Κεραυνός… εν αιθρία για τους καταναλωτές-Βράζουν για το μπλόκο στις επιδοτήσεις

Αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές μετά και τις εξαγγελίες του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο μεταξύ άλλων αποφάσισε όπως καταργηθεί η οριζόντια επιδότηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία πρόκειται να συνεχιστεί πλέον στοχευμένα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ έλαβε παράλληλα την απόφαση και την άμεση κατάργηση των μέτρων στήριξης και στα καύσιμα, που ολοκληρώνονται τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση που έχει ληφθεί για την επιδότηση ενέργειας μέσω της ΑΗΚ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, θα είναι μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους γεωργούς που χρησιμοποιούν αντλιοστάσια. Όπως επεξηγήθηκε, ανάμεσα στα ευάλωτα νοικοκυριά, περιλαμβάνονται οι λήπτες Ε.Ε.Ε., άτομα με αναπηρία, άτομα ανίκανα προς εργασία, πολύτεκνοι, μονογονιοί και άνεργοι. Το συγκεκριμένο μέτρο, πρόκειται να έχει ισχύ για τρεις μήνες και θα είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ το συνολικό κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μια απόφαση, η οποία προκάλεσε δυσφορία ανάμεσα στους καταναλωτές, χαρακτηρίζοντας μάλιστα, μηδαμινή την επιδότηση που θα υπάρξει στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού για την ηλεκτρική ενέργεια.

Φανερά προβληματισμένος, ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε ότι «η απόφαση για την επιδότηση στο ρεύμα, δεν είναι απλά αδικαιολόγητη, αλλά απαράδεκτη. Οι τιμές του ρεύματος είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα και έπρεπε να ανανεωθεί η επιδότηση για ακόμη μια χρονική περίοδο δυο μηνών τουλάχιστον. Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι θα γίνει πιο στοχευμένα και η επιδότηση θα δοθεί μόνο στις ευάλωτες ομάδες των καταναλωτών. Είναι κάτι που με ενόχλησε. Υπήρχε επιδότηση 75 εκατομμύρια και τώρα δίνουν 2,5 εκατομμύρια και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι θα είναι στοχευμένα. Για μένα στοχευμένη απόφαση θα ήταν αν όλα τα 75 εκατομμύρια πήγαιναν σε συγκεκριμένο σκοπό».

Επιπρόσθετα, ο κ. Δρουσιώτης, στάθηκε στην αναφορά του Υπουργού Οικονομικών, που τόνισε ότι υπάρχουν κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά δημοσιονομική πειθαρχία, δεν είναι μόνο να κόβουμε τις επιδοτήσεις, δηλαδή, να περικόπτουμε τα έξοδά μας, αλλά πειθαρχία είναι και να εισπράττουμε από αυτούς που τους χαρίζουμε εκατομμύρια. Για παράδειγμα, οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών που είναι στη μεταβατική περίοδο, συνεχίζουν να πληρώνουν 20 με 22 σεντ την κιλοβατώρα. Μας υποσχέθηκαν επίσης, ότι θα φορολογήσουν τα απροσδόκητα κέρδη, αλλά όχι μόνο δεν τα φορολογούν, έρχονται και συνεχίζουν να επιδοτούν και μπαίνουν εκατομμύρια στα ταμεία των ιδιωτικών εταιρειών, τη στιγμή που το κράτος οφείλει να τα φορολόγησει και να τους κόψει αυτά τα απροσδόκητα κέρδη. Πειθαρχεία είναι εάν φορολογούσε τα απροσδόκητα κέρδη και περίκοπτε τις υπέρογκες τιμές που πληρώνει για τα φωτοβολταικά και δεν χρειαζόταν να κοπούν οι επιδοτήσεις του ρεύματος».

Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι μονόπλευρη, τόνισε ο κ. Δρουσιώτης, για να σημειώσει ότι, «καλό είναι ο Υπουργός Οικονομικών να το λάβει υπόψη. Πρέπει να υπάρχουν ανάλογα έσοδα και έξοδα, όχι μόνο κόβουμε τα έσοδα. Οι καταναλωτές δυστυχώς σήμερα, δεν μπορούν να αντιδράσουν και δεν θα αντιδράσουν με αυτές τις αποφάσεις, αφού δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ιδιαίτερο για να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα».

Παραμένει στα ύψη η τιμή του ρεύματος

Παράλληλα, σε ψηλά επίπεδα συνεχίζουν να παραμένουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα, η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, όσον αφορά την επιδότηση που λαμβάνουν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, είναι μείωση κατά 20% στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Από το τιμολόγιο της ηλεκτρικής ενέργειας, εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου στον REPORTER, «πάνω από το 70% αφορά κόστος καυσίμου και το κόστος θερμοκηπιακών αερίων. Άρα, αν δεν μειωθεί το κόστος πετρελαίου διεθνώς, αν δεν μειωθούν οι τιμές των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων, αν δεν έχουμε φυσικό αέριο στη διάθεσή μας, αν δεν αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση».

Όσον αφορά τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εξόφληση των λογαριασμών των καταναλωτών, αυτό είναι κάτι που παραμένει σε ισχύ. «Όταν άτομα δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τον λογαριασμό τους, η Αρχή Ηλεκτρισμού, χειρίζεται την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, βλέπει το ιστορικό τους, το χρεωστικό υπόλοιπό τους και όταν έρθει και ζητήσει διευκόλυνση ο πελάτης, τότε θα του κάνουμε, με απώτερο στόχο να μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο και όχι να αυξάνεται».

Μάλιστα, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που διανύουμε την περίοδο καλοκαιριού, υπάρχει αυξημένη κατανάλωση, λόγω και της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών τα οποία χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. «Στην παρούσα φάση, πραγματοποιούμε εκστρατεία ενημέρωσης και διαφώτισης για τρόπους εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, με επακόλουθο φυσικά να μειωθεί και το τιμολόγιο στους πελάτες της Αρχής».

Δειτε Επισης

Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα
Πράσινο Bουλής για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού από τη CYTA