Μια τρύπα στο νερό με τις πλαστικές σακούλες-Βρήκαν παραθυράκι στον κανονισμό

Παραθυράκι βρήκαν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικού εμπορίου στον κανονισμό για τη μη χρήση μικρών πλαστικών σακούλων μεταφοράς προϊόντων, αφού ως φαίνεται παρά την απαγόρευση προσφέρουν πλαστικές σακούλες στα ταμεία τους, μεγαλύτερου πάχους από αυτό που προνοείται δημιουργώντας έτσι μια τρύπα στο νερό όσον αφορά την μείωση των πλαστικών στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σχεδόν πέντε μήνες μετά την επίσημη ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός (σ.σ. 18 Φεβρουαρίου), ο οποίος απαγορεύει τη διάθεση της λεπτής σακούλας στα ταμεία περιπτέρων, φούρνων και υπεραγορών, ενώ δεν προνοεί περιορισμό για πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος πέραν των 50 micron, έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων προσφέρουν στους πελάτες τους δωρεάν πιο χοντρές πλαστικές σακούλες. Μπορεί εκ πρώτης, η απόφαση αυτή των ιδιοκτητών να μην θεωρείται παράνομη, ωστόσο δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο εφαρμόζονται οι σχετικοί κανονισμοί σ΄ όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ελαχιστοποίηση της χρήσης των πλαστικών.

Οι περιπτώσεις αυτές, ήρθαν εις γνώσιν του Τμήματος Περιβάλλοντος και έχουν προβληματίσει την αρμόδια υπηρεσία, η οποία ελέγχει την ορθή εφαρμογή των σχετικών κανονισμών και σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ήδη σε σκέψεις ώστε να βρεθούν εκείνοι οι τρόποι οι οποίοι θα αποτρέψουν αυτά τα φαινόμενα και ο κανονισμός να να μειωθούν τα πλαστικά στην Κύπρο, στη βάση της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ζήτημα με τις πλαστικές σακούλες, είναι κάτι που συζητιέται εδώ και καιρό. Αρχικά με την χρέωση της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα και στη συνέχεια με την ολική απαγόρευση. Έτσι οι τρύπες που βρήκαν στη νομοθεσία κάποιοι θα πρέπει να εκλείψουν, ώστε η χώρα μας να προχωρήσει στις επόμενες φάσεις υλοποίησης των οδηγιών. Όπως σχολίασε στον REPORTER ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, θα πρέπει να καθοριστεί ξανά μέσα από τη νομοθεσία το μέγεθος της σακούλας που προσφέρεται δωρεάν στα ταμεία των συγκεκριμένων καταστημάτων.

Ο κος Θεοπέμπτου εξήγησε πως, «η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι χώρες της Ευρώπης, κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για να μειωθούν τα πλαστικά στην Κύπρο. Η χρήση των πλαστικών έχει αυξηθεί ιδιαίτερα και πολλά καταλήγουν στο έδαφος και στη θάλασσα, τα οποία μάλιστα με τον καιρό καταλήγουν μικρά κομματάκια, τα οποία καταλήγουν στο σώμα και στην τροφή μας», και πρόσθεσε πως, «είναι για αυτό το λόγο που γίνεται αυτή η μεγάλη προσπάθεια για να τα μειώσουμε».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Οικολόγων σημείωσε πως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει πλάνο δεκαετίας για την μείωση της χρήσης πλαστικών προϊόντων. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία πέραν από την μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας απαγορεύτηκαν και τα πλαστικά καλαμάκια. Οι επόμενες φάσεις υλοποίησης του συγκεκριμένου του πλάνου θα υπάρξουν και άλλες απαγορεύσεις πλαστικών προϊόντων, τις οποίες ήδη κάποιες εταιρείες άρχισαν να εφαρμόζουν, όπως για παράδειγμα το πλαστικό καπάκι σε μπουκάλι που να μην αποσπώνται από αυτή.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ από τις 18 Φεβρουαρίου, απαγορεύεται η διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές προϊόντων στα σημεία πώλησης, αυτές δηλαδή που έχουν πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50 μικρά (μm).

Από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, με πάχος μικρότερο των 50 microns, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων ή όταν η χρήση τους συμβάλλει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων, δηλαδή όταν το τρόφιμο έρχεται σε επαφή απευθείας με την πρωτογενή σακούλα.

Η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται για λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος ίσο και μεγαλύτερο από 50 microns.

Η απαγόρευση αφορά και τις βιοδιασπώμενες/κομποστοποιήσιμες λεπτές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50 μικρά (μm) στα σημεία πώλησης, δεδομένου ότι ως επί το πλείστον οι σακούλες αυτές περιέχουν σε μικρό ποσοστό πλαστικό και η νομοθεσία δεν προβλέπει την εξαίρεση τους.

Δειτε Επισης

Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις