Με νέο look χτίζει κοινωνική συμμαχία το ΑΚΕΛ-Οι στόχοι και το κάλεσμα
20:20 - 28 Ιουνίου 2023
Κάλεσμα στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου με κοινή πολιτική ατζέντα απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρουσίασε τη νέα επικοινωνιακή εικόνα του ΑΚΕΛ και με λόγο συνενωτικό κάλεσε πρόσωπα, με τα οποία το κόμμα είχε στενή συνεργασία στο επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη, κατά τη διάρκεια των Προεδρικών Εκλογών, αλλά και άτομα που ανήκουν στην ευρύτερη κεντροαριστερά να διατηρήσουν ζωντανό το όραμα της προοδευτικής αλλαγής μέσα από κοινή πιλοτική δράση.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που ήταν ο υποψήφιος που στήριζε το ΑΚΕΛ στις Προεδρικές Εκλογές, αποσκοπεί στην έναρξη διαλόγου για την μορφή που θα μπορούσε να λάβει αυτή η συνεργασία, η οποία δεν θα προϋποθέτει ένταξη στο ΑΚΕΛ.
Παρούσες είναι προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και αρκετά πρόσωπα που στελέχωσαν το επιτελείο Μαυρογιάννη, τα οποία δεν ανήκουν στις τάξεις του ΑΚΕΛ, με τους οποίους το κόμμα της Αριστεράς είχε πολύμηνη αγαστή συνεργασία και με τους οποίους ευελπιστεί να συνεχίζει να συνεργάζεται στο μέλλον. Ήδη, άλλωστε, διαθέτουν κοινή πολιτική βάση, αφού από κοινού έχουν ετοιμάσει το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Μαυρογιάννη και μαζί στο πρόσφατο παρελθόν κατάφεραν να αναπτύξουν δυναμική.
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν επίσης πολλά στελέχη του ΑΚΕΛ, όπως επίσης και ο πρώην υποψήφιος με το ΑΚΕΛ στις Προεδρικές του 2013 και του 2018, Σταύρος Μαλάς, ο οικονομολόγος, Στέλιος Πλατής, ο πρώην υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές 2023, Μάριος Ηλιάδης, ο Λεόντιος Φιλοθέου, ο οποίος ήταν στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο επικεφαλής του επιτελείου του Μαυρογιάννη, Πανίκος Παπανικολάου, ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Ηλιάδης και η Μέλανη Στέλιου.
Επίσης, στην εκδήλωση βρέθηκαν και η πρώην βουλευτής Άννα Θεολόγου, ο πρώην εκπρόσωπος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, Λάζαρος Σαββίδης, η επιχειρηματίας, Βαρβάρα Πετροπούλου, ο πρώην βουλευτής, Ανδρέας Πιτσιλίδης, η ηθοποιός, Πόπη Αβραάμ, η ηθοποιός Βαλεντίνα Σοφοκλέους και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Πανίκος Ξιούρουπας.
Η ανάγκη γι’ αυτό το άνοιγμα εδράζεται σε δύο στοιχεία. Το ένα είναι οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από την πορεία στις Προεδρικές Εκλογές και το άλλο είναι η απόφαση να αλλάξει ο μηχανισμός των Νέων Δυνάμεων και να αντικατασταθεί από ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η έκβαση των Προεδρικών Εκλογών και η εξέλιξη της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη έστειλε το μήνυμα πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζητά μια διαφορετική πολιτική πορεία, την οποία προσπαθεί να χτίσει μέσα από μία νέα κοινωνική συμμαχία, που να περιλαμβάνει τα πρόσωπα αυτά και όχι μόνο. Ανθρώπους, δηλαδή, με τους οποίους υπάρχει κοινή πολιτική ατζέντα, χωρίς απαραίτητα να προκύπτει ιδεολογική ταύτιση.
Σε αυτό το άνοιγμα, μάλιστα, αναμένεται να χρησιμοποιήσει νέο λογότυπο και ένα φρεσκαρισμένο look, υπό το σύνθημα «με το βλέμμα στο μέλλον». Το ΑΚΕΛ δεν θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το σύνηθες λογότυπό του, αλλά θα αξιοποιήσει σε αυτό το πλαίσιο το καινούριο, που είναι χωρίς εικόνα αλλά διατηρεί το κυρίαρχο κόκκινο χρώμα.
Πέραν των διαπιστώσεων των Προεδρικών, ωστόσο, εδώ και καιρό υπάρχει στο ΑΚΕΛ η διαπίστωση πως θα πρέπει ο θεσμός των Νέων Δυνάμεων να επικαιροποιηθεί. Αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η τελική μορφή, η οποία θα προωθηθεί στο Καταστατικό Συνέδριο το Φθινόπωρο, ο προσανατολισμός του κόμματος είναι να διευρυνθούν, συμπεριλαμβάνοντας προσωπικότητες ή οργανωμένα σύνολα, με τα οποία το ΑΚΕΛ έχει κοινές πολιτικές προσεγγίσεις και τα πρόσωπα στα οποία απευθύνεται ο κ. Στεφάνου πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.
Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε αυτόν τον χρόνο, αφενός επειδή δεν έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα από τις Προεδρικές Εκλογές και την κοινή προσπάθεια που έχει καταβληθεί και αφετέρου γιατί του χρόνου τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν οι διπλές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις οποίες θα ήθελε το ΑΚΕΛ να αξιοποιήσει τη δυναμική αλλά και τα στελέχη αυτής της νέας συμμαχίας.
Α. Μαυρογιάννης: Η πολυμορφία μας γίνεται πλούτος
Στην ομιλία του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως, «είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα απόψε, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να σας ευχαριστήσω όλους από καρδιάς για την συμβολή σας στην μεγάλη προσπάθεια που μαζί καταλάβαμε για να δώσουμε στον τόπο μας μια νέα προοπτική, για να τον ανεβάσουμε λίγο ψηλότερα. Σήμερα το τελικό αποτέλεσμα, όσο κι 'αν πλήγωσε και απογοήτευσε, και ζητώ συγγνώμη γι' αυτό, δεν μπορεί παρά να είναι μια μεταβατική περιπέτεια, μια αποκοτιά στην μεγάλη διαδρομή προς το αύριο. Ούτε από την άλλη, η προσπάθεια μας μπορεί να είναι απλά μια μικρή τρικυμία στην επικίνδυνη αταραξία που μας περιβάλλει. Δυνατοί, αγέρωχοι και ασυμβίβαστοι, περήφανοι για τον δρόμο που όλοι μαζί χαράξαμε, τραβάμε μπροστά. Δεν μπορεί θα πετύχουμε όλοι μαζί την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο, ανθρώπινου, κοινωνικά δίκαιου, με ενσυναίσθηση και έγνοια για τον άλλο. Για τους νέους μας που πρέπει να ανοίξουν τα φτερά τους, για τους συνταξιούχους μας που έχουν δικαίωμα σε σεβασμό και αξιοπρεπή διαβίωση, για όσους έχουν ειδικές ανάγκες, για όσους είναι στόχοι διακρίσεων, για όσους οι περιστάσεις πετάνε στην άκρη του δρόμου».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι, «όλοι οι άνθρωποι της προόδου και του πολιτισμού, της δουλειάς και της πατρίδας, πέρα από ιδεολογικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις αποδεικνύουν πως η σύμπλευση τους είναι αυτονόητη και απαραίτητη, με πλήρη σεβασμό προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός. Μας ενώνουν οι κοινές αρχές και αξίες και η αγάπη για τον άνθρωπο, για την ελευθερία και τον αυτοκαθορισμο, για την δικαιοσύνη και την ισότητα, για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, για την ένταξη της προόδου στην υπηρεσία ενός καλύτερους κόσμου, για την ανάπτυξη για το περιβάλλον, για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προκλήσεων».
Παράλληλα, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι, «η πολυμορφία μας γίνεται πλούτος σε μια αέναη τελεολογική προσέγγιση, , ανοίγει ορίζοντες και ενώνει γύρω από θεματικές και υποθέσεις, είτε είναι το Κυπριακό είτε είναι η Παιδεία, η υγεία, οι τέχνες και ευρύτερα ο πολιτισμός, η κοινωνική οργάνωση και το κοινωνικό συμβόλαιο. Η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, η χρηστή διοίκηση, η λογοδοσία και η υπευθυνότητα αποτελούν επίσης άξονες για κοινές δράσεις για το κοινό όραμα».
Ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ αναφέροντας, «ευχαριστώ την μεγάλη δύναμη της Αριστεράς, το ΑΚΕΛ, για την συνεπή και αταλάντευτη του προσήλωση στον αξιακό κόσμο που μοιραζόμαστε, για τις υπερβάσεις και την περιεκτική του θεώρηση και για τους υπέροχους ανθρώπους του, που αφιέρωσαν και αφιερώνουν τη ζωή τους στην επιδίωξη, ενός καλύτερου κόσμου. Να θυμίσω πως στην αρχέγονη φύση του, στις καταβολές του, το ΑΚΕΛ ξεκίνησε ως λαϊκό μέτωπο σε χαλεπούς καιρούς. Μέχρι σήμερα οι καιροί παραμένουν χαλεποί και ου μενετοί και η ανάγκη συστράτευσης στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο και την κοινωνία εξακολουθούν να το αναδεικνύουν σε παράγοντα σταθερότητας, προόδου και υπευθυνότητας και καταλύτη λυσιτελούς αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων. Ευχαριστώ όλους εσάς, όλους μαζί και τον καθένα χωριστά, που όχι μόνο είμαστε κοινωνοί του ίδιου οράματος, αλλά και για όσα όλοι κάνατε για να περάσει από το φαντασιακό στο πραγματικό».
Επιπρόσθετα, υπέδειξε πως, «όλοι μαζί μπορούμε να κοιτάζουμε τον τόπο και την ιστορία μας κατάματα, με περισσή γαλήνη, ως άνθρωποι που στέκονται αγέρωχοι, που ανέλαβαν το χρέος τους. Ξέρουμε πως δεν φτάσαμε στον ορίζοντα των ονείρων μας. Ξέρουμε επίσης ότι από την φύση μας είμαστε αδάμαστοι και
αποφασιστικοί και πως δεν θα το βάλουμε κάτω μέχρι να τα καταφέρουμε. Και σε κάθε βήμα θα ηγούμαστε με το παράδειγμα μας και θα ψάχνουμε τα ίχνη που αποκωδικοποιούν το άπειρο και νοηματοδοτούν την ζωή μας. Σας ευχαριστώ θερμά από τα βάθη της ψυχής μου».
Κινητήρια δύναμη η διαφορετικότητα
Στη συνέχεια μετά την ομιλία του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, όσο και τον καθένα που παρίσταται στην εκδήλωση.
«Ξεκινώ απ’ αυτό γιατί στη δική μου αντίληψη τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Μπορεί να μας δένει η εκλογική μάχη που δώσαμε από κοινού -η οποία θα αποτελεί πάντοτε ορόσημο στη μεταξύ μας σχέση- όμως από την επόμενη ημέρα ο καθένας μας θα μπορούσε κάλλιστα να τραβήξει το δικό του δρόμο. Το έχουμε άλλωστε δει κατ’ επανάληψη να συμβαίνει στο παρελθόν, επιβεβαιώνοντας το αξίωμα ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε αυτονόητα ούτε εκ του ασφαλούς βεβαιότητες», σημείωσε.
«Σήμερα όμως είμαστε εδώ, με ανοιχτά τα μάτια και τ’ αυτιά μας, μπροστά στη νέα πρόκληση που προβάλλει στον ορίζοντα. Την πρόκληση ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα κατά πόσον άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες, οι οποίοι βρέθηκαν όμως στην ίδια πλευρά της Ιστορίας, μπορούν να διαμορφώσουν μια κοινή πολιτική πρόταση με προοδευτικό πρόσημο.
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η πολιτική διαφορετικότητά μας μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη και όχι ως τροχοπέδη. Γιατί πεποίθησή μας είναι ότι αυτά που μας ενώνουν υπερβαίνουν τις όποιες διαφορές μας», τόνισε.
Ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε πως η πολιτική είναι ένα αχανές τοπίο σπαρμένο με ψηλά βουνά και βαθιές χαράδρες. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στην οπτική γωνία που ο καθένας επιλέγει για να αντικρίσει αυτό το τοπίο. Στη ματιά μας δηλαδή στον κόσμο. «Αυτή η ματιά μάς ενώνει. Αυτή η κοινή ματιά μάς δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι ενώνοντας δυνάμεις θα δημιουργήσουμε ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο», υπογράμμισε.
Τα διδάγματα
Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, «καταφέραμε να πλησιάσουμε αυτό που επί μήνες κάποιοι διατυμπάνιζαν ως αδιανόητο: να κερδίσουμε τις εκλογές. Το ζητούμενο σήμερα βεβαίως δεν είναι να μηρυκάσουμε τις ευκαιρίες που χάθηκαν στο παρελθόν, αλλά να διδαχτούμε από την εμπειρία και να την αξιοποιήσουμε για να κερδίσουμε το στοίχημα με το μέλλον».
Τι μάθαμε από την πρόσφατη εκλογική εμπειρία; Τηλεγραφικά έστω, επιτρέψτε μου να απαριθμήσω τα βασικά συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν, πρόσθεσε:
- Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας -περίπου το μισό εκλογικό σώμα- αναζητεί μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, η οποία να στηρίζεται στον ορθολογισμό και τον ρεαλισμό που να διέπεται από αρχές.
- Αναζητεί μια αξιόπιστη πρόταση που προτάσσει τη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
- Θέλει τη χώρα μας να είναι αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ, να έχει λόγο και ρόλο. Μια χώρα με αποκαταστημένο το κύρος της διεθνώς.
- Θέλει ένα κράτος δομημένο στις αρχές της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας.
- Ένα κράτος δικαίου το οποίο θα κτυπήσει στη ρίζα τους τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς, με πολιτικές που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
- Ένα δημοκρατικό κράτος που να επενδύει στην σταθερή και αειφόρα ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
- Ένα σύγχρονο κράτος ανεκτικό στη διαφορετικότητα που έμπρακτα να διασφαλίζει τα συλλογικά και ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αυτές οι βασικές αρχές περιλαμβάνονταν στο Πρόγραμμα του υποψήφιου που υποστηρίξαμε, του Ανδρέα Μαυρογιάννη, για να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή στον τόπο. Οι εκλογές αποτελούν πλέον παρελθόν αλλά η απαίτηση του μεγάλου κοινωνικού ρεύματος που δημιουργήθηκε παραμένει ζωντανή: για μια άλλη πορεία. Άλλη πολιτική κουλτούρα. Για μια διαφορετική Κύπρο», εξήγησε ο κ. Στεφάνου.
«Αυτό το αίτημα καλούμαστε εμείς σήμερα να διαχειριστούμε. Γι’ αυτό και το σημερινό κάλεσμα. Η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ απευθύνεται σε όσες κι όσους πιστεύουν στην προοδευτική αλλαγή για να συμπορευτούμε στο φιλόδοξο εγχείρημα δημιουργίας μιας ισχυρής Κοινωνικής Συμμαχίας», τόνισε.
Βάση το πρόγραμμα Μαυρογιάννη
«Αν και η πορεία μου στην πολιτική δεν χαρακτηρίζεται από προσωπικές αναφορές, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο μια εξαίρεση. Δυο χρόνια πριν, όταν το Συνέδριο του Κόμματός μου με εξέλεξε στην τιμητική θέση του Γραμματέα, σ’ εκείνη την πρώτη ομιλία μου είχα πει τα εξής: «Εάν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την πραγματικότητα στην οποία ζούμε και για την οποία δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι, όχι μόνο εμείς, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, πρέπει πρώτα από όλα να αναμορφώσουμε τους εαυτούς μας. Όχι για να αναιρέσουμε την ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα, αλλά για να αφουγκραστούμε τα αιτήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής επενδύοντας σε αυτό που είμαστε για σχεδόν έναν αιώνα».
Στέκομαι σε αυτή την αναφορά για να αναδείξω το γεγονός ότι η ανάγκη της αλλαγής, σε σχέση με το ΑΚΕΛ και τις κοινωνικές συμμαχίες, δεν είναι όψιμη. Πρόκειται για μια αναγκαιότητα η οποία αναδεικνύεται μεν ως αίτημα των ημερών μας, αλλά συνάδει και με την πολιτική φυσιογνωμία και κουλτούρα του ΑΚΕΛ κατά τη μακρά ιστορική του πορεία», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, όποιος θέλει να κατανοήσει ποιο είναι το πολιτικό DNA του ΑΚΕΛ και ποια η ταυτότητα του κόμματος θα πρέπει να ανατρέξει δεκαετίες προηγουμένως, στην αφετηρία της ίδρυσής του. Από τότε κιόλας το ΑΚΕΛ αυτοπροσδιοριζόταν ως ένα πλατύ κόμμα της Αριστεράς, ένα λαϊκό κόμμα των εργαζομένων που έχει ως σημείο αναφοράς τη χώρα και τον λαό μας. Κατ’ αυτόν το τρόπο κατάφερε να αποκτήσει σημαντική δυναμική, πολύ μεγαλύτερη πάντως από αυτήν που αναλογούσε στο κομματικό του ακροατήριο. Έτσι βρέθηκε το ΑΚΕΛ στην πρώτη γραμμή των μεγάλων απεργιακών αγώνων κερδίζοντας το φιλολαϊκό στοίχημα. Έτσι βρέθηκε στην πρωτοπορία των εθνικών αγώνων για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, είπε.
«Στη βάση αυτής της πολιτικής φιλοσοφίας το ΑΚΕΛ προχώρησε σε συνεργασίες με προσωπικότητες ακόμα και της Δεξιάς που απέδωσαν μεγάλες νίκες στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης τη δεκαετία του ’40 και το πρώτο μισό του ‘50. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν το Κόμμα μας πολιτεύτηκε χωρίς να εγκλωβίζεται σε ατέρμονες θεωρητικές αναλύσεις αλλά, κυρίως με πυξίδα τις ανάγκες και τα διακυβεύματα της εποχής, επικεντρώθηκε στην πολιτική πράξη. Έτσι διαμορφώθηκε ο ανοικτός χαρακτήρας του Κόμματος προς την Κοινωνία. Έτσι μαζικοποιήθηκε και κέρδισε κύρος και αναγνώριση ανάμεσα στον λαό», πρόσθεσε.
«Αυτό το γεγονός, που δεν είναι το μοναδικό στην Ιστορία, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι η ιδεολογία του Κόμματος, ο Μαρξισμός, όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο για ένα ανοικτό προς την κοινωνία κόμμα των εργαζομένων, αλλά, αντίθετα, το επιβάλλει. Κόμμα χωρίς ισχυρά κοινωνικά ερείσματα δεν μπορεί να κερδίσει συνειδήσεις και δεν μπορεί να αφήσει τα αποτυπώματά του στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν μπορεί να βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων και να τις επηρεάζει», υπογράμμισε.
Η αναδρομή στο παρελθόν, σημείωσε. αποκτά νόημα στις σημερινές συνθήκες για να κατανοήσουμε ότι η δημιουργία της Κοινωνικής Συμμαχίας δεν αποτελεί μια νεοφανή πολιτική πρακτική από πλευράς του ΑΚΕΛ. Η εκλογική μας ιστορία είναι μια ιστορία συμμαχιών και συνεργασίας με δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και ακόμα πιο πέρα.
«Σταθμός σε αυτή την πορεία υπήρξε η δημιουργία των Νέων Δυνάμεων, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ένας επιτυχημένος θεσμός που ανέδειξε σημαντικές κοινοβουλευτικές προσωπικότητες. Επάνω σε αυτήν την εμπειρία εδράζεται η νέα μας προσπάθεια καθώς διαπιστώνουμε ότι ο θεσμός των Νέων Δυνάμεων, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, κλείνει τον κύκλο του και πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες για διεύρυνση του μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων. Είτε πρόκειται για μεμονωμένες προσωπικότητες με ειδικό πολιτικό βάρος, είτε για κοινωνικά κινήματα, κινήσεις ή συλλογικότητες που αποτελούν φυσικούς συνομιλητές για το ΑΚΕΛ», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
«Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι, να συναντηθούμε όλες αυτές οι ετερογενείς δυνάμεις, στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας. Η βάση, κατά τη δική μας εκτίμηση, υπάρχει. Είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του ανεξάρτητου υποψήφιου Ανδρέα Μαυρογιάννη, το οποίο υπήρξε αποτέλεσμα πολιτικών ζυμώσεων ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και δυνάμεων πέραν του χώρου της Αριστεράς. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση όπου θα ακουμπήσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά κοινούς πολιτικούς στόχους. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι το αίτημα της αλλαγής διαπερνά την κοινωνία οριζόντια, ξεπερνά τα ιδεολογικά όρια και αγκαλιάζει ευρύτερες ομάδες που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς και κομματικούς χώρους», τόνισε.
Σαφές και ευθύβολο μήνυμα
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η απόφαση να στραφούμε προς την κοινωνία είχε ως προϋπόθεση να κοιτάξουμε πρώτα με ειλικρίνεια τους εαυτούς μας. Αναλύοντας εξαντλητικά όσα ανέφερα προηγουμένως καταλήξαμε ότι το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές και ευθύβολο: «ΑΚΕΛ – Με το βλέμμα στο μέλλον».
«Γιατί στο μέλλον είναι οι προκλήσεις για ν’ ανέβει ο τόπος μας ένα σκαλί ψηλότερα, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Γιατί στο μέλλον θα κριθούν οι ζωές των παιδιών μας και θα δικαιωθούν τα όνειρα των επόμενων γενιών. Γιατί το μέλλον το διαμορφώνεις με προτάσεις και διεκδικήσεις και όχι μόνο με αντίδραση και απόρριψη», εξήγησε.
Βρισκόμαστε δυστυχώς σε ένα σημείο μηδέν, με την κατάσταση στο Κυπριακό να είναι απελπιστική, δήλωσε ο κ. Στεφάνου. Πρόκειται για το μακροβιότερο αδιέξοδο που ζήσαμε ποτέ, με τον χρόνο να ροκανίζει τις ελπίδες για λύση. Δεν είναι η ώρα για να επιμερίσουμε ευθύνες. Το γεγονός πάντως είναι ότι οι κακοί χειρισμοί του Πρόεδρου Αναστασιάδη κατέστησαν την ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, συνυπεύθυνη για το αδιέξοδο.
«Αυτά όμως ανήκουν στο χθες. Το σήμερα μάς υπενθυμίζει, κατά τον πλέον δραματικό τρόπο, ότι η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη προκαλώντας νέα κατοχικά τετελεσμένα χωρίς ουσιαστικό πολιτικό κόστος. Η στασιμότητα τροφοδοτεί τη διχοτόμηση, είναι γι’ αυτό που πρέπει να βγούμε μπροστά με συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε.
«Ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε στον νέο Πρόεδρο την πρότασή μας για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και διαμόρφωση θετικής ατζέντας. Όσα δηλώνει ο Πρόεδρος, για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, δεν είναι αρκετά για να δημιουργηθεί η νέα δυναμική. Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για συνέπεια στις συγκλίσεις που μάς έφεραν πολύ κοντά στη στρατηγική συμφωνία, καθώς και για αξιοποίηση των ενεργειακών δεδομένων στην περιοχή μας, μια πρόταση η οποία αποκτά μεγαλύτερη επικαιρότητα λόγω της ενεργειακής κρίσης που σοβεί στις μέρες μας», επεσήμανε περαιτέρω.
«Παρά τις ρεαλιστικές δυσκολίες στη διαχείριση του Κυπριακού, εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να έχουμε πάντα στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Γιατί το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας υποσκάπτεται καθημερινά από τη ντε φάκτο διχοτόμηση», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
«Κοιτάμε στο μέλλον καταθέτοντας προτάσεις για την οικονομία, στη βάση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που θα διασφαλίζει σταθερότητα και θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα, αλλά την ίδια ώρα θα χαρακτηρίζεται από έντονο κοινωνικό πρόσημο και θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αναλαμβάνουμε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και κινηματικές δράσεις ώστε να δώσουμε περιεχόμενο σε έννοιες όπως το κοινωνικό κράτος, η αειφόρος ανάπτυξη, οι ίσες ευκαιρίες και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα», είπε.
«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον επιχειρήσαμε και το σημερινό κάλεσμα. Για τη δημιουργία μιας Κοινωνικής Συμμαχίας που θα προσδώσει πολιτικό περιεχόμενο στον στόχο της προοδευτικής αλλαγής», τόνισε.
Ο Στέφανος Στεφάνου εξήγησε πως «η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί έναν από τους σημαντικούς σταθμούς στον οδικό χάρτη που χαράξαμε μέχρι το Καταστατικό μας Συνέδριο τον Νοέμβριο. Προηγήθηκαν συγκεντρώσεις σε όλη την Κύπρο, όπου είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε απόψεις και να αναπτύξουμε ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με πρόσωπα από ένα ευρύτερο ακροατήριο. Πραγματοποιήσαμε θεματικές καμπάνιες καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για επίκαιρα προβλήματα που ταλαιπωρούν σημαντικές ομάδες του πληθυσμού. Αρχίσαμε με το στεγαστικό και ομολογουμένως παρατηρήσαμε ότι ταράξαμε τα λιμνάζοντα νερά της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης κρατικής στεγαστικής πολιτικής».
«Ακολουθούν κι άλλες θεματικές δράσεις, όπως για παράδειγμα η εκστρατεία για τα νέα ζευγάρια, η Ημερίδα για την Οικονομία ή το Φόρουμ που θα διοργανώσουμε με βασικές θεματικές την Ανάπτυξη και τη θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα, στον διεθνή χώρο.
Με το βλέμμα στο μέλλον θα διοργανωθούν εκδηλώσεις για να τιμηθούν εμβληματικές προσωπικότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αριστεράς, ανάμεσά τους οι Αδάμ Αδάμαντος και Πλουτής Σέρβας, καθώς από το παρελθόν μπορούμε επίσης να αντλήσουμε μηνύματα ενότητας στη βάση συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος που απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και, ειδικά, για όλους όσοι έχουν ανάγκη από στήριξη και φροντίδα για να μπορέσουν να επιβιώσουν», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη πως με το βλέμμα στο μέλλον, επίσης, θα διεξαχθεί το Καταστατικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ με στόχους την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό, την εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας στην παρέμβαση του Κόμματος στη δημόσια ζωή.
Αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση
«Το δια ταύτα όλης αυτής της προσπάθειας είναι να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που δημιούργησε η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη στοχεύοντας στη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης. Η δημιουργία της Κοινωνικής Συμμαχίας αποτελεί βασικό πυλώνα αυτού του εγχειρήματος, οπότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα: σε ποια βάση αυτή θα λειτουργήσει;», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου
«Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν έχουμε στο μυαλό μας προπαρασκευασμένες λύσεις. Μέσα από τον διάλογο που ήδη ξεκίνησε συνθέτουμε απόψεις και διαμορφώνουμε το μοντέλο λειτουργίας αυτής της νέας δομής», υπογράμμισε.
Το βέβαιο, υπέδειξε, «είναι ότι απαιτούνται δύο βασικά στοιχεία: η πολιτική βάση επάνω στην οποία θα στηρίζεται η Κοινωνική Συμμαχία και η οργανωτική συγκρότηση των δυνάμεων που την επιθυμούν. Όλων όσοι βρισκόμαστε εδώ δηλαδή, αλλά και πολλών άλλων που δεν παρευρίσκονται στη σημερινή εκδήλωση».
«Για την πολιτική ατζέντα αναφέρθηκα προηγουμένως. Είναι το πρόγραμμα πάνω στο οποίο στηρίξαμε την εκλογική προσπάθειά μας. Διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές ή κομματικές καταβολές, αλλά με κοινό όραμα για τη ρότα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα», πρόσθεσε.
«Σε σχέση με την οργανωτική συγκρότηση, στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια δομή η οποία θα διασφαλίζει τη συμμετοχικότητα στη διαμόρφωση πολιτικών και την αποτελεσματικότητα στην πολιτική δράση. Θα πρόκειται για μια πολιτική πλατφόρμα η οποία δεν θα προϋποθέτει την ένταξη στο ΑΚΕΛ. Θα δίνει τη δυνατότητα του διαλόγου και των ζυμώσεων με τη διατύπωση προτάσεων, παρεμβάσεων καθώς και συμμετοχή σε κοινές δράσεις. Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους και να αντλήσουμε από την πολιτική σοφία των πολλών στη βάση μιας ειλικρινούς σχέσης αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης», δήλωσε.
«Ανέφερα προηγουμένως ότι δεν έχουμε έτοιμες λύσεις. Το εγχείρημα γνωρίζουμε ότι δεν είναι απλό όμως ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για να ανταλλάξουμε απόψεις και να βρούμε την πιο αποτελεσματική φόρμουλα συνεργασίας», εξήγησε.
«Σε όσους παραμένουν καχύποπτοι ως προς τα κίνητρα ή την κατάληξη αυτής της προσπάθειας, απαντώ ευθέως και χωρίς να μασώ τα λόγια μου: Η προσπάθεια αυτή δεν δρομολογείται σε πολιτικό κενό. Υπάρχει συγκεκριμένος ορίζοντας: η διπλή εκλογική αναμέτρηση το 2024 και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, όπου θα μετρηθεί επί του εδάφους η αλληλεπίδραση του ΑΚΕΛ με τις μεμονωμένες προσωπικότητες ή τα οργανωμένα σύνολα», τόνισε.
«Πρόθεσή μας είναι να οικοδομήσουμε μια Κοινωνική Συμμαχία που να έχει και ρόλο και φωνή. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της προσπάθειας», ανέφερε περαιτέρω ο κ. Στεφάνου.
«Είμαι αισιόδοξος ότι με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον θα τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε όχι μόνο γιατί υπάρχει η ανάγκη αλλά και γιατί έχουμε τη βούληση! Σας ευχαριστώ ξανά για την εδώ παρουσία σας και εύχομαι αυτή να είναι η αρχή μιας συμπόρευσης για το καλό της πατρίδας μας. Για το καλό των ανθρώπων της. Των ανθρώπων μας», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.