Δίνει λόγο σε όλους ο ΔΗΣΥ-Επικοινωνία από τις γειτονιές μέχρι τους πρώην Υπουργούς

Σε φουλ ρυθμούς ανασυγκρότησης βρίσκεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός, προσπαθώντας να κάνει πράξη αυτά που υποσχέθηκε η νέα ηγεσία στη βάση του κόμματος, να ενισχύσει, δηλαδή, την αμφίδρομη επικοινωνία και να την εμπλέξει πιο ενεργά στην κομματική καθημερινότητα.

Για τον σκοπό αυτό προγραμματίστηκαν εξορμήσεις της ηγεσίας σε όλες τις επαρχίες, στις οποίες τα μέλη της, υπό τον αναπληρωτή πρόεδρο Ευθύμιο Δίπλαρο, που έχει το γενικό πρόσταγμα του τομέα της ανασυγκρότησης, έχουν επαφές με όλους τους οργανωμένους φορείς του κόμματος, τα εκλελεγμένα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύνολα της ευρύτερης κοινωνίας και, ως εκ τούτου, την ευκαιρία για καταγράψουν προβλήματα και εισηγήσεις και να κάνουν χρήσιμες για το κόμμα συζητήσεις, ως προς τον ρόλο που αναζητούν και την καλύτερη λειτουργία της παράταξης. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι ολοήμερες συναντήσεις στη Λάρνακα και τη Λευκωσία, ενώ στο πρώτο μισό του Ιουλίου η ηγεσία θα πάει σε Λεμεσό, Αμμόχωστο και Πάφο.

Από τις δύο ημέρες συναντήσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα και λήφθηκαν αποφάσεις ως προς τη μετέπειτα πορεία, όπως πληροφορείται ο REPORTER. Φαίνεται ότι η πρωτοβουλία της νέας ηγεσίας αγκαλιάζεται με θέρμη από τα τοπικά στελέχη, που αισθάνονταν τα τελευταία χρόνια παραγκωνισμένα και διεκδικούσαν μια πιο δυνατή φωνή στα κομματικά δρώμενα. Αποτελεί πραγματικότητα ότι τόσο οι πολύ σημαντικές οργανωτικά τοπικές επιτροπές όσο και οι κλαδικές είχαν αφεθεί να ατροφήσουν, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί μία πολύ σημαντική γέφυρα επικοινωνίας και δραστηριοποίησης με τη βάση του κόμματος. Πολλές από αυτές υπολειτουργούσαν ή δεν λειτουργούσαν καθόλου, δεν είχαν ολοκληρωμένα συμβούλια και δεν κατέβαλλαν καμία προσπάθεια ανανέωσης, ενώ κι αυτές που λειτουργούσαν πιο ομαλά, διαπιστώθηκε πως δεν είχαν τις κατάλληλες προσβάσεις στην Πινδάρου, ώστε να υπάρχει ανατροφοδότηση και αξιοποίηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ζητήθηκε από την ηγεσία αυτές οι συναντήσεις να θεσμοθετηθούν, ώστε να είναι διαρκής ο διάλογος, κάτι που αξιολογείται θετικά από τα ανώτατα στελέχη του κόμματος, που θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνονται μία φορά ανά εξάμηνο. Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να ανασυγκροτηθούν οι τοπικές επιτροπές και να φροντίσουν να μπει νέο αίμα, ώστε να ενισχυθούν.

Επίσης φαίνεται πως τα τοπικά στελέχη αναζητούν ένα πιο συγκεκριμένο ρόλο, τον οποίο θα ήθελε και η ηγεσία να τους προσφέρει, ώστε να μπορούν να συμβάλουν περισσότερο και οι ίδιοι σε οργανωτικό επίπεδο. Αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα τους δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, με την Πινδάρου να εποπτεύει αυτή τη δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων, στις σκέψεις που γίνονται είναι να αναλάβουν οι τοπικές επιτροπές την είσπραξη συνδρομών από τα μέλη, να έχουν στη διάθεσή τους κονδύλια για την πραγματοποίηση μικρών εκδηλώσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, να ενημερώνονται αυτόματα για την εγγραφή κάθε νέου μέλους της περιοχής τους στην παράταξη και να αναλαμβάνουν την επικοινωνία μαζί του κ.α. Την ίδια στιγμή, θα υπάρχει ανοιχτή δίοδος επικοινωνίας με την ηγεσία, ώστε να μεταφέρουν αυτά που καταγράφουν από τα τοπικά μέλη και χρίζουν χειρισμού σε κεντρικό επίπεδο.

Προχωρά η χαρτογράφηση

Την ίδια στιγμή, αυτές οι συναντήσεις προσφέρουν στην ηγεσία τη δυνατότητα να προχωρήσει τη χαρτογράφησή της ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα πραγματοποιηθούν μαζί με τις Ευρωεκλογές το 2024. Μεταξύ των ατόμων με τα οποία συζητούν είναι όλοι οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, οι δήμαρχοι, οι κοινοτάρχες και τα μέλη των Σχολικών Εφοριών που έχουν εκλεγεί από τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ως εκ τούτου, γίνεται πλήρης καταγραφή προθέσεων, ως προς το ποιοι επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιοι, για ποιες θέσεις, σε ποιους νέους Δήμους κτλ.

Αφού αποκτήσει η ηγεσία ολοκληρωμένη εικόνα, θα μπορεί πλέον να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για πιθανές συνεργασίες σε διάφορους Δήμους. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουν στην Πινδάρου ποιες δημαρχίες θα διεκδικήσουν οι ίδιοι, για να μπορούν να κάνουν συζητήσεις ανά περίπτωση και όχι θεωρητικές με τα άλλα κόμματα και, ουσιαστικά, στις 17 Ιουλίου, όταν τελειώσουν οι εξορμήσεις, αναμένεται πως θα έχουν μια αρκετά καλή ιδέα για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Κάλεσμα Αννίτας σε πρώην Υπουργούς

Πέραν των επαφών με τη βάση, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είχε και μια συνάντηση με τους πρώην Υπουργούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, με στόχο να καταγράψει τις απόψεις τους επί διάφορων ζητημάτων, ώστε να τις αξιοποιήσει στην ευρύτερη πολιτική του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το Κυπριακό, διάφορες πτυχές της εσωτερικής διακυβέρνησης, ο αντιπολιτευτικός ρόλος της παράταξης και τρόποι να θεσμοθετηθεί μία διαδικασία αλληλοτροφοδότησης, έτσι ώστε η Πινδάρου να μπορεί να αξιοποιεί τις εξειδικευμένες γνώσεις που έχουν οι πρώην Υπουργοί και οι ίδιοι να έχουν εύκολη πρόσβαση για να μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Στην ουσία αναμένεται να συγκροτηθεί κάποιου είδους προεδρικό συμβούλιο, κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης, ώστε τα στελέχη αυτά να μπορούν να συμβουλεύουν την ηγεσία του ΔΗΣΥ, να κάνουν τις εισηγήσεις τους και να συμβάλλουν ενεργά στην παραγωγή πολιτικής αλλά και στον αντιπολιτευτικό λόγο, όπου κρίνεται απαραίτητο. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να αποτραπούν φαινόμενα πολυφωνίας, όπως αυτά που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα, όταν ο πρώην πρόεδρος και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, διαχώρισαν δημοσίως τη θέση τους από την επίσημη κομματική γραμμή, δημιουργώντας εικόνα αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών