Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων-Ιστορικά ποσοστά ακροδεξιάς, μεγάλη ήττα αριστεράς

Το ενδιαφέρον της εκλογικής αναμέτρησης, μετά τα πρώτα exit polls, στρέφεται πλέον στη μάχη των μικρότερων κομμάτων για είσοδο στη Βουλή. Με το ένα πόδι εντός οι Σπαρτιάτες, παλεύουν Ελληνική Λύση, Νίκη, αλλά και Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25. 

H βεντάλια της νέας σύνθεσης της ελληνικής Βουλής, αναμένεται μεταξύ πέντε και εννέα κομμάτων. Πάντως, σε αυτό που συμφωνούν όλοι που επιχειρούν μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, είναι πως η ακροδεξιά κατάφερε να αποσπάσει ιστορικά ψηλά ποσοστά στην Ελλάδα, με τα ποσοστά της Νίκης, των Σπαρτιατών και της Ελληνικής Λύσης, αλλά και των υπόλοιπων μικρότερων κομμάτων που δεν μπαίνει στη Βουλή.

LIVE ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Την ίδια ώρα οι αναλυτές, βλέπουν μια στροφή προς τον συντηρητισμό γενικότερα, από την κοινωνία, αφού συρρικνώνεται η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνονται τα ποσοστά των δεξιών κομμάτων. Αν μάλιστα τα δύο μικρότερα κόμματα της αριστεράς, Πλεύση Ελευθερίας και ΜΕΡΑ 25 δεν μπουν στη Βουλή, τότε η αριστερά γενικότερα θα υποεκπροσωπείται.

20230625162306_371330

Η πρώτη ανάγνωση που γίνεται είναι πως η Νέα Δημοκρατία, πέτυχε μια τεράστια εκλογική επιτυχία, την οποία μειώνει κάπως η είσοδος αρκετών κομμάτων στη Βουλή, αφού οι έδρες της μειώνονται αναλόγως της αύξησης των κομμάτων που εισέρχονται. Αν για παράδειγμα στη νέα Βουλή μπουν επτά κόμματα, οι έδρες της ΝΔ αναμένεται να είναι πάνω από 163. Αν τα κόμματα είναι εννέα, τότε η ΝΔ θα μπει με 158 Βουλευτές

Στην αντίπερα όχθη, αν τα exit polls επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μια άλλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που μειώνει τα ποσοστά του. Αντίθετα αύξηση ποσοστών καταγράφουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Μιλώντας στον Alpha, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, έδωσε μία πρώτη γεύση από το τι θα ακολουθήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε ποια κόμματα ακριβώς θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή».

«Θα έχουμε να συζητάμε πάρα πολλά, πολλά από αυτά που τα συζητούσαμε και στην παρουσίαση των προεκλογικών ερευνών, τις τάσεις δηλαδή που κουβεντιάζαμε, απλώς οριστικοποιούνται και θα συζητηθούν. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε ποια κόμματα ακριβώς θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή» ανέφερε, αρχικά, ο Κ. Παναγόπουλος.

«Με δεδομένο ότι το exit poll είναι σε εξέλιξη ακόμα, αλλά και έχει, όπως πάντα, περιθώριο σφάλματος, εκτιμώ ότι για κάποια κόμματα θα χρειαστεί να περιμένουμε τα πραγματικά αποτελέσματα».

Ερωτηθείς για το εάν αναμένεται να μπουν στη Βουλή κόμματα με επικεφαλής που είναι άγνωστοι, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε: «Δεν ξέρω αν μπορώ να το απαντήσω αυτό. Να πω το εξής: Ίσως χρειαστεί να κάνουμε γνωριμίες, που δεν θα το επιθυμούσαμε κιόλας».

Δειτε Επισης

Με δυο πισώπλατους πυροβολισμούς σκότωσαν τον 41χρονο στη Θεσσαλονίκη (Pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Λουόμενοι έσωσαν δελφίνι που παρασύρθηκε στα ρηχά στην παραλία στο Ναύπλιο
Τραγωδία σε χωριό της Λιβαδειάς-15χρονη βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της
ΒΙΝΤΕΟ: Το έθιμο πήγε στραβά στην Κέρκυρα-Της έπεσε ο Μπότης στο κεφάλι
Μπροστά στα μάτια πολιτών η εν ψυχρό δολοφονία στη Θεσσαλονίκη-Τρεις κάλυκες εντοπίστηκαν στο σημείο
Κάβουρας το φονικό όπλο του εγκλήματος στη Σάμο-Χτύπησε τον πατέρα της στο κεφάλι
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Ξεσπούν οι συγγενείς της γυναίκας που παρασύρθηκε από μηχανές στην Αθήνα-«Ο ένας την έριξε κι ο άλλος την χτύπησε»
Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο-49χρονη σκότωσε τον πατέρα της
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η Πρώτη Ανάσταση στην Χίο-Το σάλτο του «ιπτάμενου ιερέα» από την Ωραία Πύλη