Οι ρωγμές στο καθεστώς Πούτιν και η απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Τις τελευταίες μέρες, ακόμα και μετά το συμβιβασμό που οδήγησε τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκοζίν, στη Λευκορωσία, οι πάντες προσπαθούν να μαντέψουν τι θα φέρουν τα “απόνερα” της ανταρσίας στη Ρωσία. Με το γόητρο του Ρώσου Προέδρου να είναι βαριά πληγωμένο, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η ανταρσία της Βάγκνερ κατέδειξε ότι το καθεστώς Πούτιν έχει “ρωγμές”, ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις πιθανές συνέπειες μιας αστάθειας στη Ρωσία για την παγκόσμια οικονομία.

Εν πρώτοις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ανέφερε ότι το χάος που ξεκίνησε στη Ρωσία αποκάλυψε “εσωτερικές ρωγμές” στη χώρα “που δεν υπήρχαν”. Με το πλέον ανησυχητικό να είναι η εκτίμηση του Μπλίνκεν ότι η αποσταθεροποίηση στη Μόσχα ίσως να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες, πολλοί είναι αυτοί που διατηρούν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αρχικά, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει στο μέλλον οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές. Ο μεν Πούτιν, εμφανίζεται αποδυναμωμένος -έστω και ηθικά – και ας μην ξεχνάμε πως, παρά την αμνήστευση και τη διαφυγή στη Λευκορωσία, ο Πριγκοζίν έχει χαρακτηριστεί “προδότης” από τον Ρώσο Πρόεδρο.

Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει χρησιμοποιήσει “βαριές” φράσεις, όπως “μαχαιριά στην πλάτη” και να είναι γνωστό πως δεν συγχωρεί την προδοσία, είναι απορίας άξιο το αν θα αφήσει αυτή την ανταρσία που παραλίγο να φέρει εμφύλια διαμάχη στους δρόμους της Μόσχας και βομβαρδισμό του Κρεμλίνου να περάσει ασυγχώρητη.

Από την άλλη, απορίας άξιο είναι το τι θα γίνει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η Βάγκνερ κρατούσε σημαντικά μέτωπα και οι άντρες της, παρότι τους προτάθηκε να ενταχθούν στο Ρωσικό Στρατό, θεωρείται απίθανο ότι θα το κάνουν. Αυτό επειδή ως τώρα τρέφονταν και ντύνονταν διαφορετικά από τον μέσο Ρώσο στρατιώτη, ενώ ήταν πιστοί στον Πριγκοζίν και όχι στον Πούτιν. Εκτιμάται ότι η Ουκρανία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί αυτό το “κενό” στρατολογώντας ένα μεγάλο μέρος τους.

Όλη αυτή η συνεχιζόμενη αστάθεια στη Ρωσία (ας μην ξεχνάμε και ότι ο Κασπάροφ χαρακτήρισε τη χώρα “άντρο συμμοριών που κάνουν αναμέτρηση δύναμης”) προκαλεί προβληματισμό ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία. Εν πολλοίς και λόγω του πολύ αδύναμου status στο οποίο βρίσκεται η οικονομία, μετά την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το disruption στις αγορές και το πληθωριστικό σοκ που έχει ακολουθήσει. Μια ακόμα “έκπληξη”, όπως η αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, θα ήταν το τελευταίο που θα χρειαζόταν η παγκόσμια οικονομία.

Ακόμα και αν η Ρωσία έχει πέσει από το Top 10 των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, αυτό δε σημαίνει ότι το impact της -άλλωστε το ΑΕΠ της είναι σχεδόν ίδιο με της Αυστραλίας- είναι μικρό. Σκεφτείτε ότι ακόμα και μετά τις κυρώσεις της Δύσης, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές, στις οποίες, όπως φαντάζεται κανείς, εντάσσονται η Κίνα και η Ινδία. Οι οποίες, σε περίπτωση που θα βγει “εκτός” η Ρωσία, θα ανταγωνιστούν για τις πιο φθηνές πηγές ενέργειας. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο το γεγονός ότι το Κατάρ – μια άλλη ενεργειακή δύναμη- εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για όσα γίνονται στη Ρωσία.

Σε αυτά προσθέστε, εάν προκληθεί χάος σε μια χώρα με αχανές πυρηνικό οπλοστάσιο, τους περιορισμούς σε εξαγωγές αγαθών και κυρίως των σιτηρών και του λιπάσματος. Θα μπορούσε, η ελλειψη αυτών των δύο αγαθών αν “έβγαινε” η Ρωσία από την παγκόσμια αγορά, να πυροδοτήσει ένα εκρηκτικό ράλι στις τιμές των τροφίμων, που με τη σειρά του θα πυροδοτούσε μια διατροφική κρίση. Και αυτό, είναι πραγματικά το τελευταίο που χρειάζεται οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή.

Ουδέν νεώτερον στην ανατολική Ουκρανία, παρά την ανταρσία της Βάγκνερ

Την επομένη του τερματισμού της ένοπλης ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν και κάποιων από τους μισθοφόρους του στη Ρωσία, μέλη του στρατού του Κιέβου τόνιζαν χθες Κυριακή πως δεν διαπίστωσαν στην πραγματικότητα καμιά μείζονα αλλαγή στα μέτωπα γύρω από την Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι περισσότεροι στρατιώτες καταλαβαίνουν πως πρόκειται για τσίρκο, πως οι Ρώσοι δεν έφυγαν. Παραμένουν πάντα στις θέσεις τους», είπε ο Ναζάρ, 26 χρονών, γενειοφόρος στρατιώτης η θέση του οποίου βρίσκεται σε πρατήριο καυσίμων σε δρόμο στην ευρύτερη περιοχή της Μπαχμούτ.

Αυτή η πόλη του Ντονμπάς ήταν επί μήνες θέατρο άγριων μαχών ανάμεσα σε ουκρανικές μονάδες και μισθοφόρους της Βάγκνερ, της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας ιδρυτής της οποίας είναι ο θυελλώδης επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Παρότι οι πολεμιστές του την κατέλαβαν τον Μάιο και την παρέδωσαν κατόπιν στον ρωσικό τακτικό στρατό, οι εχθροπραξίες στην περιοχή δεν έπαψαν.

Ο ουκρανικός στρατός λέει ότι διεξάγει αντεπίθεση για εβδομάδες, πως πλαγιοκοπεί την Μπαχμούτ και προελαύνει σταδιακά, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να διαπεράσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές στο νότιο μέτωπο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ο κ. Πριγκόζιν προχώρησε την Παρασκευή σε ένοπλη ανταρσία, περνώντας στο ρωσικό έδαφος. Ανακοίνωσε πως ο ίδιος και οι άνδρες του έθεσαν υπό τον «έλεγχό τους» το κέντρο διοίκησης στο Ροστόφ (νοτιοδυτική Ρωσία) και ότι μονάδες της Βάγκνερ κατευθύνονταν στη Μόσχα, πως είχαν φθάσει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Με μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκα πάντως το Κρεμλίνο και ο κ. Πριγκόζιν έκλεισαν συμφωνία και η θεαματική ανταρσία έλαβε τέλος.

Στη ζώνη της Μπαχμούτ «μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες», αντέτεινε ο Ναζάρ, που δεν πίστεψε πως ο κ. Πριγκόζιν έκανε πράγματι ανταρσία. Κατ' αυτόν, όλη αυτή η ιστορία είχε στόχο να εξαπατηθεί η Ουκρανία.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μας κάνει να χάσουμε τον έλεγχο με όλα τα μέσα», κι αυτό συμπεριλαμβάνει «ψευδείς ειδήσεις», θέλει να πιστεύει. Οι ρωσικές δυνάμεις «συνέχισαν να επιτίθενται και χθες και σήμερα».

Σύμφωνα με άλλο στρατιώτη, που δεν θέλησε να δώσει το όνομά του, αλλά είπε πως πολεμά στην περιοχή εδώ κι έξι μήνες, οι μισθοφόροι της Βάγκνερ συνεχίζουν να πολεμούν κι η Ρωσία στέλνει ποινικούς που στρατολόγησε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν να κάνουν εφόδους.

Πληροφορία που είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

«Η Storm Z είναι πάντα εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο στρατιώτης αυτός, αναφερόμενος σε μονάδα εφόδου των μισθοφόρων.

«Μικρές ομάδες (Ρώσων) εγκατέλειψαν τις θέσεις τους», είπε από την πλευρά του ο Ολεξάντρ, άλλος ουκρανός στρατιωτικός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτό δείχνει, πρόσθεσε, ότι η κατάσταση στο πεδίο «εξελίσσεται θετικά», παρότι οι Ουκρανοί δεν έχουν ανακαταλάβει παρά μερικά χωριά τον σχεδόν έναν μήνα που διαρκεί η αντεπίθεσή τους, η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο τουλάχιστον, έχει είχε σκοπό να απελευθερωθούν «όλα» τα εδάφη που έχουν κυριεύσει οι δυνάμεις της Μόσχας.

Σε νοσοκομείο εκστρατείας στο ανατολικό μέτωπο, γιατρός έλεγε χθες πως παρατηρεί «αύξηση» του αριθμού των τραυματιών «εδώ και δύο-τρεις ημέρες».

Το ένα φέρνει το άλλο: «όταν γίνεται επίθεση, έχουμε περισσότερους τραυματίες», εξήγησε σχηματικά ο Ντμίτρο, χειρουργός της 5ης ταξιαρχίας.

«Κατά μέσο όρο έχουμε αυτή τη στιγμή από 60 ως 80 (τραυματίες που χρειάζονται φροντίδες) κάθε μέρα», λογάριασε και διευκρίνισε πως οι περισσότεροι έχουν υποστεί διάσειση.

Σε μιάμιση ώρα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν να διακομίζονται στο κέντρο τέσσερις τραυματίες. Ο ένας, βαριά, με το πρόσωπο γεμάτο χώματα, διέτρεχε κίνδυνο να τού ακρωτηριάσουν και τα δυο πόδια, σύμφωνα με τραυματιοφορέα, που είπε πως τον λένε επίσης Ναζάρ. Η γρήγορη απομάκρυνση του τραυματία από το πεδίο της μάχης επέτρεψε να σωθεί η ζωή του, πρόσθεσε.

Άλλος τραυματίες είχε χτυπηθεί από θραύσματα οβίδας στο πόδι.

Ο τραυματιοφορέας Ναζάρ εξήγησε πως είδε δυο άνδρες να πεθαίνουν το πρωί, συμπεριλαμβανομένου πατέρα δυο παιδιών. Υπέκυψαν προτού γίνει διακομιδή τους σε νοσοκομείο. Άλλοι πέντε θερίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να έχουν αλλάξει τακτική: «Πριν, αν μπορούσαν να πάρουν αιχμαλώτους (ουκρανούς στρατιώτες) ζωντανούς, το έκαναν. Τώρα, πυροβολούν για να σκοτώσουν».

Στην ουκρανική πρωτεύουσα, μακριά από τα μέτωπα, ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε πως ο απολογισμός της ρωσικής αεροπορικής επιδρομής τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο έφθασε τους πέντε νεκρούς, καθώς ανασύρθηκαν δυο πτώματα από πολυκατοικία που υπέστη τεράστια ζημιά.

Άλλοι έντεκα ένοικοι του κτιρίου τραυματίστηκαν όταν, κατά τις ουκρανικές αρχές, έπεσαν σε αυτό συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που καταρρίφθηκε.

Πάντα σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 50 πυραύλους κρουζ και τρία UAVs-καμικάζι. Καταστράφηκαν 41 πύραυλοι και τα τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα οχήματα, διαβεβαίωσαν οι αρχές.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Ρωσίας σε Ουκρανία για διαπραγματεύσεις-«Θα αρχίσουν το 2025»
Έρευνες για κύκλωμα σωματεμπορίας στο κοινοβούλιο στο Περού
Νεκροί δύο δημοσιογράφοι και ένας αστυνομικός από πυρά κακοποιών στην Αϊτή
Ανησυχία για την επόμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη-«Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το χάος»
Ένας νεκρός, 15 τραυματίες σε ρωσικό πλήγμα στο Κριβί Ριχ της Ουκρανίας
Καταγγέλλει ξανά το «ειδεχθές έγκλημα» μετά την παραδοχή του Ισραήλ για δολοφονία του Χανίγια
Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του
Οι 330 φετινές εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία συνιστούν ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είχε γλιτώσει από θαύμα στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους
Απεργούν οι εργαζόμενοι των Starbucks στις ΗΠΑ-Κλειστά πάνω από 290 καταστήματα