Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση το κλείσιμο της υπόθεσης Θανάση-«Ανεξάρτητος θεσμός ο Εισαγγελέας»

Διαχωρίζει τη θέση της, από αυτή της Νομικής Υπηρεσίας, η Κυβέρνηση, όσον αφορά στην απόφαση να μην προχωρήσει με ποινικές διώξεις, για την υπόθεση του 26χρονου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, σε βάρος όσων κατονομάζονται στο πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να αναφέρει πως ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ανεξάρτητος θεσμός.

Η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, να μην προχωρήσει με ποινικές διώξεις σε βάρος των τριών αξιωματικών της Αστυνομίας και του ενός ιατροδικαστή, στους οποίους καταλογίζονται ευθύνες, για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση του 26χρονου Θανάση και απέδωσαν τη δολοφονία του σε αυτοκτονία, έχει προκαλέσει κύμα οργής στην κοινωνία, η οποία επικρίνει τη Νομική Υπηρεσία, ενώ φαίνεται να έχει κλονίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

Πάντως, η Κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να κρατήσει αποστάσεις, όσον αφορά στη συγκεκριμένη απόφαση, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να τονίζει πως πρόκειται για ανεξάρτητο θεσμό. Συγκεκριμένα, ο κ. Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, να μην προχωρήσει σε διώξεις, επεσήμανε πως «είναι μία τραγωδία, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τι έχει περάσει η οικογένεια και η τραγική αυτή μάνα, τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια. Την ίδια ώρα, όπως είναι ήδη γνωστό, ο Γενικός Εισαγγελέας και Νομική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητος θεσμός και δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρέμβει ή να επέμβει σε γνωμάτευσή της».

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας, είχε δηλώσει πως η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έκανε ό,τι μπορεί, υπό τις δύσκολες συνθήκες παρέλευσης 18 χρόνων από τότε που έγινε το γεγονός, για να μπορέσει να διαλευκάνει τις συνθήκες και αν ήταν δυνατόν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού.

Η Νομική Υπηρεσία, συνέχισε, διόρισε τους ποινικούς ανακριτές που ήθελε η οικογένεια, τους έδωσε τις παρατάσεις που ήθελαν κι όταν οι ανακριτές ανέφεραν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν κι εναπόκειται στην αστυνομία να κάνει περεταίρω έρευνες, έδωσε ο ίδιος εντολή και δημιουργήθηκε μια συγκεκριμένη ομάδα με ανεξάρτητους με την υπόθεση αστυνομικούς που σε σαφές χρονικό περιθώριο έκανε όλες τις έρευνες που έπρεπε, για να μπορέσει να διαλευκάνει τα όποια αδιευκρίνιστα σημεία είχαν μείνει. Η τελική έκθεσή έγινε, πρόσθεσε και δυστυχώς δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει τα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για την πρόκληση του θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού.

Αυτό προκάλεσε το ξέσπασμα της μητέρας του Θανάση, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε πως δεν υπάρχει δικαιοσύνη και ευθύνονται εκείνοι που κάθονται στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας. Τόνισε πως προστατεύουν τους υπαίτιους και τους δολοφόνους και αντιμετωπίζουν εκείνους, που είναι τα θύματα λες και είναι εγκληματίες.

«Αντιμετώπισαν τον τραγικό θάνατο του παιδιού μου χειρότερα και από ένα σκυλί. Είναι αίσχος και ντροπή αυτό, σε όλους όσοι έχουν εμπλακεί. Δεν μπορώ να εξηγήσω αυτό που γίνεται, εκτός και αν υπάρχει κάτι μεγάλο από πίσω».

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Στη μάχη δύο εναέρια μέσα
Νέα πρόκληση από την Άγκυρα-«Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να είχαν την ίδια μοίρα με τους Παλαιστίνιους»
Νέα δεδομένα για τον πόλεμο στο Ισραήλ-«Την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα»
ΒΙΝΤΕΟ: Αναταραχή στο στρατό του Ισραήλ-Μασκοφόρος έφεδρος απειλεί τον Γκάλαντ με ανταρσία
Νέα αποκάλυψη για τα Τέμπη-«Βρέθηκε οστό από έναν επιβάτη σε οικόπεδο και ταυτοποιήθηκε»
Διώκεται ποινικά ιερέας στη Λεμεσό-Φώναζε «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»
Ξεκάθαρο μήνυμα Κυβέρνησης σε εταιρείες για στρατηγικά έργα-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Δύο πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Ζητά να δοθεί χρόνος στις έρευνες για την υπόθεση Θανάση ο Χριστοδουλίδης-«Όλα στο φως»
Ταύτιση της θέσης Κύπρου με Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αεράμυνα-«Εξελίξεις τα επόμενα χρόνια»