Βήμα βήμα το ξεκλείδωμα-Τα μικρά και μεγάλα στοιχήματα της Λευκωσίας για το Κυπριακό

Την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αποκάλυψε τα τρία ορόσημα, όπως ο ίδιος τα έθεσε, έτσι ώστε να στεφθεί με επιτυχία το πρώτο σκέλος της πρότασης του που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκλειδώσει τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ήδη από την προπερασμένη εβδομάδα, όταν βρισκόταν στο Στρασβούργο, είχε δώσει τα πρώτα στίγματα σε σχέση με το πώς θα ήθελε ο ίδιος να κινηθεί το πολιτικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες, θέτοντας ως στόχο, μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος και η πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου να πάρει σάρκα και οστά.

Μιλώντας μάλιστα σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, αναφέρθηκε σε τρία ορόσημα που ουσιαστικά αποτελούν τα τρία στάδια για ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που ανοίγουν τον δρόμο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Την περασμένη Τρίτη, αποκάλυψε αυτά τα τρία ορόσημα και πλέον όλο το βάρος, πέφτει στον ίδιο και τους συνεργάτες του, έτσι ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Αυτά τα τρία ορόσημα, είναι ένα τον Ιούνιο, ένα τον Ιούλιο και ένα τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα το ορόσημο Ιουνίου αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούλιο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και το τρίτο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Η τακτική του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει ως αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δεύτερη την Τουρκία.

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ο στόχος είναι να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις, εντός των 27, έτσι ώστε να πεισθούν για να συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συγκεκριμένη αναφορά, σε σχέση με τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ, για το Κυπριακό, ο οποίος θα εργασθεί παράλληλα και σε πλήρη συμμόρφωση με το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό ενδεχομένως να είναι το πιο εύκολο κομμάτι.

Η Κυβέρνηση αρχικά εξέφρασε εμμέσως τη δυσφορία της με το περιεχόμενο του προσχεδίου και σε αυτό το πλαίσιο έκανε γνωστό ότι θα εργαστεί για να προστεθεί αναφορά για διορισμό Ευρωπαίου Απεσταλμένου. Αν και αυτό δεν κατέστει εφικτό μέχρι στιγμής, το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωνε πως είναι ικανοποιημένος από το προσχέδιο των συμπερασμάτων.

Το πιο δύσκολο, είναι να πείσει τους ομολόγους του, για την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, έτσι ώστε να πεισθούν για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού και να επιστρέψουν, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχοντας επαφή με την πραγματικότητα και επιστρέφοντας σε θέσεις εντός του πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι γνωστό πως εντός της ΕΕ, υπάρχει ένα γκρουπ κρατών, το οποίο βλέπει με αρκετή καχυποψία την όποια παραχώρηση κινήτρων στην Τουρκία, θεωρώντας πως η στάση της, τόσο στα ευρύτερα ευρωτουρκικά ζητήματα, αλλά ειδικά το διπλό ταμπλό που ευνόησε τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, που έχει υιοθετήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, μεγάλωσε την απόσταση με την Άγκυρα, ράγισε το γυαλί με τις Βρυξέλλες και αυτό δύσκολα μπορεί να ξανακολλήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ταξίδεψε και στην Αυστρία, ο Καγκελάριος της οποίας βλέπει με σκεπτικισμό την παραχώρηση κινήτρων και δη οικονομικών στον Ταγίπ Ερντογάν. Όπως και να έχει η προσπάθεια της Λευκωσίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι αυτή θα στεφθεί με επιτυχία.

Βέβαια πριν το ορόσημο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο για της 29 και 30 Ιουνίου, προηγείται η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των 27, όπου ουσιαστικά καθορίζεται η ατζέντα αλλά και το προσχέδιο Συμπερασμάτων που θα πάει για έγκριση από τους ηγέτες. Η συζήτηση επί του προσχεδίου Συμπερασμάτων, αναμένεται να συνεχισθεί και αυτή την εβδομάδα.

Πάντως το πρώτο προσχέδιο που παρουσιάσθηκε, δεν άφησε ικανοποιημένη τη Λευκωσία, αφού σε αυτό, αφενός γινόταν η αναφορά πως, «η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας του ΟΗΕ», ωστόσο αυτό δεν θεωρείται αρκετό, αφού επιδίωξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη, είναι να υπάρχει σαφής αναφορά για τον διορισμό Ευρωπαίου Απεσταλμένου. Για αυτό το λόγο οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα, κρίνονται ως εξαιρετικά σοβαρές για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Το δεύτερο ορόσημο είναι αυτό της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που συνέρχεται τον Ιούλιο. Οι προσδοκίες βέβαια για το τι θα συμβεί στο Βίλνιους είναι πολύ λιγότερες, κυρίως λόγω της βαριάς ατζέντας και των κρίσιμων ζητημάτων που θα απασχολήσουν τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται πως στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα της εισόδου της Ουκρανίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η αλλαγή του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, αφού ο Γενς Στόλτεμπεργκ, ολοκλήρωσε τη θητεία του.

Η επιδίωξη πάντως από πλευράς Κύπρου, είναι στο περιθώριο της Συνόδου, κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών του Ταγίπ Ερντογάν, με ξένους ηγέτες, να τεθεί το θέμα του Κυπριακού και να διατυπωθούν τα θετικά που θα μπορούσε να αποκομίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, από την αλλαγή της στάσης του. Το καλύτερο σενάριο για την Κύπρο, είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, πρώτον να ακούσει και δεύτερον να μην κλείσει το παραθυράκι, στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Το τρίτο ορόσημο είναι αυτό Σεπτεμβρίου. Στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ήθελε να έχει ολοκληρωμένο το παζλ όλων των υπολοίπων εμπλεκομένων και να παρουσιάσει στον Γενικό Γραμματέα τα αποτέλεσμα της δουλειάς που ο ίδιος έριξε όλο αυτό το διάστημα για να πετύχει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Με αυτόν τον τρόπο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχει πετύχει, πρώτον να πείσει όχι μόνο τον Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και τη διεθνή κοινότητα για τις ειλικρινείς προθέσεις του και δεύτερο να διευκολύνει τον Γενικό Γραμματέα ώστε να προβεί σε μια σειρά ενεργειών, που ήδη καθυστέρησαν, όπως ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, να διαμορφωθούν οι συνθήκες επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει υβριστικά μηνύματα και απειλές εναντίον του ο Παναγιώτου για το ΑΠΟΕΛ-«Θα μπορούσε να αποφευχθεί το όνομα»
Διαχωρίζει και ο Σολωμού τη θέση του από τον Παναγιώτου-«Άδικο και αδόκιμο να στοχοποιείται το όποιο σωματείο»
Εκκενώθηκε προληπτικά πολυκατοικία στη Λάρνακα λόγω πυρκαγιάς που ξεκίνησε από καναπέ
Αυτοί είναι οι τέσσερις καταζητούμενοι για την υπόθεση του Πακιστανού-Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες τους
Η ανασκόπηση του έργου του Ευρωκοινοβουλίου για το 2024
Ζήτησε χρόνο για να απαντήσει στις κατηγορίες για τις οφειλές ο ΑΠΟΕΛ-Ενοχλημένη η υπεράσπιση για Παναγιώτου
Εμπρησμός οχήματος 32χρονου στη Λεμεσό-Καταστράφηκε ολοσχερώς
Έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα στο σπίτι 34χρονης στη Λεμεσό-Προκλήθηκαν ζημιές
Στους 25 οι νεκροί στο Λος Άντζελες-Εφιάλτης χωρίς τέλος καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν
Συνελήφθη ο παυθέντας πρόεδρος της Νότιας Κορέας-Ο Γιουν μεταφέρθηκε για ανάκριση στην εισαγγελία