Τα επτά μέτρα του Υπουργικού για τον συντονισμό των κυρώσεων-Εποπτεία και μελέτες

Επτά μέτρα που στόχο έχουν την ορθότερη εποπτεία και εφαρμογή των κυρώσεων και τη διαφύλαξη του ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα μια σειρά μέτρων για τον συντονισμό σε θέματα κυρώσεων. «Λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, την ανάγκη για επίδειξη μηδενικής ανοχής και το γεγονός πως η Κύπρος είναι μια μικρή, ανοιχτή και ευάλωτη οικονομία, με σημαντική συνεισφορά του χρηματοοικονομικού τομέα και του τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών, ο στόχος για διαφύλαξη του ονόματος της χώρας ως αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό κέντρο είναι καίριας σημασίας», τόνισε.

Ως εκ τούτου, η Προεδρία, σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και το ΥΠΕΞ, εισηγήθηκαν τη λήψη των ακόλουθων μέτρων, τα οποία το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει:

  1. Διορισμός ατόμου ως σημείο επαφής στο ΥΠΟΙΚ, το οποίο θα είναι αρμόδιο για να λαμβάνει όλη τη πληροφόρηση από κυπριακές και ξένες αρχές και το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη σωστή διάχυση όλων των πληροφοριών. Στόχος είναι, μέσω του διορισμού κεντρικού σημείου επαφής, η έγκαιρη παροχή πληροφοριών προς όλες τις κατευθύνσεις. Το άτομο θα θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επεξεργασία των πληροφοριών και θα αξιολογεί εισηγήσεις χειρισμού και λήψης μέτρων. Το άτομο αυτό θα πλαισιωθεί με την κατάλληλη υποστήριξη για να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την εργασία.
  2. Την υπογραφή συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με υπεύθυνο ερευνητή τον δρα Μηλιδώνη, για ένα έτος και δυνατότητα ανανέωσης, με σκοπό την υποστήριξη των ενεργειών για την εφαρμογή των κυρώσεων και περιοριστικών μέτρων στη Δημοκρατία.
  3. Αξιολόγηση από το ΥΠΟΙΚ, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές και τη Νομική Υπηρεσία, εντός έξι μηνών, οποιωνδήποτε άμεσων βελτιώσεων που χρίζει το νομοθετικό πλαίσιο. Η εν λόγω εργασία θα είναι συμπληρωματική της ευρύτερης εργασίας που διενεργείται για τη δημιουργία Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων.
  4. Ετοιμασία μελέτης εντός έξι μηνών για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της εποπτείας των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών στη Δημοκρατία, τόσο σε θέματα διακυβέρνησης όσο και σε θέματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής για τις εν λόγω εταιρείες. Η εν λόγω εργασία θα πρέπει να λάβει υπόψιν τον ευρύτερο σχεδιασμό εποπτείας που τροχοδρομείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την εκπόνηση της μελέτης, η οποία θα συντονίζεται υπό την Προεδρία και το ΥΠΟΙΚ, θα γίνει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.
  5. Υποβολή μελέτης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία Κύπρου, εντός έξι μηνών, που να αξιολογεί τις δυνατότητες των αρχών επιβολής του Νόμου για τη διερεύνηση και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Δημοκρατίας ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη θα πρέπει να εντοπίζει τυχόν ελλείψεις είτε σε προσωπικό είτε σε άλλα μέσα είτε σε διαδικασίες και να εισηγείται πιθανές λύσεις. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι συστάσεις της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δημοκρατία.
  6. Διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για θέματα διαφθοράς και συμμόρφωσης με το πλαίσιο, τα περιοριστικά μέτρα και κυρώσεις στη Δημοκρατία.
  7. Διεξαγωγή εκστρατείας προβολής της Κύπρου branding, σε συνεργασία με επαγγελματικούς συνδέσμους και άλλους φορείς.

«Το ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση θα ενημερώσει τις πρεσβείες για αυτές τις αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτης.

Κληθείς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, είπε πως «αυτά είναι μέτρα τα οποία λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, θέλοντας να δείξει για ακόμη μια φορά την προσήλωσή της ως προς τη μηδενική ανοχή και ως προς τη διατήρηση, τη διασφάλιση του καλού ονόματος της χώρας μας». Βεβαίως για να καταλήξουμε σε αυτά τα μέτρα, το ΥΠΕΞ, το ΥΠΟΙΚ και η Προεδρία, με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, που είχε την ευθύνη για την ετοιμασία αυτών των προτάσεων, έχουν μελετήσει καλές πρακτικές, βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες