Αποφασίζει το Υπουργικό για μέτρα στήριξης σε καύσιμα και ρεύμα-Άρχισαν οι αυξήσεις

Στο Προεδρικό, για ακόμη μία φορά, έχουν στραφεί τα βλέμματα, με τους καταναλωτές και τους πρατηριούχους καυσίμων, εν αναμονή των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για τα μέτρα στήριξης σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, με τις προθέσεις της Κυβέρνησης να ξεκαθαρίζουν. Στο μεταξύ, άρχισε ήδη να παρατηρείται αύξηση στις τιμές των καυσίμων, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές ζητούν όπως επεκταθεί η στήριξη της Κυβέρνησης, ώστε να μειωθούν οι λόγοι μετάβασης των πολιτών στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο θα παρατείνει ή όχι τα μέτρα στήριξης του πληθυσμού, όσον αφορά στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που γίνεται τον τελευταίο χρόνο. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όπως για τα καύσιμα σταματήσει η επιδότηση του φόρου κατανάλωσης, δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αυτή τη στιγμή, δικαιολογούν την απόφαση αυτή, ενώ όσον αφορά στην επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται όπως συνεχίσει η στήριξη, ωστόσο γίνεται στοχευμένα και για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Πάντως, καταναλωτές και επαγγελματίες πώλησης καυσίμων, αναμένουν τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, καθώς κρίνονται σημαντικές. Όσον αφορά στους πρατηριούχους, οι οποίοι πραγματοποίησαν ήδη τη διαμαρτυρία για τη μαζική φυγή των πολιτών στα κατεχόμενα για αγορά καυσίμων, ζητούν όπως η επιδότηση του φόρου κατανάλωσης συνεχιστεί, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται να οδηγήσει κι άλλους καταναλωτές σε αυτές τις μεθόδους.

«Είναι η πηγή του κακού. Θα γίνει μεγαλύτερη η διαφορά της πώλησης των καυσίμων, σε σχέση με τα κατεχόμενα και εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Αυτό που αναμένουμε είναι ότι θα ανανεωθεί η απόφαση για στήριξη, εμείς θέλουμε να μηδενιστεί ο φόρος κατανάλωσης, να είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο, παρόλο που δεν είμαστε αρμόδιοι για επιβολή των τιμών των καυσίμων», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος του Συνδέσμου των πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου.

Όσον αφορά στη διαμαρτυρία του, ο σύνδεσμος είχε διευκρινίσει ότι προτίθεται να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στην Κυβέρνηση, για να αποφασίσει κατά πόσο θα λάβει εκείνα τα μέτρα, που θα αποτρέπει τους καταναλωτές να σπεύδουν στα κατεχόμενα για να προμηθεύονται καύσιμα, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να καταλήξουν σε απόφαση για κλιμάκωση των μέτρων.

«Είναι παράνομη η προμήθεια για εμπορικούς σκοπούς και είναι παράνομη η οποιαδήποτε κατάχρηση της εφαρμογής του Κανονισμού. Η προμήθεια για ιδιωτική χρήση, με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, είναι παράνομη λόγω της κατάχρησης και δεν καλύπτεται από την περιγραφή και ερμηνεία που δίνει η ΕΕ, "προμήθεια για ιδιωτική χρήση". Η αδιαφορία της Δημοκρατίας, σε σχέση με αυτή την κατάχρηση, φαίνεται από την στιγμή που δεν ασχολείται με κανένα τρόπο να εξετάσει επίσημα, αυτή την κατάχρηση και να δημιουργήσει ειδικούς κανονισμούς, όπως θα έπρεπε και πάλι βάσει του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Στη βάση των πιο πάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία επιλέγει το αφήγημα, που θέλει η ίδια να παρουσιάζει», επεσήμανε ο δικηγόρος του συνδέσμου, Αλέξανδρος Κληρίδης.

Άρχισαν οι αυξήσεις στα καύσιμα

Την ίδια ώρα και ενώ όλοι περιμένουν την απόφαση της Κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης, φαίνεται ότι κάποιοι πρατηριούχοι αποφάσισαν να λάβουν δικές τους αποφάσεις και να αυξήσουν την τιμή πώλησης συγκεκριμένων καυσίμων.

«Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχουν πρατήρια, που έχουν αυξήσει την τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης κατά 3 σεντ. Για μας είναι σημαντική αύξηση αυτό και αν καταργηθεί και ο φόρος κατανάλωσης, τότε θα πάει στα 11 σεντ η πώληση του πετρελαίου κίνησης», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Στο μεταξύ, ο κ. Δρουσιώτης επανέλαβε τη θέση του συνδέσμου, όσον αφορά στα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα, σημειώνοντας πως θεωρούν πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία, που να ωθεί την Κυβέρνηση για να τα καταργήσει. «Εμείς θα παρακολουθούμε την κατάσταση και αναμένουμε τις αποφάσεις, όμως δεν θα δεχθούμε οτιδήποτε λιγότερο από 70 ευρώ τη διμηνία, όσον αφορά στο ύψος του ποσού της επιδότησης».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα
Πράσινο Bουλής για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού από τη CYTA
Έγκριση κανονισμών Φορέα προς ικανοποίηση ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας