Με την πυξίδα στις Βρυξέλλες οι ενέργειες της ΔΗΠΑ-Χτίζει ευρωπαϊκή ταυτότητα

Με ξεκάθαρη έμφαση στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό πορεύεται η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων το τελευταίο διάστημα. Το κόμμα προτίθεται να δώσει μεγάλη μάχη για συμμετοχή στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο και, ως εκ τούτου, εμβαθύνει τις σχέσεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η προσπάθεια είναι διττή. Αφενός δηλώνει παρουσία στην ευρωπαϊκή της οικογένεια και αντλεί από αυτή σημαντική τεχνογνωσία και αφετέρου χρησιμοποιεί την επιρροή που διαθέτει με στόχο να προωθήσει την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ΔΗΠΑ έχει την ευκαιρία να αποκομίζει και ιδέες από κόμματα με ισχυρή παρουσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει Ευρωεκλογών, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της ατζέντας και πρακτικά και οργανωτικά ζητήματα.

Γίνεται κατανοητό ότι για την παράταξη η μάχη των Ευρωεκλογών δεν θα είναι εύκολη, καθώς στην ουσία, με τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων, θα παλέψει με την ΕΔΕΚ που διαθέτει μια εμπεδωμένη ευρωπαϊκή παρουσία και το ΕΛΑΜ που διαθέτει προβάδισμα σε επίπεδο ποσοστών. Γι’ αυτό και το κόμμα κινείται περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ΔΗΠΑ, ως ένα καινούριο σχετικά κόμμα, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως ακόμη, δεν είχε το προηγούμενο διάστημα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή της παρουσία, αφού το βάρος ήταν στην εμπέδωσή της στο κυπριακό πολιτικό σύστημα, κάτι που έχει επιτύχει με την είσοδό της στη Βουλή αλλά και την παρουσία της στη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Στο πλαίσιο, όμως, της προσπάθειας κομματικής ολοκλήρωσης, πλέον αρκετό βάρος δίνεται και στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής της ταυτότητας.

Μετά τη συμμετοχή του Μάριου Καρογιάν στο Κογκρέσο του ALDE στη Σουηδία τον Μάιο, η ΔΗΠΑ θα μεταβεί και στις Βρυξέλλες, ώστε να παραστεί στη Σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στο Renew. Πρόκειται για ένα σημαντικό επόμενο βήμα αναβάθμισης σχέσεων, δεδομένης της εκεί παρουσίας σημαντικών προσωπικοτήτων της Ευρώπης, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου και οι δύο πρόεδροι του ALDE, οι οποίοι, με οικοδέσποινα τη ΔΗΠΑ, θα έχουν εκτεταμένες πολιτικές επαφές, συμπεριλαμβανομένης και συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκκρεμεί, παράλληλα, και η εξεύρεση ημερομηνίας για επίσκεψη του προέδρου του Renew, Στεφάν Σεζορνέ, ο οποίος θα έχει επαφές με την παράταξη ενόψει Ευρωεκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σεζορνέ είχε εξαπολύσει «επίθεση αγάπης» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσκαλώντας τον να συμμετέχει στις συναντήσεις συντονισμού των ηγετών της ευρωομάδας, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκμεταλλευόμενος και τους περιορισμούς που θέτει στην παρουσία κυβερνητικών στελεχών στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του ΕΛΚ ο ΔΗΣΥ. Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση, η προοπτική που δημιουργεί μια ομάδα στην οποία συμμετέχει κόμμα της συμπολίτευσης, έχει τη δική της σημασία από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα με την αντιπολίτευση και αναμένεται, όταν έρθει στην Κύπρο ο κ. Σεζορνέ, το θέμα να συζητηθεί εκ νέου. Το γεγονός πως ο ισχυρός άνθρωπος σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, ο στενότερος σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ μετά την Ελλάδα, σε κάποιο βαθμό ίσως να αποτελεί κίνητρο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αν και προφανώς επιθυμεί να συμμετέχει στις εργασίες της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ομάδας. Η συμμετοχή αυτή, ωστόσο, είναι κουτσουρεμένη και έτσι ίσως μελλοντικά να αναθεωρηθεί, με τη ΔΗΠΑ να επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε, θεωρεί ότι η πρόσκληση στον Πρόεδρο από το Renew ήρθε ως αποτέλεσμα της δικής της προεργασίας.

Επί κυπριακού εδάφους, πάντως, η ΔΗΠΑ βρίσκεται στο στάδιο της οργάνωσης ενόψει εκλογών, κυρίως σε επίπεδο επαρχιακών και τοπικών επιτροπών αλλά και ευρύτερης οργανωτικής δραστηριότητας. Η μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά τα ονόματα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της παράταξης αναμένεται να γίνει στις αρχές φθινοπώρου, ενώ τώρα καταγράφονται προθέσεις, όπως συμβαίνει και στο άλλο μέτωπο, αυτό των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές σε ένα χρόνο. Η παράταξη αποδίδει την απαιτούμενη σημασία και σε αυτές τις εκλογές, μέσω των οποίων αποσκοπεί να διευρύνει την πολιτική της παρουσία. Η ΔΗΠΑ είναι ανοιχτή και σε συνεργασίες, όπως σχεδόν όλα τα κόμματα, οι οποίες αναμένεται να γίνονται ανά περίπτωση και όχι σε «πακέτο».

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας