Παναγιώτου: Προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση για ορθοστασία στην εργασία

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η πρόταση του ΑΚΕΛ για ρύθμιση της ορθοστασίας στους χώρους εργασίας ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Ο Υπουργός Εργασίας ενημερώθηκε σήμερα από αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Κουκουμά σχετικά με τις δύο προτάσεις νόμου του κόμματος για ρύθμιση της ορθοστασίας στην εργασία και οι οποίες προέκυψαν μετά από καταγγελίες ότι εργαζόμενοι σε φούρνους, υπεραγορές και καταστήματα υποχρεώνοντας να παραμείνουν σε ορθοστασία για το σύνολο του εργασιακού χρόνου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής για την καλύτερη ρύθμιση της εργασίας η αντιμετώπιση της αδιάκοπης και παρατεταμένης ορθοστασίας είναι πάρα πολύ σημαντική και χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Γιώργο Κουκουμά.

Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά και ότι και μέσα στο επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου γι’ αυτό το ζήτημα μέσα στα αρμόδια σώματα έτσι ώστε, όπως πρόσθεσε, «να δρομολογηθεί η ψήφιση αυτής της πρότασης νόμου η οποία θα συμβάλει προς την καλύτερη ρύθμιση αυτού του θέματος».

Από την πευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο το ΑΚΕΛ πήρε μια πρωτοβουλία για το φαινόμενο της εργοδοτικής πρακτικής να υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι σε χώρους εργασίας να βρίσκονται σε παρατεταμένη ή και σε αδιάκοπη ορθοστασία και αυτό καθώς υπήρξαν ανώνυμες καταγγελίες από εργαζόμενους σε φούρνους, υπεραγορές, καταστήματα, πολυκαταστήματα ότι υποχρεώνονταν να μένουν για ολόκληρο τον εργάσιμο χρόνο τους σε ορθοστασία.

Ο κ. Κουκουμάς εξήγησε ότι αυτή η εργοδοτική πρακτική πέρα από την εξάντληση και την καθημερινή καταπόνηση, συσσωρεύει κινδύνους για εμφάνιση σε βάθος χρόνου ασθενειών όπως για παράδειγμα ρευματοπαθειών ή μυοσκελετικών παθήσεων.

«Πήραμε την πρωτοβουλία με ένα πακέτο δύο προτάσεων νόμου για τροποποιήσεις σε εργατικές νομοθεσίες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι κατά τη σημερινή συνάντηση ενημέρωσαν τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή.

«Έχουμε συναντίληψη ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα, διαφορετική νομοθεσία, ώστε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από αυτό το φαινόμενο. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ρομπότ και αν υπάρχουν εργοδότες που δεν το καταλαβαίνουν αυτό θα πρέπει να τους κάνουμε να το καταλάβουν» είπε.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά