Τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα-Η ορκωμοσία Μητσοτοτάκη και η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει την Δευτέρα, 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα.

Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης (αργότερα τη Δευτέρα) και η ορκωμοσία των "300" (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 το πρωί της Δευτέρας, η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει Πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς Πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των Βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των Βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η σαρωτική νίκη της ΝΔ φέρνει και ευρείες ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα, στο πνεύμα του περίφημου rotation που έχει προαναγγείλει και προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σχήμα εντός του Μαξίμου φαίνεται πως θα υπάρχει μια ισχυρή τριανδρία: ο Γιάννης Μπρατάκος ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, ως υπουργός Επικρατείας ο Σταύρος Παπασταύρου και ως υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ο Άκης Σκέρτσος.

Φαβορί για κυβερνητικός εκπρόσωπος, ακόμα και αν δεν είναι υπουργός, θεωρείται ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης. Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο ακούγεται έντονα ότι θα αναλάβει ο Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ελλαδικά ΜΜΕ, ο Λευτέρης Αυγενάκης οδεύει προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο Κώστας Σκρέκας φαίνεται πως θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, ακούγεται έντονα η Νίκη Κεραμέως και ο Θεόδωρος Λιβάνιος ως αναπληρωτής υπουργός. Για το υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερη φαίνεται η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ ως αναπληρώτρια ακούγεται η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης στις ΗΠΑ. Για το υπουργείο ως υφυπουργός «παίζει» έντονα και ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.

Στο υπουργείο Άμυνας μάλλον πάει ο Νίκος Δένδιας, ενώ στο Πεντάγωνο παραμένει και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στα υπουργεία του οικονομικού κύκλου, ο Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Νίκος Παπαθανάσης ακούγεται έντονα για αναπληρωτής του, με ενισχυμένης αρμοδιότητες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης το πρόσωπο που έχει επιλεγεί δεν έχει προκύψει ακόμα, ενώ για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ακούγεται έντονα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για το υπουργείο Εργασίας ως φαβορί προβάλλει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με υφυπουργούς τον βουλευτή Βασίλη Σπανάκη και τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Πανό Τσακλόγλου. Στο υπουργείο Υποδομών, φαίνεται να πηγαίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας και για υφυπουργός του ακούγεται η βουλευτής Αχαϊας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Για το υπουργείο Υγείας, έντονα ακούγεται το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα με ειδική αποστολή, ενώ σε αυτό το υπουργείο αναμένεται να αξιοποιηθούν η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται ο Κυριάκος Πιερρρακάκης, με αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού τον Γιάννη Οικονόμου. Σε θέσεις υφυπουργών ακούγονται έντονα ο Δημήτρης Καιρίδης και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας και Δημογραφικής Πολιτικής ως «φαβορί» προβάλλει η Σοφία Ζαχαράκη, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης.

Δειτε Επισης

Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία στην Ελλάδα-Ζευγάρι με το θύμα ο 35χρονος Κουβανός
Persona non grata στη Γερμανία ο Βαρουφάκης-Του απαγορεύτηκε η είσοδος και κάθε πολιτική δραστηριότητα
Έσπαγε πιάτα στο κεφάλι της συζύγου του-Νέο σοκαριστικό περιστατικό βίας στην Ελλάδα
Νέες αποκαλύψεις για την κακοποιητική συμπεριφορά του 39χρονου γυναικοκτόνου-«Το είχε σχεδιάσει»
Ομοφοβικά σχόλια του βουλευτή της ΝΔ Κυριαζίδη για Κασσελάκη-Διαγραφή ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Δύο δεκαπεντάχρονες ξυλοκόπησαν συμμαθήτριά τους και ανέβασαν βίντεο στο Instagram
Κουκουλοφόροι τα έκανα Γης μαδιάμ στα Εξάρχεια-Έριξαν μολότοφ και πέτρες κατά των ΜΑΤ (pics)
Συστάσεις ελληνικού ΥΠΕΞ για αποφυγή μετακινήσεων σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο και Ιράν
Ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια όταν ήταν δέκα ημερών αλλά πέθανε στα 38 της, ενώ ήταν έγκυος
Συγκλονίζει ο 15χρονος που κατήγγειλε τον πατέρα του για βία στην Ελλάδα-«Όταν πίνει κάνει άσχημα πράγματα»