Η ακτινογραφία της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα πρόσωπα κλειδιά και οι προτεραιότητες
07:37 - 27 Ιουνίου 2023
Μετά την ορκωμοσία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις επικοινωνίες προκειμένου να σχηματίσει το νέο Yπουργικό Συμβούλιο. Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, δια στόματος του νέου Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ανακοινώθηκε η σύνθεση της Κυβέρνησης, η οποία πρόκειται να ορκιστεί σήμερα (27/06) στις μία.
Στη συνέχεια θα γίνουν οι παραδόσεις – παραλαβές των υπουργείων και την Τετάρτη θα συγκληθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση. Αξίζει δε να αναφερθεί πως στο νέο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν 15 γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 25% της νέας κυβέρνησης.
Κυβέρνηση σκληρής δουλειάς
Όπως έλεγε στέλεχος με γνώση των διεργασιών για την επιλογή των προσώπων «δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς». Η τοποθέτηση τους στις συγκεκριμένες θέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έγινε με κριτήριο την ικανότητα να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν και χωρίς να γίνουν μικροκομματικοί υπολογισμοί με βάση την περιφέρεια εκλογής τους, τους σταυρούς που συγκέντρωσαν ή την δημοφιλία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει ότι δεν διστάζει σε πόστα που αυτός κρίνει να χρησιμοποιήσει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, όπως και τώρα που φτάνουν τα 19, αρκεί να θέλουν και να μπορούν να προσφέρουν στο έργο της κυβέρνησης. Παράλληλα, με επιλογές όπως αυτή του Γιώργου Φλωρίδη ήθελε να συνδυάσει, με ακόμα ένα πρόσωπο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, την διεύρυνση της ΝΔ και την επικράτηση της στον κεντρώο χώρο. Αξιοσημείωτη είναι και η αξιοποίηση νεότερων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως και η επιβράβευση γενικών γραμματέων που είχαν να επιδείξουν έργο στον τομέα ευθύνης τους, με την αναβάθμιση τους σε θέσεις υφυπουργών.
Οι προτεραιότητες του Μητσοτάκη
Στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και μεγάλο προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι η Υγεία με επίκεντρο την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Όπως έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η παρουσία στο συγκεκριμένο υπουργείο του Μιχάλη
Η ακτινογραφία της νέας κυβέρνησης, πέραν της ικανότητας του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, σηματοδοτεί και το χαρακτήρα της δωρεάν, δημόσιας υγείας που μπορεί να συμβολίσει ένα πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροαριστερά.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και συνεπαγόμενη αύξηση των μισθών με ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων. Πέραν των οριζόντιων πολιτικών για τη συμπεριλιπτικότητα, που αφορούν στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, η δημιουργία του νέου υπουργείου για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή εκτιμάται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι θα συμβάλει στην υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών για την αντιμετώπιση δημογραφικού προβλήματος και την στήριξη των πιο ευάλωτων. Πολύ μεγάλη σημασία δίνεται, επίσης, στις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες με την απλοποίηση των διαδικασιών και τη δημιουργία καλύτερων παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της είναι αυτό για την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους και αφορά την διάρθρωση του δημοσίου τομέα, την επιλογή επιτελικών προσώπων και τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών και τον καλύτερο συντονισμό των υπουργείων. Θα ακολουθήσει ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο γράφεται ήδη και θα περιλαμβάνει την υλοποίηση σε βάθος τετραετίας όλων των οικονομικών δεσμεύσεων που ανέλαβε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης. Με αυτό τον τρόπο θέλει να δημιουργήσει ένα καθαρό μονοπάτι για την οικονομία και ταυτόχρονα να χτίσει πάνω στην αξιοπιστία που έχει καταφέρει να οικοδομήσει με τους πολίτες. Μεγάλος στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως είχε αναφέρει κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που θα σημάνει την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και θα της προσφέρει επιπλέον ώθηση, ενώ θα αποτυπωθεί και στην καθημερινότητα των πολιτών με την αποσυμπίεση που θα φέρει στο κόστος δανεισμού.
Ποιους επέλεξε ο Μητσοτάκης για τα κρίσιμα υπουργεία
Με την νέα σύνθεση του Yπουργικού Συμβουλίου να έχει ανακοινωθεί είναι σημαντικό να δει κανείς τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κρίσιμα υπουργεία. Νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ορίστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Νίκο Δένδια να μετακομίζει στο υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ το χαρτοφυλάκιο του ενισχύεται από μερικά χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε στην αρμοδιότητα του το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της υγείας αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με την αναμόρφωση του ΕΣΥ που αποτελεί μία εκ των προτεραιοτήτων της νέας Κυβέρνησης.
Αλλαγή σκυτάλης και στο υπουργείο Παιδείας, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να αναλαμβάνει υπουργός με στόχο την υλοποίηση του ψηφιακού σχολείου, ενώ η Νίκη Κεραμέως μετακομίζει στο υπουργείο Εσωτερικών έχοντας ως σκοπό την επίτευξη της αξιολόγησης και της απολεσματικότητας στο Δημόσιο.
Ακόμη, ο εξωκοινοβουλευτικός Γιώργος Φλωρίδης αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, μεταρρύθμιση που αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις.
Τέλος, όπως το είχε προαναγγείλει και προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιουργεί ένα υπουργείο Οικογένειας, το οποίο αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.
Ποιοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί τέθηκαν εκτός κυβερνητικού σχήματος
Εκτός της Κυβέρνησης μένουν μερικά βαριά ονόματα που κατείχαν βασικές θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση και πολλοί κατέγραψαν εξαιρετικές επιδόσεις στην μάχη του σταυρού.
Χωρίς χαρτοφυλάκιο μένουν οι: Κώστας Καραμανλής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τάκης Θεοδωρικάκος, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Πλακιωτάκης, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Βέβαια, το ότι τώρα βρίσκονται εκτός υπουργικού συμβουλίου αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιηθούν αργότερα . Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει προεκλογικά πως θα γίνεται rotation.
Ποια είναι τα νέα πρόσωπα
Η νέα Κυβέρνηση απαρτίζεται από πολλά νέα πρόσωπα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμα υπουργεία. Για παράδειγμα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ορίστηκε υφυπουργός ο Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος από την μία αποτελεί νέα προσθήκη, από την άλλη έχει πολύ μεγάλη γνώση του εν λόγω υπουργείου.
Ποιος είναι ο Θάνος Πετραλιάς
Ο Αθανάσιος Πετραλιάς κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Στατιστική και πτυχίο και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).
Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά Ινστιτούτα και Δημόσιους οργανισμούς όπως το ΚΕΠΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2014 ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων, βιβλίων και μελετών που αφορούν θέματα της Ελληνικής Οικονομίας, Χρηματοοικονομικών, Στατιστικής, Οικονομετρίας, και άλλων θεμάτων όπως η Μετανάστευση και η Δημόσια Υγεία. Σήμερα απασχολείται ως επιστημονικό προσωπικό στην Διεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Υπουργείο Ανάπτυξης
Πέραν του υπουργού Κώστα Σκρέκα, νέα πρόσωπα υπάρχουν και σε αυτό το υπουργείο. Ο λόγος για τους νέους υφυπουργούς Μάξιμο Σενετάκη και Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.
Ποιος είναι ο Μάξιμος Σενετάκης
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον επίσημο ιστότοπό του ο ίδιος:
Γεννήθηκα και ζω στο Ηράκλειο γιατί αγαπώ με πάθος την Κρήτη και τους ανθρώπους της. Επέλεξα να εργάζομαι εδώ. Στον τόπο μου να κάνω πράξη όσα σπούδασα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Μπήκα στην ενεργό Πολιτική το 2012 γιατί πίστευα πως η νέα γενιά Ελλήνων έχει ευθύνη να διεκδικήσει πόστα ευθύνης. Οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους. Έγινα βουλευτής στηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά σε δύσκολες αποφάσεις.
Στις εκλογές του 2015 οι συμπολίτες μου με περιέβαλαν με αρκετή εμπιστοσύνη, η οποία όμως δεν μου εξασφάλισε την ανανέωση της βουλευτικής μου θητείας.
Στις εσωκομματικές εκλογές για την Αρχηγία της ΝΔ, συντάχθηκα εξαρχής και ανεπιφύλακτα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια επιλογή που δικαιώθηκε και δικαιώνεται καθημερινά.
Τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν επανήλθα στο εργοτάξιο. Επέβλεψα και υλοποίησα μια σειρά ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Μεταξύ αυτών, τον νέο σταθμό ΚΤΕΛ – ένα στολίδι για την πόλη μας.
Ταυτόχρονα παρέμεινα ενεργά πολιτικός, ως ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα ανάπτυξης της Κρήτης.
Τον Ιούλιο του 2019 ήμουν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής. Οι συμπολίτες με τίμησαν εκ νέου με την εμπιστοσύνη μου, δίνοντας μου την εντολή να τους εκπροσωπήσω.
Έκτοτε ως βουλευτής τους, κάνω ό,τι είναι δυνατό για να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους.
Ποια είναι η Αννα Μάνη Παπαδημητρίου
H νέα υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Ευαγγέλου Μάνη – Παπαδημητρίου, γεννήθηκε στην Κατερίνη στις 18/8/1964. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μιλά αγγλικά και γαλλικά.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012. Εχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Είναι παντρεμένη με τον Θωμά Παπαδημητρίου, φοροτεχνικό-λογιστή, πρώην δήμαρχο της Πέτρας Πιερίας, καθώς και πρώην πρόεδρο ΝΟΔΕ Πιερίας. Εχουν δύο κόρες, τη Μελπομένη, χημικό μηχανικό και την Αθηνά, δικηγόρο.
Υπουργείο Εργασίας
Τέλος, νέο πρόσωπο αποτελεί και ο Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος έχει οριστεί υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αξίζει να σημειωθεί πως υπουργός αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και υφυπουργός ο Πάνος Τσακλόγλου.
Ποιος είναι ο Βασίλης Σπανάκης
Ο Βασίλης Σπανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και έχει καταγωγή από την Κρήτη και τη Λακωνία, ενώ μεγάλωσε στο Μοσχάτο και ζει στα Νότια Προάστια με τη γυναίκα του, την αρχιτεκτόνισσα Σμαράγδα Μαλακατέ και το γιο του Αλέξανδρο.
Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) με μεταπτυχιακές σπουδές στο City University του Λονδίνου.
Έχει εργαστεί στην εταιρεία Σώμα Ορκωτών Λογιστών Α.Ε. και στο Υπουργείο Οικονομικών.
Προέρχεται από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε υπεύθυνος Μαθητικού (Μ.Α.ΚΙ.) της ΟΝΝΕΔ Μοσχάτου, ενεργό στέλεχος της Δ.Α.Π. ΑΣΟΕΕ, της ΔΑΚΕ Εφοριακών και της ΔΗ.ΚΙ.Ο.
Έχει εκλεγεί τρεις φορές στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ήμουν μέλος του Δ.Σ. του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έχει διατελέσει εκλεγμένος Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων.
Το 2016, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ορίστηκε Γραμματέας Οργανωτικού του Κόμματος και τον Ιανουάριο του 2017 ανέλαβε Γραμματέας της νεοσύστατης Γραμματείας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.) της Νέας Δημοκρατίας, θέση την οποία κατείχε έως τον Ιανουάριο του 2019.
Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης
Ο κ. Μαρινάκης ξεκίνησε την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου με το υπουργείο Οικονομικών, που αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας, το υπ. Εσωτερικών η Νίκη Κεραμέως, ενώ στο υπ. Παιδείας θα βρεθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης και στο Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Αναλυτικά η σύνθεση:
Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Χάρης Θεοχάρης
Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης
Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
Αναπληρωτής Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθης Κωνσταντινίδης
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Οικονόμου
Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή
Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Χριστίνα Αλεξοπούλου
Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης
Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Κώστας Σκρέκας
Υφυπουργός: Μάξιμος Σενετάκης
Υφυπουργός: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης
Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Νότης Μηταράκης
Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας
Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Δημήτρης Καιρίδης
Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Μαρία Κεφάλα
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Σταύρος Κελέτσης
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υφυπουργός: Γιάννης Παππάς
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς
Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης
Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου
Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης
Πηγή: In / Iefimerida