Νέους κανόνες για ψηφιοποίηση του τομέα των πληρωμών προτείνει η Κομισιόν
16:55 - 28 Ιουνίου 2023
Προτάσεις για ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό των πληρωμών και του χρηματοπιστωτικού τομέα παρουσίασε την Τετάρτη η Κομισιόν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι νέοι κανόνες που προτείνονται θα βελτιώσουν την προστασία των καταναλωτών και τον ανταγωνισμό στις ηλεκτρονικές πληρωμές, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μοιράζονται τα δεδομένα τους με περισσότερη ασφάλεια για χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Όπως σημειώνεται, οι προτάσεις έρχονται σε συνέχεια της σημαντικής αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών τα τελευταία χρόνια, από 184,2 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2017 σε 240 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2021, με την τάση να έχει επιταχυνθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Ως αποτέλεσμα, νέοι πάροχοι υπηρεσιών έχουν μπει στην αγορά, ιδιαίτερα όσον αφορά υπηρεσίες όπως την την ασφαλή ανταλλαγή οικονομικών δεδομένων μεταξύ τραπεζών και εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintechs), αλλά παράλληλα έχουν εμφανιστεί και νέοι τύποι απάτης.
Η πρόταση περιλαμβάνει δύο δέσμες μέτρων, που αφορούν την αναθεώρηση της οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών και μια νομοθετική πρόταση για δημιουργία πλαισίου για την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά δεδομένα.
Η αναθεώρηση της οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών (Payment Services Directive - PSD2) σε PSD3 μαζί με την θέσπιση κανονισμού για τις υπηρεσίες πληρωμών περιέχει μέτρα για καταπολέμηση και μετριασμό της απάτης στις πληρωμές, επέκταση των δικαιωμάτων επιστροφής χρημάτων στους καταναλωτές που πέφτουν θύματα απάτης και βελτίωση των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Παράλληλα προβλέπεται η εξίσωση των όρων ανταγωνισμού μεταξύ τραπεζών και μη τραπεζικών ιδρυμάτων, βελτίωση της διάθεσης μετρητών στα καταστήματα και ενίσχυση της εναρμόνισης και της επιβολής της νομοθεσίας.
Η νομοθετική πρόταση για την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά δεδομένα περιλαμβάνει τη θέσπιση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στο πλαίσιο της διαχείρισης των δεδομένων των πελατών. Μεταξύ άλλων θα δίνεται δυνατότητα, αλλά όχι υποχρέωση στους πελάτες να μοιράζονται τα δεδομένα τους σε ασφαλή μορφή, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν υποχρέωση να έχουν τις τεχνικές υποδομές για να καταστήσουν τα δεδομένα αυτά διαθέσιμα, πάντα με την επιφύλαξη της άδειας του πελάτη και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Πηγή: KΥΠΕ