Πρώτο κουδούνι για τα summer schools-Γεμάτο με δραστηριότητες το καλοκαίρι των μαθητών

Χτύπησε το τελευταίο κουδούνι για τη σχολική χρονιά και με αυτό τον τρόπο, δόθηκε και επίσημα σκυτάλη στα θερινά σχολεία, τα γνωστά summer schools, τα οποία μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, θα επαναλειτουργήσουν με κανονικούς ρυθμούς, καθώς για πρώτη φορά, μετά την έξαρση του κορωνοϊού, δεν υπάρχουν καθόλου περιορισμοί. Αυτό δίνει την ευκαιρία στα summer schools να επαναφέρουν δραστηριότητες που δεν είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα προηγούμενα καλοκαίρια.

Κάποια έχουν ήδη αρχίσει τη λειτουργία τους και κάποια άλλα ακόμη, δεδομένου ότι απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικής ηλικίας, τα οποία μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσαν τα μαθήματά τους, για την μόλις προσφάτως προηγούμενη σχολική χρονιά. Τα πλείστα summer school αναμένεται να αρχίσουν τη λειτουργία τους, είτε προς τα τέλη του μηνός, είτε αρχές Ιουλίου, ενώ αρκετά θα λειτουργήσουν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, ενώ άλλα θα ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, μέσα σε ένα μήνα.

Ανάμεσα σε αυτά που αναμένεται να λειτουργήσουν όλο τον Ιούλιο είναι και τα θερινά σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, που πιάνουν δουλειά από σήμερα. Κατά τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν ως θερινά 58 σχολεία, εκ των οποίων 37 Δημοτικά Σχολεία και 21 Νηπιαγωγεία, καλύπτοντας και τις πέντε επαρχίες της Κύπρου, καθώς και τις ορεινές κοινότητες. Τα θερινά σχολεία θα λειτουργούν μέχρι τις 28 Ιουλίου. Μάλιστα, το ωράριο λειτουργίας τους έχει επεκταθεί μέχρι τις 4:00 το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των θερινών σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, θα προσφέρεται πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία και φέτος, σε αυτό το μάθημα μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά από την Ουκρανία.

Το Υπουργείο Παιδείας, πάντως, σε ανακοίνωσή του για τα θερινά σχολεία, είχε τονίσει πως εφαρμόζεται ένα πολύ καλά οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τα ενδιαφέροντα και τις διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες των παιδιών. Το Αναλυτικό Πρόγραμμα των θερινών σχολείων περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες, όπως Εικαστική Έκφραση, Μουσική, Θέατρο, Φυσική Αγωγή, Αγωγή Ζωής με θέματα συνυφασμένα με την καλοκαιρινή περίοδο, παιγνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, Κουκλοθέατρο, Φιλαναγνωσία/Βιβλιοθήκη, κ.ά.

Summer Schools και στα ιδιωτικά σχολεία

Την ίδια ώρα, εκτός από τα δημόσια θερινά σχολεία και τα πλείστα ιδιωτικά αναμένεται να λειτουργήσουν summer schools και βάσει της νομοθεσίας, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος, να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση, για να τα εφαρμόσει.

«Θα παρέχουν μαθήματα, στα πλαίσια του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένα ιδιωτικό σχολείο να παρέχει ρομποτική, όταν δεν το έχει στο πρόγραμμα. Εκείνα τα μαθήματα που είναι εγγεγραμμένα να κάνουν, θα τα κάνουν, όπως για παράδειγμα μουσική, τεχνολογία, εικαστικά, αυτά θα τα προσφέρουν».

Στο μεταξύ, η διαφορά των ιδιωτικών σχολείων με τα δημόσια φαίνεται και στις εγκαταστάσεις, αφού κάποιοι έχουν πισίνα, αθλητικά κέντρα και γήπεδα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπέρ τους στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων τους.

«Έχουν γήπεδα τένις, καλαθόσφαιρας, ποδοσφαίρου, που δεν τα έχουν τα κλειστά δημόσια σχολεία και μπορούν να έχουν δραστηριότητες εκεί. Μία μέρα στα summer school ξεκινά στις 7:30 και διαρκεί μέχρι τις και τις 2:30».

Τα περισσότερα ιδιωτικά ξεκινούν σήμερα τις εργασίες τους και αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι τέλος Ιουλίου, ενώ υπάρχουν και κάποια που αναμένεται να πραγματοποιήσουν προγράμματα και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

T.I.M.E Private Institute

Για ακόμη μία χρονιά, το ιδιωτικό φροντιστήριο T.I.M.E Private Institute έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του και έχει δεχθεί τους πρώτους μαθητές του, αφού από την περασμένη Δευτέρα έχει ξεκινήσει το summer school του, με το πρόγραμμα να είναι γεμάτο με δραστηριότητες. Βασική προϋπόθεση για τους μαθητές που θα δέχεται, είναι να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και δέχονται παιδιά από 4 ετών μέχρι 12.

«Από τις 7:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το απόγευμα είμαστε ανοιχτοί και έχουμε ένα πρόγραμμα γεμάτο δραστηριότητες, με τρία διαλείμματα πριν τη 1:00. Τα παιδιά μας κάνουν γυμναστική, τέχνη, έχουμε break dance, Taekwondo και είναι εναλλάξ. Κάθε εβδομάδα είναι διαφορετικές δραστηριότητες, τόσο στο πρωινό πρόγραμμα, όσο και το απογευματινό. Επίσης, προσφέρουμε και γεύματα, έχουμε συνεργασία με catering και κάθε μέρα, όσα παιδάκια θέλουν να φάνε κοντά μας, έχει επιλογή και μπορούν οι γονείς να συμπληρώσουν στην αίτηση, όταν την κάνουν ή μπορούν να επιλέξουν να φέρνουν φαγητό μαζί τους. Έχουμε ψυγεία και μπορούν να βάλουν εκεί το φαγητό τους τα παιδιά», ανέφερε η εκπρόσωπος του φροντιστηρίου, Ελευθερία Αρτεμίου.

Το T.I.M.E Private Institute αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού και συγκεκριμένα μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, με τη μόνη περίοδο που θα είναι κλειστό, να είναι μέσα στον δεκαπενταύγουστο. Πάντως, αν και έχει ήδη αρχίσει η λειτουργία του summer school, το φροντιστήριο τονίζει πως μπορεί να δεχθεί ακόμη αιτήσεις.

«Εμείς προσφέρουμε εβδομαδιαία πακέτα και για κάποιες εβδομάδες έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές, αλλά υπάρχει διαθεσιμότητα για άλλες εβδομάδες».

Go education

Πιστό στο καλοκαιρινό ραντεβού του, για ακόμη μία χρονιά, φαίνεται ότι είναι και το ιδιωτικό φροντιστήριο Go education, το οποίο ετοιμάζεται από την 1η Ιουλίου να ανοίξει τις πόρτες του, για να δεχτεί τους μαθητές του, αφού πλέον οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί.

Ουσιαστικά το ιδιωτικό φροντιστήριο θα συνεχίσει να κρατά παρέα στα παιδιά, προσφέροντας ένα πρόγραμμα γεμάτο με δραστηριότητες που συνδυάζουν τόσο τη διασκέδαση, όσο και τη μάθηση, αφού θα παίζουν παιχνίδια τα παιδιά, ενώ θα γίνεται και επανάληψη των μαθημάτων του σχολείου.

Το summer school του Go education αναμένεται να τελειώσει περί τα τέλη Ιουλίου και απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικής ηλικίας.

Δειτε Επισης

Ανεβαίνει ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία-Εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση η μετεωρολογική
Ομαλά συνεχίζεται στην πρεσβεία Γαλλίας η ψηφοφορία Γάλλων υπηκόων που διαμένουν στην Κύπρο
Ειλικρινής συγνώμη από ΥΠΑΜ στους συγγενείς των Ανδρέα Ιωαννίδη και Κλεάνθη Κλεάνθους
Δρομολογούνται εξελίξεις για τον δρόμο Πάφου Πόλης Χρυσοχούς-«Βρισκόμαστε σε συζήτηση με τον ανάδοχο»
Νέα προσπάθεια από Σύνδεσμο Τυροκόμων για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ και διαφύλαξη των εξαγωγών
Ζέστη και ισχυροί άνεμοι στο καιρικού μενού-Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλείται να σβήσει τις φωτιές που άναψαν οι καθηγητές για τα ΚΙΕ η Μιχαηλίδου-Βλέπει ξανά συντεχνίες
Προβληματισμός για τους παράνομους σκυβαλότοπους και τους κινδύνους που ελλοχεύουν
Το Κόμμα για τα Ζώα ζητά εφαρμογή των νομοθεσιών για τους σκύλους
Μέσω Νομοσχεδίου σφίγγει ο κλοιός για τα παράνομα γραφεία κηδειών-Τι αλλάζει στη διαδικασία