεία και την ευζωία των κατοίκων. Η προστασία του περιβάλλοντος και η ενδυνάμωση της κοινότητας, κυρίως μιας πρωτεύουσας, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι πολιτικές, κοινωνικές παρεμβάσεις και οι ατομικές πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας όχι μόνο για την Έγκωμη αλλά και για την ευρύτερη Λευκωσια. Η Πρωτοβουλία μας, μπορεί να ξεκίνησε από κατοίκους της Έγκωμης, αλλά, αγκαλιάστηκε έμπρακτα και στηρίχθηκε από πολλούς/πολλές κατοίκους της Λευκωσίας. Το 2024, ενοποιούνται οι Δήμοι και ευελπιστούμε ότι η απονομή του βραβείου αυτού, θα ενισχύσει τις προσπάθειες, για αναβάθμιση του χώρου της Διεθνής Κρατικής Έκθεσης μετατρέποντας τον σε Εθνικό Πάρκο. Το έχουμε μεγάλη ανάγκη γιατί η Λευκωσια, έχει το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου σε δημόσιους χώρους, μόνο 4%, ενώ σχεδόν όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι πέρα του 10%, όπως για παράδειγμα το Όσλο 72%, Μαδρίτη 39% και η Αθηνά με 11% πράσινο, σε δημόσιους χώρους.

Εκ μέρους της ‘Πρωτοβουλίας για μια Ανθρώπινη Έγκωμη’, η αναγνώριση και απονομή αυτού του βραβείου είναι απόδειξη ότι ενέργειες όπως η δική μας, η οποία προέρχεται από την τοπική κοινωνία των πολιτών, μπορούν να ευδοκιμήσουν και να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Ευχόμαστε να υλοποιηθεί ο στόχος και το όραμα μας και να μετατραπεί ο χώρος της Διεθνής Κρατικής Έκθεσης, σε Εθνικό Πάρκο τόσο για την τωρινές γενεές όσο και για τις επόμενες.

Πρωτοβουλία για μια Ανθρώπινη Έγκωμη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΗΛΕΦΩΝO: 99 351399
FACEBOOK: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΓΚΩΜΗ - greenengomi INSTAGRAM: KRATIKI_EKTHESI_PARKO
VIBER GROUP: ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΓΚΩΜΗ

Δειτε Επισης

Διοργανώνεται στην Κύπρο η Υπουργική Σύνοδος MED9 για την Ενέργεια
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση Συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid – Cyprus Dog Shelter
Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Natural Life: Ευρεία γκάμα προϊόντων με σύμμαχο τη φύση.
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus