Έρχεται λίφτινγκ στα Υπουργεία-Νέοι γενικοί διευθυντές και εφαρμογή εναλλαξιμότητας

Με λίφτινγκ στα Υπουργεία θα προχωρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν από την τοποθέτηση των έξι νέων γενικών διευθυντών που διόρισε η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, θα κάνει και μεταθέσεις άλλων, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η εναλλαξιμότητα.

Εντός της Κυβέρνησης υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατανόηση πως η πολύχρονη παρουσία των ίδιων ατόμων σε ένα πανίσχυρο πόστο, μπορεί να δημιουργήσει «κάστρα», με τους γενικούς διευθυντές ατύπως να έχουν, στο τέλος της ημέρας, περισσότερη εξουσία και από τους ίδιους τους πολιτικούς τους προϊστάμενους οι οποίοι αλλάζουν και οι ίδιοι μένουν, γι’ αυτό και επιθυμία της είναι να μετακινούνται, μεταφέροντας τη διοικητική τους εμπειρία και κατάρτιση από το ένα πόστο στο άλλο. Ως εκ τούτου, αναμένεται να εφαρμοστεί η εναλλαξιμότητα στις ανώτερες θέσεις και να ανατεθούν νέα καθήκοντα και σε άλλα πρόσωπα κι όχι μόνο αυτά που διορίστηκαν για πρώτη φορά στη θέση γενικού διευθυντή.

Υπενθυμίζεται ότι από την εναλλαξιμότητα εξαιρείται το Υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου ο γενικός διευθυντής είναι πάντοτε υψηλόβαθμος πρέσβης που υπηρετεί στο κέντρο, ωστόσο εκεί εφαρμόζεται ήδη στην πράξη, αφού τα μέλη του διπλωματικού σώματος δεν υπηρετούν στην Κύπρο για πολλά συνεχόμενα χρόνια και, ως εκ τούτου, οι γενικοί διευθυντές αλλάζουν. Για παράδειγμα, ο προηγούμενος γενικός του ΥΠΕΞ, Κορνήλιος Κορνηλίου, υπηρετούσε στη θέση από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2023, που διορίστηκε πρέσβης στο Ισραήλ. Αντιθέτως, σε άλλα Υπουργεία, οι ίδιοι γενικοί διευθυντές μπορεί και να παραμένουν για πολλά χρόνια. Η Χριστίνα Γιαννάκη, για παράδειγμα, είναι διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας από τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ προηγουμένως εκτελούσε χρέη αναπληρώτριας διευθύντριας στο ίδιο Υπουργείο από τον Οκτώβριο του 2013.

Πρόσφατα, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας προήγαγε σε γενικούς διευθυντές έξι πρόσωπα που κατείχαν άλλες σημαντικές θέσεις στη δημόσια υπηρεσία, με τους διορισμούς να τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για τον Ηλία Ελίκκο, διευθυντή του Κτηματολογίου, τον Αντώνη Κουτσούλλη, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Υφυπουργείου Τουρισμού, την Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, τον Γιάννη Νικολαΐδη, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, τη Μαρίνα Χασάπη-Ιωάννου, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Υφυπουργείου Προνοίας και τον Κώστα Χατζηπαναγιώτου, διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν από αυτά τα έξι πρόσωπα, που θα ανακοινωθεί πού θα τοποθετηθούν, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει, εντός της εβδομάδας, και τη μετακίνηση γενικών διευθυντών σε άλλα Υπουργεία.

Κι αυτή δεν είναι η μοναδική αλλαγή που επιδιώκει η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους διορισμούς, αφού την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει την ευθύνη να συμβουλεύει την Κυβέρνηση για θέματα διορισμών που γίνονται από την ίδια, αρχής γενομένης με τα Διοικητικά Συμβούλια έντεκα Ημικρατικών οργανισμών.

Βάσει της διαδικασίας που έχει αποφασιστεί, η Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα κάνει ανοικτή δημόσια πρόσκληση προς το κοινό για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το εννεαμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, του οποίου η θητεία θα διαρκεί για πέντε χρόνια και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κράτος αμισθί, θα καταρτίζει μία υποεπιτροπή πέντε ατόμων -η σύνθεση θα εξαρτάται από τον οργανισμό- η οποία θα εξετάζει τις αιτήσεις και να καταρτίζει κατάλογο εισηγήσεων προς τον αρμόδιο Υπουργό εντός 30 ημερών. Ο κατάλογος αυτός θα περιλαμβάνει τριπλάσιο αριθμό ατόμων από τις κενές θέσεις που προνοούνται. Εάν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει να μην ακολουθήσει την εισήγηση και επιλέξει για διορισμό άτομα εκτός του καταλόγου, θα πρέπει να αιτιολογεί την απόφασή του.

Μετά την απόφαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανακοίνωσε, πέραν της σύνθεσης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, και τα ειδικά κριτήρια που αποφασίστηκε ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη στις εισηγήσεις του και που δεν καθορίζονται από τη νομοθεσία. Αυτά είναι η συμμετοχή, κατά το μέτρο του δυνατού, ίσου αριθμού ανδρών και γυναικών, η εμπειρία, οι δεξιότητες, τα ακαδημαϊκά ή άλλα επαγγελματικά προσόντα, η κοινωνική δράση και η προσφορά. Επίσης θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν άμεσο ή έμμεσο οικονομικό, προσωπικό ή άλλο συμφέρον, συγκρουόμενο με τα συμφέροντα του οργανισμού στον οποίο επιθυμούν να διοριστούν.

Υπενθυμίζεται ότι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα έχει ως πρόεδρο έναν πρώην δικαστή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο ή ανώτατο διοικητικό όργανο στην Κύπρο και μέλη προερχόμενα από την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών, τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των κυπριακών πανεπιστημίων, τη διοικούσας επιτροπής του ΕΤΕΚ και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Θα υπάρχει, επίσης, εκπρόσωπος του Υπουργού στον οποίο υπάγεται ο οργανισμός και ένας πρώην γενικός διευθυντής Υπουργείου.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών