Στις Βρυξέλλες με το μυαλό στο Βίλνιους-Οι στόχοι του ΠτΔ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεισφέρει και να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, και να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση, της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην ανάγκη διορισμού Ευρωπαίου απεσταλμένου, αναμένεται να σημειώνουν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το επόμενο ορόσημο, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Αυτό θεωρείται ως μια μικρή νίκη της κυπριακής διπλωματίας, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, αφού σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έχει βαριά ατζέντα και θέματα όπως η Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, η οικονομία και η άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ, στα συμπεράσματα θα περιλαμβάνεται, μετά από τις κινήσεις της κυπριακής διπλωματίας, συγκεκριμένη αναφορά για το Κυπριακό. Αναφορά που ναι μεν αξιολογείται ως θετική, ωστόσο με βάση τις ίδιες της δηλώσεις των κυβερνώντων, όταν έθεταν το πλαίσιο των στόχων τους, θα προτιμούσαν μια πιο ξεκάθαρη αναφορά για διορισμό απεσταλμένου.

Υπενθυμίζεται πως με βάση πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, έχει την εξής αναφορά για το Κυπριακό: «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο (acquis). Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».

Στα Συμπεράσματα μάλιστα θα περιλαμβάνει και παράγραφο για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, μετά από εισήγηση της Γερμανίας και αναμένεται να καταγραφεί σε προσχέδιο σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συγκεκριμένη παράγραφος θα παραπέμπει σε στρατηγική συζήτηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. ΄Μάλιστα θα απευθύνεται κάλεσμα στην Κομισιόν να αναπτύξει προτάσεις σε σχέση με τα ευρωτουρκικά. Υπενθυμίζεται πως η προσφορά κινήτρων στην Τουρκία, μέσω των Ευρωτουρκικών, ήταν κάτι που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε στο τραπέζι και μένει να διαφανεί σε ποιο βαθμό η εν λόγο προσθήκη της τελευταίας στιγμής, συνδέεται με την προσπάθεια του Προέδρου, αλλά και την επίδειξη βούλησης από την Άγκυρα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Με δεδομένο ότι δύσκολα από εδώ και πέρα θα αλλάξει το κείμενο των Συμπερασμάτων, η προσοχή της Λευκωσίας στρέφεται στο επόμενο ορόσημο, που είναι την άλλη εβδομάδα, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι επαφές του Ταγίπ Ερντογάν, με Ευρωπαίους ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ήδη έχει κλειδώσει η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς, στις οποίες αναμένεται να διερευνηθούν οι προθέσεις του Τούρκου Προέδρου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει σήμερα, αρχικά στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μετά το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κα Μαριλένα Ραουνά.

Εξάλλου στις Βρυξέλλες βρίσκεται και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της βουλής, Αννίτα Δημητρίου για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο πλαίσιο της Συνόδου, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα έχει διμερείς επαφές με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Manfred Weber, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μελών του ΕΛΚ και αρχηγούς των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανήκουν στο ΕΛΚ.

Ενόψει της σημερινής Συνόδου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες επικοινωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Καγκελάριο της Γερμανίας για τη στήριξη που παρέχει στην πρωτοβουλία του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τον ρόλο που η Γερμανία διαδραματίζει προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ενημερώσει για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με την πρωτοβουλία του για επανέναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού επί της συμφωνημένης βάσης λύσης, και ειδικότερα για τη συνομιλία που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ, καθώς και για άλλες σχετικές διεργασίες που γίνονται από τον διεθνή Οργανισμό.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επαφή ενόψει και της σημαντικής Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία. Με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο κ. Ρούτε συμφώνησαν ότι η σχετική αναφορά για το Κυπριακό στο προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, επανενάρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Στόχος όλων των επαφών του Προέδρου, είναι με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε, αλλά κα ενόψει των σημαντικών συναντήσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, είναι αφενός να πετύχει όσο το δυνατό ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στο λεκτικό των Συμπερασμάτων, αλλά παράλληλα να διασφαλίσει, ότι στη Λιθουανία, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα μεταφερθούν από τους ομολόγους του τα σωστά μηνύματα στον Ταγίπ Ερντογάν που θα συμβάλουν στο ξεκλείδωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Δειτε Επισης

Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου