«Με το βλέμμα στο μέλλον» κάνει άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο το ΑΚΕΛ

Το άνοιγμά του στον χώρο που αποκαλεί ευρύτερο προοδευτικό ανακοινώνει απόψε το ΑΚΕΛ. Πρόκειται για μία διαπιστωμένη ανάγκη της Εζεκία Παπαϊωάννου, που γίνεται σε συνάρτηση με τις καταστατικές αλλαγές που προωθούνται στο κόμμα της Αριστεράς και που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό του και την καλύτερη επικοινωνία με την κοινωνία και τους πολίτες. Η εκδήλωση θα αποκαλέσει ένα επίσημο κάλεσμα προς όποιο επιθυμεί να συμμετέχει στο εγχείρημα.

Η ανάγκη γι’ αυτό το άνοιγμα εδράζεται σε δύο στοιχεία. Το ένα είναι οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από την πορεία στις Προεδρικές Εκλογές και το άλλο είναι η απόφαση να αλλάξει ο μηχανισμός των Νέων Δυνάμεων και να αντικατασταθεί από ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η έκβαση των Προεδρικών Εκλογών και η εξέλιξη της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη έστειλε το μήνυμα πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζητά μια διαφορετική πολιτική πορεία, ενώ διέβλεψε ταυτόχρονα μια πολιτική μετατόπιση προς τα δεξιά, στην οποία επιθυμεί να αντιδράσει με τη συστράτευση προοδευτικών (κι όχι απαραίτητα αριστερών) δυνάμεων. Για τον σκοπό αυτό, στον χώρο της εκδήλωσης αναμένεται να βρίσκονται και προσωπικότητες πέραν του ΑΚΕΛ, που εμπίπτουν σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ψηφίδες της κοινωνικής συμμαχίας που θέλει να κτίσει. Σε αυτό το άνοιγμα, μάλιστα, αναμένεται να χρησιμοποιήσει νέα λογότυπα και ένα φρεσκαρισμένο look, που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, υπό το σύνθημα «με το βλέμμα στο μέλλον».

Με αυτά τα πρόσωπα είναι που το κόμμα της Αριστεράς θα ανοίξει τον διάλογο ως προς τη μορφή που θα λάβει αυτή η κοινωνική συμμαχία, καθώς γίνεται κατανοητό πως δεν θα πρόκειται για κομματικό όργανο του ΑΚΕΛ αλλά για μια πρωτοβουλία στην οποία θα συμμετέχει και το κόμμα. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τις προθέσεις των προσώπων που θα επιλέξουν για να συμμετέχουν. Αναμένεται πως στην αίθουσα θα βρίσκονται ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και άτομα που στελέχωσαν το επιτελείο του, καθώς οι άνθρωποι αυτοί, με τους οποίους το ΑΚΕΛ είχε μια εξαιρετική, όπως πιστεύει, συνεργασία, αναμένεται να αποτελέσουν και τη βάση αυτής της συμμαχίας. Η πεποίθηση του κόμματος είναι πως δεν είναι απαραίτητη η πλήρης ιδεολογική συνταύτιση για να δουλέψει αυτό το project, αλλά αρκετό κοινό πολιτικό έδαφος, όπως άλλωστε συνέβη και με την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Στόχος είναι να μην συσταθεί κάτι βραχυπρόθεσμο και ευκαιριακό, αλλά μία πολιτική δομή με ορίζοντα το μέλλον.

Την ίδια στιγμή, εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει αποδεκτό πως και ο τρόπος που το ΑΚΕΛ αντλεί προσωπικότητες για τα ψηφοδέλτιά του από την ευρύτερη κοινωνία πρέπει να αλλάξει, αφού ο θεσμός των Νέων Δυνάμεων κρίνεται ότι θα πρέπει να μετεξελιχθεί. Στόχος είναι να αναδομηθεί, ακριβώς μέσα από την αμφίδρομη επικοινωνία με άλλους κοινωνικούς φορείς, σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο. Το ζήτημα αυτό σχετίζεται και με τη διπλή εκλογική διαδικασία του 2024, κατά την οποία το ΑΚΕΛ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, θα πρέπει να καταρτίσουν δεκάδες ψηφοδέλτια. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν κάποια μέλη αυτής της προοδευτικής συμμαχίας, προερχόμενα κυρίως από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, κάτι που αφενός θα ανοίξει το κόμμα προς τα έξω και αφετέρου θα δημιουργήσει νέους δεσμούς με προσωπικότητες και οργανώσεις. Η ύπαρξη αυτού του πολιτικού μετώπου θα μπορούσε να τροφοδοτεί με μέλη που επιθυμούν και τη διάδοχο κατάσταση των Νέων Δυνάμεων.

Αυτή η νέα προσέγγιση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του κόμματος, η οποία αγγίζει διάφορες οργανωτικές, δομικές, λειτουργικές και επικοινωνιακές πτυχές. Υπάρχει η παραδοχή ότι κάποιες καταστατικές πρόνοιες είναι παρωχημένες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψιν τους πιο σύγχρονους τρόπους πολιτικής επικοινωνίας, την πρόοδο της τεχνολογίας και την αμεσότητα με την οποία λειτουργεί η πολιτική σήμερα και αναμένεται να αντικατασταθούν από διαδικασίες προσαρμοσμένες στη σύγχρονη εποχή, που δεν θα αφαιρούν στοιχεία συμμετοχικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας αλλά θα τα ευθυγραμμίζουν με τις σημερινές πραγματικότητες. Όλα αυτά θα γίνουν ολοκληρωμένα στο Καταστατικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο.

Δειτε Επισης

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Στο ΣΓΥ ο ΥΠΕΞ, ενημερώνει για συμμόρφωση επί συστάσεων για κράτος δικαίου
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες
Προτεραιότητα Α. Ιωσήφ η προώθηση ανέγερσης Τεχνικής-Γεωργικής Σχολής
Συζήτησε με τον Πρέσβη της Κίνας τις διαφορές που προέκυψαν με την CPP ο Πρόεδρος
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Αποπερατώθηκαν οι έρευνες των δυτών για το ανθρώπινο πέλμα-Συνεχίζονται στη ξηρά
Προεκλογική ανταλλαγή πυρών-Οι «συνήγοροι των τραπεζών» και η «ΑΚΕΛική λαίλαπα»
Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή σε τροχαίο στη Λάρνακα