Δέσμευση Ιωάννου σε ΑΚΕΛ για ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο
15:53 - 28 Ιουνίου 2023
Τη δέσμευση της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη να δημοσιοποιήσει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, με δυναμική που κατά την πάροδο των μηνών θα βελτιώνεται και θα αναπτύσσεται, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, υπό τον ΓΓ του, για θέματα στεγαστικής πολιτικής με τον κ. Ιωάννου να ευχαριστεί το ΑΚΕΛ για τις προτάσεις του.
Μιλώντας μετά την συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι το ΑΚΕΛ «πήγε με πάρα πολλές προτάσεις- οφείλω να ομολογήσω -προτάσεις, τις οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό είναι προτάσεις που και εμείς επεξεργαζόμαστε». Συμφώνησαν, συνέχισε, κάποιες εκ των προτάσεων να συζητηθούν σε υπηρεσιακό επίπεδο για να τους δοθούν περισσότερα δεδομένα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε για συναντίληψη με το ΑΚΕΛ σε κάποια ζητήματα, όπως στην ανάγκη για ενιαίο φορέα στέγασης, την αξιοποίηση αναξιοποίητης γης στο κέντρο των πόλεων, είτε με κίνητρα είτε με φορολόγηση. «Υπάρχουν διάφορες ιδέες, όπως αξιοποίηση κρατικής γης. Τέθηκε και μια εισήγηση την οποία πρέπει να εξετάσουμε και με το Υπουργείο Οικονομικών για μια μετεξέλιξη ή διαφορετικό ρόλο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης».
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ολοκλήρωσαν μια δίμηνη εκστρατεία για τα θέματα στεγαστικής πολιτικής, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασαν προτάσεις σε ενδιαφερόμενους, εμπλεκόμενους, επηρεαζόμενους, σε μια εποχή που το θέμα της στέγασης απασχολεί πολύ πιεστικά ένα πολύ σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, συνέχισε, διαμόρφωσαν εισηγήσεις και προτάσεις μέσω των όσων άκουσαν.
Τόσο ο κ. Στεφάνου, όσο και ο κ. Ιωάννου νωρίτερα χαρακτήρισαν την σημερινή συνάντηση «πάρα πολύ εποικοδομητική». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για την ανάγκη να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη κρατική στεγαστική πολιτική. «Γιατί η έλλειψη αυτής της πολιτικής τελικά λειτουργεί και ως ένας από τους λόγους να γίνεται πιο δύσκολη η πρόσβαση στην απόκτηση στέγης που είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα». Συζήτησαν, συνέχισε, για την διαμόρφωση ενός φορέα που θα επεξεργάζεται τη στρατηγική, θα λειτουργεί συντονιστικά και θα ελέγχει την εφαρμογή στεγαστικών πολιτικών προγραμμάτων και δράσεων.
Για την αλλαγής καθεστώτος του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στη δική τους αντίληψη δεν μπορεί ο Οργανισμός όπως είναι σήμερα, λειτουργώντας ως τράπεζα, να αναπτύσσει με ικανοποιητικό τρόπο κοινωνική πολιτική στέγασης. «Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί το καθεστώς στη βάση εμπειρίας που υπάρχει στην Ευρώπη για να μπορεί να λειτουργεί πλέον ως φορέας χρηματοδότησης της προσιτής στέγης και να στηρίζει τη λειτουργία του φορέα κρατικής πολιτικής».
Συζήτησαν, ανέφερε, για ζητήματα συμπράξεων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που πρέπει να υπάρχει, αλλά και για τα κίνητρα που πρέπει να δίνονται οι επενδύσεις που πρέπει επίσης να γίνονται, ώστε να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς μια στεγαστική πολιτική, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στη μικρομεσαία οικογένεια, στα νέα ζευγάρια, στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στέγη, να την αποκτήσουν.
Θα είναι σε επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών, συνέχισε, λέγοντας ότι επεξεργάζονται περαιτέρω κάποιες προτάσεις, όπως την αλλαγή του καθεστώτος του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και θα επανέλθουν για να καταθέσουν προτάσεις στην προσπάθειά τους να λειτουργήσουν δημιουργικά και βοηθητικά προς την υλοποίηση του στόχου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη κρατική πολιτική.
Ερωτηθέντες για το αλλαγή καθεστώτος του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης κι αν αυτό επιτρέπεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που λειτουργεί η Κύπρος σήμερα, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι ο Οργανισμός όπως λειτουργεί σήμερα, με την ένταξη στην Ευρώπη και ουσιαστικά ως τράπεζα, υπάγεται στην Κεντρική Τράπεζα και στο Ευρωσύστημα. Πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές του Ευρωσυστήματος, σημείωσε λέγοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα στην Ευρώπη, όπως στην Ιρλανδία, την Αυστρία, την Γερμανία και αλλού.
«Στη βάση αυτής της εμπειρίας και ασφαλώς με την προσαρμογή στις κυπριακές συνθήκες μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή καθεστώτος, ο οργανισμός να επανέλθει ως φορέας χρηματοδότησης στέγης, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελέσει αυτήν την αποστολή που είναι αναγκαία ως συστατικό στοιχείο αντιμετώπισης των προβλημάτων πρόσβασης σε προσιτή στέγη», ανέφερε.
Ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι την εισήγηση για τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης το ΑΚΕΛ θα την θέσει και στο Υπουργείο Οικονομικών που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο. Στο σημείο αυτό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διευκρίνισε με την σειρά του ότι την εισήγηση αυτή την κατέθεσαν στην ολομέλεια της Βουλής την περασμένη εβδομάδα.