Διορίζεται στο επόμενο Υπουργικό το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο-Ποιοι θα το απαρτίζουν
12:20 - 28 Ιουνίου 2023
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα διοριστεί στην επόμενη συνεδρία και θα πιάσει αμέσως δουλειά, ενόψει του διορισμού των Διοικητικών Συμβουλίων έντεκα Ημικρατικών Οργανισμών.
Όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα αποφάσισε τη σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον διορισμό Δ.Σ. νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Με αυτή την απόφαση υλοποιείται μια σημαντική δράση του προγράμματος διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της ανασύνταξης του κράτους και στην προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας».
Αναφερόμενος στη διαδικασία διορισμών που θα ακολουθείται, ο κ. Λετυμπιώτης εξήγησε πως θα γίνεται μια ανοικτή δημόσια πρόσκληση προς το κοινό, μέσω ανακοίνωσης της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, για εκδήλωση ενδιαφέροντος. «Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα έχει ευθύνη να καταρτίζει κατάλογο εισηγήσεων προς τον αρμόδιο Υπουργό εντός 30 ημερών. Ο κατάλογος θα είναι τριπλάσιος αριθμός από τις κενές θέσεις που προνοείται στο ΔΣ. Η πενταμελής υποεπιτροπή του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η οποία η σύνθεσή της θα εξαρτάται ανάλογα με τη φύση του οργανισμού, θα εισηγείται στον Υπουργό και ο Υπουργός στη συνέχεια θα εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο τους υποψηφίους. Σε περίπτωση που το Υπουργικό Συμβούλιο δεν επιλέξει για διορισμό άτομα από τον εν λόγω κατάλογο, η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη», πρόσθεσε.
«Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, πέραν των προνοιών του νόμου του 1988, των υφιστάμενων δηλαδή κριτηρίων, θα είναι η συμμετοχή κατά το μέτρο του δυνατού ίσου αριθμού ανδρών και γυναικών, η συμμετοχή ατόμων, η εμπειρία, τα προσόντα και οι δεξιότητες, ακαδημαϊκά ή άλλα επαγγελματικά προσόντα, κοινωνική δράση και η προσφορά των οποίων συμβάλλουν στην προώθηση των σκοπών του οργανισμού και θα διασφαλίζεται μέσω συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης ότι ουδείς εκ των προτεινόμενων έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό, προσωπικό ή άλλο συμφέρον, συγκρουόμενων με τα συμφέροντα των οργανισμών», διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Λετυμπιώτης.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η προτεινόμενη σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα αποτελείται από εννέα άτομα: «Ένα αφυπηρετηθέντα Κύπριο δικαστή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο ή ανώτατο όργανο στην Κύπρο που θα εκτελεί χρέη προέδρου, μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, μέλος του συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, μέλος του συμβουλίου του συμβουλίου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, μέλος της Συνόδου των Πρυτάνεων των κυπριακών πανεπιστημίων, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΕΤΕΚ, μέλος του ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δυναμικού, ένα εκπρόσωπο του Υπουργού στον οποίο υπάγεται το κάθε ορισμένο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου –άρα ανάλογα με τον οργανισμό θα διαφοροποιείται αυτό το άτομο- και ένα αφυπηρετηθέντα γενικό διευθυντή Υπουργείου».
Καταληκτικά, ανέφερε ότι η θητεία των μελών θα είναι πενταετής ή με τη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα εκτελούν τα καθήκοντά τους αμισθί. «Αναλαμβάνοντας στο παρόν στάδιο θα αφορά διορισμούς ΔΣ οργανισμών που εμπίπτουν στις πρόνοιες του περί ορισμένων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου νόμου, που είναι έντεκα οργανισμοί», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι θα εφαρμοστεί το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο σε πρώτο στάδιο για τους έντεκα οργανισμούς που είναι Ημικρατικοί οργανισμοί, για να φανεί και πώς δουλεύει αυτό το νέο συμβουλευτικό σώμα. Αυτό που πρέπει να διευκρινίσω είναι ότι είναι εννεαμελές, όμως ανάλογα με τον κάθε οργανισμό η υποεπιτροπή θα είναι πενταμελής, δηλαδή πέντε άτομα από αυτά τα εννιά, ανάλογα με τον ποιο οργανισμό θα προτείνουν τον διορισμό».