Το όφειλαν στην κυρία Ανδριάνα...

Ήταν η τελευταία πράξη του δράματος. Ήταν το τελευταίο πόρισμα για το οποίο περιμέναμε απαντήσεις. Ήταν ενδεχομένως και η τελευταία ευκαιρία να ανακτήσουν ένα μέρος από το απολεσθέν κύρος τους οι αρμόδιοι. Τελικά πέταξαν την ευκαιρία, όπως πέταξε η πολιτεία εδώ και 18 χρόνια την κυρία Ανδριάνα, τη μάνα του Θανάση Νικολάου που αναζητούσε δικαίωση.

Τη δικαίωση που διεκδίκησε όσο κανένας άλλος και τελικά τη βρήκε μόνη της. Δεν της την χάρισε κανείς. Ο γιος της δεν ήταν αυτόχειρας. Ο γιος της δολοφονήθηκε. Μια μάνα μόνη της κατάφερε να ξεγυμνώσει ένα ολόκληρη σύστημα. Αστυνομικούς, ιατροδικαστές, δικαστές. Μια μάνα για δεκαεπτά χρόνια, έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να πείσει πρώτα την κοινωνία και μετά την πολιτεία, πως η υπόθεση του γιου της, αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο φιάσκο που διαπράχθηκε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπό το βάρος των στοιχείων που μόνη της μάζεψε, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να διατάξει ανεξάρτητη έρευνα από ποινικούς ανακριτές για την υπόθεση. Αυτή ήταν μια πρώτη νίκη. Η δεύτερη ήταν το πόρισμα που εξέδωσαν, το οποίο απέδιδε ποινικές ευθύνες σε βάρος τριών πρώην στελεχών της Αστυνομίας και ενός ιδιώτη ιατροδικαστή, ενώ επιβεβαιώθηκε πως η υπόθεση «διερευνήθηκε ωσάν να ήταν κλοπή ποδηλάτου». Η τρίτη που, θα αποτελούσε και την προσωπική της εξιλέωση, θα ήταν η προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης των δολοφόνων του Θανάση. Αυτό ωστόσο δεν θα συμβεί, αφού σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, «δυστυχώς δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει τα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για την πρόκληση του θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού».

Οι δημόσιες δεσμεύσεις, οι κοινές φωτογραφίες και το mea culpa της πολιτείας σε αυτήν, αποδείχθηκαν κενά περιεχομένου, από τη στιγμή που είτε οι δολοφόνοι, είτε αυτοί που συγκάλυψαν το έγκλημα, δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις πράξεις τους και οι αρμόδιοι απέτυχαν να οδηγήσουν την υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ακόμα κι αν οι πιθανότητες επιτυχίας μιας τέτοιας υπόθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου, ακόμα κι αν η δίκη θα διεξαγόταν με καθυστέρηση 18 χρόνων, ακόμα κι αν τα στοιχεία δεν ήταν τα πιο ισχυρά, θα μπορούσαν να αφήσουν το Δικαστήριο να αποφασίσει και να δώσουν το δικαίωμα σε αυτή τη μάνα να διεκδικήσει τη Δικαιοσύνη, με δημόσιο κατήγορο το κράτος και όχι την ίδια, που όλα αυτά τα χρόνια ανέλαβε της Αστυνομίας.

Το όφειλαν στην ίδια προσωπικά, το όφειλαν στους αγώνες της, το όφειλαν στον ίδιο το Θανάση για τη μετά θάνατον δυσφήμηση που η πολιτεία του επιφύλαξε. Τελικά όμως η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να ρίξει τίτλους τέλους με ένα τρόπο που από τη μια ίσως να ήταν και το αναμενόμενο μετά τη συνάντηση που προηγήθηκε με την οικογένεια και από την άλλη όμως που κανείς δεν θα ήθελε να πιστέψει. Δεν θα ήθελε να πιστέψει πως ολόκληρο το κράτος και το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, θα συνέχιζε 18 χρόνια μετά, στο ίδιο μοτίβο. Αυτός της ατιμωρησίας.

Ίσως είναι για αυτό τον λόγο που η ίδια η κυρία Ανδριάνα καταγγέλλει πως ενδεχομένως να κρύβονται άλλα συμφέροντα που την υποχρεώνουν για ακόμη μια φορά την υποχρεώνουν για ακόμα μια φορά να πληρώσει για να συνεχίσει να διεκδικεί. Αυτό θα συμβεί αν η ίδια αποφασίσει να προχωρήσει με ιδιωτικές ποινικές διώξεις.

Η μάνα δηλαδή, η οποία ανέλαβε να κάνει τον αστυνομικό, τον ανακριτή, τον ιατροδικαστή, που υπέστη τεράστια οικονομική επιβάρυνση για να προσλάβει εμπειρογνώμονες, δικηγόρους και άλλους ειδικούς για να φτάσει στην αλήθεια για τον γιο της, τώρα υποχρεώνεται από την ίδια την πολιτεία να αναλάβει και τον ρόλο του δημόσιου κατήγορου. Να πληρώσει δηλαδή για ιδιωτικές ποινικές, έτσι ώστε να φτάσει εκεί που θα έφτανε αν η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν να καταχωρήσει την υπόθεση στο Δικαστήριο.

Με απλά λόγια, μετά από έναν συνεχή αγώνα 18 χρόνων, το συγνώμη της πολιτείας και η επανόρθωση ήταν αυτή: Ακόμη και τώρα να μην καταφέρει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπαίτιους.

Την ώρα που άλλες υποθέσεις καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος από λάθη των Αρχών, διστάσαν να προωθήσουν στο Δικαστήριο τη ναυαρχίδα των υποθέσεων. Αυτή που ακόμα κι αν χανόταν, κάθε ικμάδα προσπάθειας ή οικονομικών πόρων, θα άξιζε, για χάρη αυτής της μάνας σύμβολο και του αγώνα της.

Η απόφαση ωστόσο λήφθηκε και αυτοί που την έλαβαν θα τους κρίνει η ιστορία. Και μιας περί ιστορίας ο λόγος, πλέον συμπληρώθηκε η τρίλιζα πορισμάτων για τα οποία πληρώθηκαν τεράστια ποσά σε ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές οι οποίοι έφτασαν σε μια σειρά συμπερασμάτων, αλλά και οι τρεις παρέμειναν στα συρτάρια για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

Δειτε Επισης

Κινδυνεύουν δέντρα και πολυετείς καλλιέργειες να ξηραθούν λόγω του καύσωνα-Ανησυχία για νέες αυξήσεις
Περισσότεροι συνοδοί, ενιαία εκπαίδευση, επέκταση Προδημοτικής-Οι καινοτομίες ΥΠΑΝ για τη νέα χρονιά
Νέα ηχητικά στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-«Δεν πρόλαβα, έκαμε μ@@@κία ο υπεύθυνος»
Η κατάθεση δεσμοφύλακα και το ηχητικό που ενέπλεξαν κρατούμενους στην βόμβα-Στην εξίσωση μπήκε πληροφοριοδότης
Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)