Στους δρόμους οι πρατηριούχοι, κλείνουν το οδόφραγμα-Ζητούν μέτρα για τα καύσιμα από κατεχόμενα

Δεν κάνουν πίσω οι πρατηριούχοι και βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ενέργειας δεσμεύτηκε όπως αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι όσων μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, ώστε να διαπιστωθεί αν προμηθεύονται καύσιμα και τα μεταφέρουν παράνομα με σκοπό να τα πωλήσουν.

Το γεγονός ότι οι ροές των Ελληνοκύπριων, που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να προμηθεύονται καύσιμα, όσο περνά ο καιρός αυξάνονται δραστικά, έχει ως αποτέλεσμα οι πρατηριούχοι να φτάσουν στα όριά τους, κάτι που τους οδήγησε να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση, με πρώτο μέτρο αντίδρασης να είναι το ολιγόλεπτο κλείσιμο του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου στις 11:00 το πρωί και στη συνέχεια να πορευτούν προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παραδώσουν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πάντως, η διαμαρτυρία αναμένεται να γίνει λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας στην κρατική τηλεόραση, ότι πρόκειται να αυξηθούν οι έλεγχοι σε όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και θα γίνεται δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων θα εμπορεύονται καύσιμα από τα κατεχόμενα.

«Το ότι θα κατονομάζονται όσοι θα πηγαίνουν στα κατεχόμενα, για να προμηθεύονται καύσιμα, είναι μία από τις πολλές μας εισηγήσεις και είναι μόνο η αρχή. Πρέπει το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να εφαρμόσει ό,τι πρέπει να εφαρμόσει. Και στους ελέγχους και στην αλλαγή νομοθεσία για τα καύσιμα και τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα οδοφράγματα. Εμείς θα προχωρήσουμε κανονικά με τη διαμαρτυρία μας, θέλουμε πράξεις, όχι λόγια. Λόγια εισπράξαμε πολλά σε πολλές συναντήσεις μας. Είναι καιρός για πράξεις. Υπάρχουν πολλά μέτρα, οι εισηγήσεις είναι εκεί», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος των πρατηριούχων Κύπρου, Σάββας Προκοπίου.

Η εξαγγελία του Γιώργου Παπαναστασίου, εντούτοις, ήρθε μετά την εξαγγελία της διαμαρτυρίας των πρατηριούχων, οι οποίοι είχαν επικοινωνία με μέλη της Κυβέρνησης, ωστόσο δηλώνουν έτοιμοι να βγουν στους δρόμους, για να δείξουν την έντονη αντίδρασή τους στην κατάσταση που επικρατεί.

«Είναι μία παγκύπρια διαμαρτυρία. Αναμένουμε από το κράτος και τα αρμόδια Υπουργεία να ανταποκριθούν και να μας δώσουν εκείνα που ζητούμε, επειδή αυτό το θέμα είναι χρόνιο, κάναμε πολλές συναντήσεις και έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Δεν αντέχουμε άλλο, είναι θέμα επιβίωσης. Στο τραπέζι υπάρχουν κι άλλα μέτρα, μέχρι και η κλιμάκωση. Απώτερος σκοπός δεν είναι η κλιμάκωση των μέτρων, είναι η επίλυση του προβλήματος, μέσα από διάλογο και αποφάσεις που πρέπει να υλοποιούνται».

Ουσιαστικά, ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων ζητά όπως ληφθούν οριζόντια μέτρα, που να επηρεάζουν όλη την κοινωνία και όχι μόνο μία μερίδα επαγγελματιών ή πολιτών, όπως έγινε το Νοέμβριο του 2021, που στοχοποιήθηκαν οι οδηγοί ταξί.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που ο σύνδεσμος των πρατηριούχων Κύπρου έχει φτάσει στο σημείο να βγει στους δρόμους και αυτό έγινε λόγω της κατάστασης που επικρατεί, αφού όπως διαμηνύεται, αρκετά πρατήρια έχουν κλείσει, με τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο να είναι σε Λευκωσία και ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Κλείνουν δρόμοι λόγω της διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, λόγω της διαμαρτυρίας, αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα και στην κυκλοφορία, με την Αστυνομία να έχει προβεί ήδη σε ανακοινώσεις για τους δρόμους που αναμένεται να επηρεαστούν.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ενόψει της εκδήλωσης διαμαρτυρίας του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, κατά την ώρα της εκδήλωσης, θα είναι κλειστοί οι δρόμοι που οδηγούν προς το οδόφραγμα του Αγίου Δομερίου, για την τροχαία κίνηση.

«Ακολούθως, οι συμμετέχοντες, αναμένεται να συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και κατά την εκεί παραμονή τους, το τμήμα του δρόμου μπροστά από το Προεδρικό, θα παραμείνει κλειστό για την τροχαία κίνηση».

Καλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Δειτε Επισης

Τέλος του 2025 θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για νοσοκομειακές λοιμώξεις
Σύγκρουση δύο οχημάτων στη Λευκωσία-Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο
Περίπου 600 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από Ράφα από τις 6 Μαΐου
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Ανέκτησε τις αισθήσεις του ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση (vids&pics)
Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»
Κενά στην ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας-Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή
Προχωρεί με ιδιωτική ποινική δίωξη του Κατσουνωτού η Αρχή-Η τρίλιζα των υποθέσεων εναντίον του σε δύο χρόνια
Πίσω από την πρώτη διαφωνία Εισαγγελέα και Αρχής κατά της Διαφθοράς- Το αδιέξοδο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Η τελευταία ευκαιρία στην υπόθεση Θανάση-Οι δύο άξονες των ανακριτών, μπαίνουν στον πάγο οι ιδιωτικές ποινικές