ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το χαμόγελο είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στην εξωτερική εμφάνιση του κάθε ατόμου. Πριν 15 χρόνια όταν σαν οδοντίατρος ο Dr Άσπρος άρχισε να ασχολείται με τον σχεδιασμό χαμόγελου οι περισσότεροι ασθενείς όπως αναφέρει, ήταν επιφυλακτικοί.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ακόμα και σήμερα ο κόσμος είναι επιφυλακτικός στην αλλαγή η σε οποιαδήποτε επέμβαση στο χαμόγελο του είναι γιατί έχει στο μυαλό του την ιδέα του Hollywood Smile με τα μεγάλα, ογκώδη, και χρώματος άσπρου σαν κιμωλία δόντια που κυριάρχησε στα μέσα της δεκαετίας του 70 και την δεκαετία του 1980.

Παρόλο που μόδα αυτή έχει προ πολλού ξεπεραστεί , στις ΗΠΑ για παράδειγμα όπως και σε όλο τον κόσμο οι παγκόσμιου φήμης αισθητικοί οδοντίατροι δουλεύουν μαζί με τις ομάδες τους στον σχεδιασμό χαμόγελου με όψεις πορσελάνης (veneers) οι οποίες να μιμούνται όσο το δυνατό τις οπτικές ιδιότητες της αδαμάντινης των δοντιών, να είναι δηλ. όσο πιο φυσικές γίνονται· και αυτή είναι η μαγική λέξη στον σύγχρονο σχεδιασμό χαμόγελου (smile design) ΦΥΣΙΚΟ χαμόγελο , ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ .

Και είναι ακριβώς σ αυτό το σημείο που πρέπει να τονιστεί η σημαντική συμβολή του κεραμίστα (οδοντοτεχνίτη) στην απόδοση αυτής της φυσικότητας στις όψεις πορσελάνης (veneers).

Ο οδοντίατρος μπορεί να σχεδιάσει το σωστό σχήμα, μέγεθος των δοντιών είναι ο κεραμίστας που θα αποδώσει το σωστό «χρώμα» και την επιφανειακή υφή (texture) η οποία είναι αυτή ακριβώς η παράμετρος που θα καθορίσει το ποσο φυσικά φαίνονται οι όψεις όταν συγκολληθούν στα δόντια και πόσο αρμονικά «δένει» το χαμόγελο με το πρόσωπο του ασθενούς. Όλο και περισσότεροι «ασθενείς» στις μέρες μας τολμούν να αλλάξουν το χαμόγελο τους με όψεις πορσελάνης αλλά βλέπουμε ένα άψυχο χαμόγελο το οποίο είναι σαν ένα ξένο σώμα στην σύνθεση του προσώπου. Έτσι είναι καθοριστικός ο ρόλος του κεραμίστα που θα «κτίσει» τις όψεις πορσελάνης με τον σωστό τρόπο για να έχουν την ίδια οπτική συμπεριφορά με την αδαμάντινη των δοντιών. Μπορεί πράγματι η τεχνολογία να έχει κάνει τεράστια βήματα και στην οδοντιατρική βλέπουμε να σχεδιάζονται ψηφιακά και να παρασκευάζονται οι όψεις σε πολύ λίγο χρόνο αλλά την πραγματική διαφορά την κάνουν οι όψεις που κτίζονται από τα χέρια ενός έμπειρου κεραμίστα και δίνουν μια μοναδικότητα στο κάθε χαμόγελο.

Ένα σωστά σχεδιασμένο αισθητικά, λειτουργικά, βιολογικά χαμόγελο σαν αποτέλεσμα μιας σωστής συνεργασίας μεταξύ οδοντιάτρου και κεραμίστα μπορεί πραγματικά να αλλάξει την ζωή του ασθενούς.

Untitled-1

Δειτε Επισης

Διοργανώνεται στην Κύπρο η Υπουργική Σύνοδος MED9 για την Ενέργεια
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση Συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid – Cyprus Dog Shelter
Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Το Ταμείο Συνοχής και η Κύπρος