Εστίες πυρκαγιών οι παράνομοι σκυβαλότοποι-Ενενήντα φωτιές το 2022
Μύρια Οδυσσέως 06:00 - 27 Ιουνίου 2023
Σε έξαρση βρίσκονται, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Κύπρο, οι πυρκαγιές που ξεσπούν από παράνομους σκυβαλότοπους, οι οποίοι αυξάνονται και πληθύνονται τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι αποτελούν πονοκέφαλο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού λόγω των εύφλεκτων υλικών, η κατάσβεση καθίσταται δύσκολη.
Το μέγεθος τους προβλήματος καταδεικνύεται και μέσα από τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού μόνο κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς καταγράφηκαν ενενήντα πυρκαγιές, οι οποίες ξεκίνησαν από παράνομους σκυβαλότοπους. Όπως είναι αναμενόμενο, από το σύνολο των πυρκαγιών, οι περισσότερες είχαν ξεσπάσει τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεκριμένα για τους μήνες Μάιο (6), Ιούνιο (11), Ιούλιο (13), Αύγουστο (8) και Σεπτέμβρη (8), ήταν σαράντα έξι.
Βέβαια, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ούτε κατά την φετινή χρονιά, αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, παρά τις εκκλήσεις τους προς το κοινό, μιας και τα σκουπίδια δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης λόγω των επικίνδυνων υλικών που μπορεί να συσσωρευτούν.
Τα μέλη της Πυροσβεστικής που θα κληθούν σε τέτοια περιστατικά βρίσκονται αντιμέτωπα με μια δύσκολη διαδικασία κατάσβεσης, αφού όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, σε τέτοιους χώρους ούτε η πρόσβαση, ούτε η κατάσβεση είναι εύκολη υπόθεση. «Είναι δύσκολο να διεισδύσουν σε χώρους με στιβάδες σκουπιδιών και ο κάποιες φορές ο μοναδικός τρόπος κατάσβεσης είναι τα σκεπαστούν τα σκουπίδια με χώμα, ώστε να μειωθεί το οξυγόνο που διοχετεύεται».
Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, οι περισσότεροι παράνομοι σκυβαλότοποι έχουν δημιουργηθεί κοντά στην περιοχή του Αγίου Συλά στην επαρχία Λεμεσό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν καταγράφονται συχνά περιστατικά και σε άλλες επαρχίες.
Η επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη από σκουπίδια
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, είναι πως μόνο οι εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων είναι αδειοδοτημένοι και η οποιαδήποτε ρίψη σκουπιδιών αλλού, αποτελεί παράνομη πράξη, πόσο δε η διατήρηση σκουπιδότοπων, αφού για ακριβώς αυτή τη χρήση έχουν δημιουργηθεί τα Πράσινα Σημεία σε κάθε επαρχία.
Η κατάσταση με τους παράνομους σκυβαλότοπους έχει χειροτερέψει τα τελευταία δέκα χρόνια, αφού εκτός από την πληθυσμιακή αύξηση, αυξάνονται και τα απόβλητά, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, η διαχείριση των αποβλήτων αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει.
Ο φόβος για πυρκαγιές στους παράνομους σκυβαλότοπους, έγκειται στο γεγονός πως τα απόβλητα λόγω του μειωμένου οξυγόνου, δημιουργούν εύφλεκτο υλικό, το οποίο δυσκολεύει τη διαδικασία κατάσβεσης. «Εάν μέσα στα σκύβαλα υπάρχει οργανική ύλη, δηλαδή αποφάγια, τότε σε συνθήκες που δεν υπάρχει οξυγόνο δημιουργείται βιοαέριο, το οποίο περιέχει μέσα μεθάνιο και είναι εύφλεκτο. Τα τρόφιμα που βρίσκονται στους σκυβαλότοπους πιέζονται κάτω από άλλα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να παράγουν εύφλεκτο υλικό και η φωτιά κυκλοφορεί σε βάθος γιατί βρίσκει και καίει το συγκεκριμένο αέριο. Επίσης, εάν υπάρχουν βαμμένο έπιπλα, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος», εξήγησε ο κος Θεοπέμπτου.
Με τα δεδομένα αυτά, φαίνεται πως η Κύπρος έχει ακόμη δρόμο μπροστά της όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, με τους πολίτες στην πλειοψηφία τους ακόμη να συνετιστούν με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς ή ακόμη και την ανακύκλωση των αποβλήτων μέσα από τα Πράσινα Σημεία, ενώ παράλληλα φαντάζει πολύ απομακρυσμένο το σενάριο για να φτάσουμε στα πραγματικά επίπεδα διαχείρισης αποβλήτων, όπως προνοούν οι οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.