Ο πήχης του πρώτου ορόσημου για το Κυπριακό, η προϊστορία και η τελική μάχη του ΠτΔ

Με τον πήχη πιο χαμηλά από ότι αρχικά τέθηκε, αναμένεται να προσέλθει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για το πρώτο από τα τρία ορόσημα που έθεσε ο ίδιος, ως το τελικό στάδιο της προσπάθειας του για να ξεκλειδώσει τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποδείκνυαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, πως το προσχέδιο συμπερασμάτων δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία και γίνονται οι απαραίτητες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, έτσι ώστε η διατύπωση να βελτιωθεί και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις που έθεσε η κυπριακή Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ενεργός ρόλος ΕΕ με όλα τα κατάλληλα μέσα» στο νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για Κυπριακό

Υπενθυμίζεται πως όπως έγινε γνωστό οι πρώτες εκδοχές του προσχεδίου που παρουσιάστηκε, περιορίζονταν στον ενεργό ρόλο της ΕΕ και στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως, «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας των ΗΕ».

Στο νέο προσχέδιο που διέρρευσε χθες και έχει ημερομηνία της περασμένης Κυριακής, το λεκτικό παρουσιάζει βελτίωση, αφού αναφέρεται πως, «η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».

Η πρώτη αναφορά, δεν ήταν ούτε αρκετή, ούτε ικανοποιητική για τη Λευκωσία και σε αυτό το πλαίσιο έγινε γνωστό ότι συνεχίστηκαν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε η συγκεκριμένη αναφορά να εμπλουτιστεί, με πιο ισχυρό λεκτικό και με αναφορά στην ανάγκη διορισμού Ευρωπαίου απεσταλμένου για το Κυπριακό, κάτι που εμμέσως εξυπηρετείται με την αναφορά στο νέο προσχέδιο, με τη φράση, «με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχει στη διάθεση της».

Πάντως η επιθυμία της Λευκωσίας για ξεκάθαρη αναφορά για διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου, είναι κάτι που φαίνεται εκ των πραγμάτων δύσκολο να συμβεί, τουλάχιστον με τα δεδομένα που είναι γνωστά μέχρι σήμερα. Αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος, που ο Νίκος Χριστοδουλίδης το περασμένο Σάββατο, επέλεξε να χαμηλώσει κάπως τον πήχη και να δηλώσει πως ο ίδιος είναι ικανοποιημένος με τη συμπερίληψη του Κυπριακού στα Συμπεράσματα, δεδομένου ότι το Κυπριακό δεν είναι στην ατζέντα.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει στο Προσχέδιο αναφορά για το Κυπριακό, αφού όπως τόνισε, το Κυπριακό δεν είναι ανάμεσα στα θέματα συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ακριβώς λόγω της δικής μας πρωτοβουλίας, της κινητικότητας που μέσα από τις δικές μας προσπάθειες επιχειρούμε να δημιουργηθεί, οι εταίροι μας έχουν συμπεριλάβει στο προσχέδιο συγκεκριμένη αναφορά για το Κυπριακό, η οποία κάθε φορά ενισχύεται».

Συμπερασματικά, το γεγονός ότι αναμένεται να συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα συγκεκριμένη αναφορά για το Κυπριακό, αποτελεί για την Κυβέρνηση μια θετική εξέλιξη, ωστόσο η προσπάθεια που γίνεται είναι αυτή να είναι πιο σαφής, πιο στοχευμένη και πιο υποβοηθητική στην προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη να ξεκλειδώσει τη διαδικασία του Κυπριακού.

Αυτή η προσπάθεια συνεχίσθηκε χθες από τον υπουργό Εξωτερικών που βρίσκεται στο Στρασβούργο για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ενώ νέα συζήτηση για τα Συμπεράσματα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων το οποίο θα μελετήσει την ατζέντα των 27 για τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη. Πάντως οι προσπάθειες για να υπάρξουν αλλαγές στο προσχέδιο θα συνεχισθούν ακόμα και μέχρι αύριο το βράδυ, ενώ την Πέμπτη, αναμένεται η κορύφωση της προσπάθειας στο επίπεδο ηγετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εις βάθος συζήτηση Μπορέλ και Κόμπου για Κυπριακό-Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Υπάρχει, άλλωστε και η προϊστορία που δείχνει πως ουκ ολίγες φορές, τα προσχέδια Συμπερασμάτων αλλάζουν και διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, μετά από τις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών. Αυτή θα είναι και η επιδίωξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, έτσι ώστε το πρώτο ορόσημο που ο ίδιος έθεσε, να ολοκληρωθεί και να επιστεγαστεί με την ανάλογη επιτυχία, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα.

Η εκλογή Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρουσιάζεται στις επαφές του με ξένους ηγέτες, ως πιο διαλλακτικός στα θέματα των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και τα ζητήματα της περιοχής, ενδεχομένως να αποτελούν το πιο σημαντικό και κρίσιμο κομμάτι του παζλ της προσπάθειας του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Για αυτό το ζήτημα ενδεχομένως να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα όταν φτάσουμε στο δεύτερο ορόσημο Χριστοδουλίδη που είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου ήδη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Ερντογάν και Μητσοτάκης, φαίνεται να έχει κλειδώσει η μεταξύ τους συνάντηση.

Την ίδια ώρα πάντως που ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχίζει την προσπάθεια του, ξεδιπλώνοντας μια μια τις πρωτοβουλίες του, ο Ερσίν Τατάρ, εμφανίζεται αμετακίνητος από τις αδιάλλακτες και εκτός πλαισίου θέσεις του. Ο κατοχικός ηγέτης σε δηλώσεις του αποκάλυψε ότι ο Κόλιν Στιούαρτ ζήτησε να τον δει πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ενώ οι δύο άντρες αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σημείωσε ότι είπε στον κ. Στιούαρτ ότι «η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» του ψευδοκράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τατάρ σε Στιούαρτ-«Αναγνώριση ψευδοκράτους πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων»

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους