Θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της έρευνας για το θανατηφόρο του 2012-Κλήθηκαν εμπλεκόμενοι για κατάθεση

Θέμα χρόνου - θεωρητικά – είναι η ολοκλήρωση της έρευνας από την τετραμελή ομάδα, με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Θεμιστό Αρναούτη, που ανέλαβε την επανεξέταση του φακέλου που αφορά το θανατηφόρο του 2012, κατά το οποίο έχασε την ζωή του ο 17χρονος Αντρέας Λοϊζου. Ένα δυστύχημα, που μέχρι σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστο και γύρω από αυτό έχουν προκύψει μια σειρά από συγκυρίες που προκάλεσαν τεράστια ερωτήματα, ως προς τους χειρισμούς της Τροχαίας Λεμεσού, η οποία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για άλλη μια σοβαρή υπόθεση, γύρω από την οποία αφέθηκαν σκιές για συγκάλυψη. Κάτι, το οποίο απέρριψε εξαρχής η Αστυνομία, σπεύδοντας – με συνοπτική έρευνα - να χτίσει τοίχος προστασίας σε σχέση με τις ενέργειες της, ωστόσο είναι κάτι το οποίο αναμένεται να διαφανεί μέσα από την νέα έρευνα, την ώρα που η υπόθεση έχει καταγγελθεί και ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Η ανάθεση της έρευνας σε νέα ανακριτική ομάδα, ανακοινώθηκε στις 12 Ιουνίου 2023, με την υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, να δηλώνει παράλληλα πως η επανεξέταση του φακέλου είχε αρχίσει δύο εβδομάδες προηγουμένως, δηλαδή περίπου από τις αρχές του μήνα.

Σημειώνεται, πως η επανεξέταση του φακέλου δεν αποφασίστηκε αυτεπάγγελτα -όπως ενδεχομένως να έπρεπε προκειμένου να ξεκαθαριστεί το σκηνικό- από τους θεσμούς, οι οποίοι θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που θα αναζητούσαν την αλήθεια και το τι ακριβώς συνέβη. Και αυτό διότι, σε περίπτωση που διαπιστωνόταν πως ουδέν μεμπτό, θα κατάφερναν να καθαρίσουν τις σκιές που πύκνωσαν γύρω από τους χειρισμούς της Αστυνομίας με βάση τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ενώ από την άλλη, αν διαπιστωνόταν πως προκύπτουν ζητήματα, τότε - έστω και έντεκα χρόνια μετά - θα συνέβαλλαν στην απονομή της Δικαιοσύνης, ειδικότερα όταν πρόκειται για ένα θανατηφόρο, έπειτα από το οποίο έχασε την ζωή του ένας νεαρός μόλις 17 ετών, που θα μπορούσε να ήταν παιδί οποιουδήποτε.

Αντιθέτως, η επανεξέταση του φακέλου της υπόθεσης ήρθε μετά από αρκετή πίεση που δέχθηκαν οι Αρχές από την κοινή γνώμη μέσω των social media και τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν, μέσα από τις οποίες αποδείχθηκε πως άλλα έλεγε το πόρισμα του θανατικού ανακριτή και οι καταθέσεις και άλλα η Αστυνομία, η οποία εξαρχής απέρριπτε τα όσα τις καταλογίζονται, χτίζοντας τείχος προστασίας γύρω από τις ενέργειές της. Μάλιστα, από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, οπότε η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο, τόσο ο Αρχηγός όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είχαν αναφέρει πως μελετήθηκε ο φάκελος της υπόθεσης, χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε και διαψεύδοντας διάφορες αναφορές σε ό,τι αφορά τον τύπο του οχήματος που ήταν η αφορμή της πρόκλησης του τροχαίου αλλά και αναφορικά με τον αριθμό των μαρτύρων, εντούτοις, στον απόηχο των αποκαλύψεων από στοιχεία που περιλαμβάνει ο φάκελος, αλλά και την διάψευση από την ίδια την οικογένεια του θύματος, η Αστυνομία άλλαξε την επικοινωνιακή της προσέγγιση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω δηλώσεις είχαν γίνει από πλευράς Αστυνομίας αφού μελετήθηκε ο φάκελος, μέσα σε 24-48 ώρες από την ώρα που η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο, ωστόσο σε πρόσφατες δηλώσεις του, στις 12 Ιουνίου 2023 (σ.σ στην μεσημβρινή εκπομπή του Αντέννα), ημερομηνία κατά την οποία ανακοινώθηκε η τετραμελής ομάδα που θα επανεξέταζε τον φάκελο μετά από σχετική επιστολή του δικηγόρου της οικογένειας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, ανέφερε πως «πρόκειται για ογκωδέστατο φάκελο».

Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την μελέτη του φακέλου που έγινε μέσα σε μία-δύο ημέρες, προτού η Αστυνομία, με δημόσιες τοποθετήσεις της αλλά και επίσημη ανακοίνωση, στις 28 Μαρτίου 2023, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν συγκάλυψη του δυστυχήματος συνεπεία εμπλοκής σε αυτό συγκεκριμένων προσώπων, δεν ανταποκρίνονται ποσώς στην πραγματικότητα και απορρίπτονται κατηγορηματικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτουμε το πόρισμα για το θανατηφόρο του 2012-Τι είχε καταγράψει ο θανατικός ανακριτής

Σε εξέλιξη οι έρευνα, κλήθηκαν μάρτυρες

H έρευνα της τετραμελούς ομάδας βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ, δεδομένων των δηλώσεων της υπουργού Δικαιοσύνης, στις 13 Ιουνίου 2023, στο ραδιόφωνο του Πολίτη και στην Κατερίνα Ηλιάδη, στις οποίες ανέφερε πως οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν περίπου σε δέκα ημέρες, θεωρείται θέμα χρόνου η ολοκλήρωση των ερευνών, εκτός και αν έχουν προκύψει στοιχεία που δικαιολογούν παράταση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενώπιον της ανακριτικής ομάδας που εξετάζει τον φάκελο της υπόθεσης έχουν κληθεί οι εμπλεκόμενοι, κάποιοι από τους οποίους θεωρούνται σημαντικοί μάρτυρες, αφού είχαν περιγράψει τότε στις καταθέσεις τους τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε το τροχαίο, ενώ σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν ισχυρισμοί πως επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί αμφισβήτηση ως προς τον τύπο του οχήματος που είδαν να προσπερνά τις δύο εκ των τριών μοτοσικλετών, με αποτέλεσμα να ανακόψει την πορεία του εξ αντιθέτου οχήματος που οδηγούσε 21χρονος, ο οποίος στη συνέχεια συγκρούστηκε με το μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο άτυχος Αντρέας.

Στα πλαίσια των ερευνών, οι ανακριτές, μεταξύ των οποίων υπάρχει ένας εμπειρογνώμονας αλλά και πρόσωπο που υπηρετεί για χρόνια στην Τροχαία άλλης Επαρχίας, κλήθηκαν να εξετάσουν από την αρχή όλα τα δεδομένα. Δηλαδή, τόσο τις συνθήκες του τροχαίου, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τις καταθέσεις και τα ημερολόγια της Αστυνομίας όπου καταγράφονται όλες οι ενέργειες, σε συνδυασμό με τα όσα καταγράφει και το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, όσο επίσης και τους χειρισμούς των εξεταστών που είχαν εμπλοκή και του τότε Υπεύθυνου Τροχαίας, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν παραλήψεις και πλημμελής διερεύνηση.

Στην βάση των πιο πάνω, θα εξεταστούν οι οδηγίες αλλά και η πορεία του φακέλου μέχρι την αρχειοθέτηση του, ενώ στην εξίσωση μπαίνουν και οι ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν σε ό,τι αφορά το αναζητούμενο όχημα, σε συνδυασμό με τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής.

Από την άλλη, θα πρέπει να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα όσο αφορά τον τρόπο που λήφθηκαν οι καταθέσεις, σε ποιο στάδιο και αν ακολούθησαν συμπληρωματικές καταθέσεις στην πορεία των ερευνών, την ώρα που υπάρχουν πληροφορίες πως αυτές δεν λήφθηκαν στην παρουσία κηδεμόνων, δεδομένου πως επρόκειτο για ανήλικους. Παράλληλα, υπάρχουν ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις κάμερες ασφαλείας και τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν για τον εντοπισμό του οχήματος που οδηγείτο, σύμφωνα με μαρτυρία, από νεαρή οδηγό.

Υπενθυμίζεται, πως ένας εκ των βασικών μαρτύρων, που μεταφέρθηκε στη σκηνή και για αναπαράσταση, στην κατάθεση του, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει:

«Εκεί στο σημείο του τούνελ όπου πηγαίναμε, είδα να μας προσπερνά από τα δεξιά ένα αυτοκίνητο μάρκας Audi cabrio. Ο μουσιαμάς του ήταν κλειστός. Ήταν χρώματος ανοιχτού, μεταξύ προς μπεζ ή μπορεί και χρυσαφί, ενώ ο μουσιαμάς του ήταν σκούρου χρώματος. Είχε αναμμένα τα φώτα του όπως τζιαί όλοι εμείς. Την ώρα που μας προσπέρασε αυτό το Audi, μπήκε μέσα στην άλλη πάντα, έπιασε περίπου τζιαί την μισή πάντα του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας».

«{..}Εν τω μεταξύ το αυτοκίνητο το Audi είχε προχωρήσει και έφυγε. Μέσα σε αυτό όπως είδα ήταν μόνο ένα άτομο. Ο οδηγός του τον οποίο είδα από την πίσω πλευρά καθότι έφευγε. Δεν είδα το πρόσωπο. Είχε μακριά ίσια μαλλιά, ανοιχτού χρώματος.{..}»

Σημειώνεται πως στο πόρισμα του ο θανατικός ανακριτής, ο οποίος εξήγαγε συμπεράσματα στη βάση της μαρτυρίας που κατατέθηκε ενώπιον του, κατέληξε πως το αναζητούμενο όχημα «ήταν σαλούν convertible, ανοιχτού χρώματος, μάρκας Audi».

*Τα οχήματα και τα χρώματα αυτών στο πιο πάνω βίντεο δεν είναι τα ακριβή που ενεπλάκησαν στο τροχαίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα κατέθεσε βασικός μάρτυρας για το θανατηφόρο του 2012-Περιέγραψε Audi και αναζητούμενη οδηγό

Καμία αναφορά για το όχημα, σε αντίθεση με την… μπύρα

Η κατάθεση του εν λόγω μάρτυρα λήφθηκε, στις 10:15 με 11:45 το πρωί της ημέρας του τροχαίου δυστυχήματος. Δηλαδή, περίπου πέντε ώρες μετά το τροχαίο. Ο εν λόγω 17χρονος αποτελούσε για την Αστυνομία σημαντικό μάρτυρα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως το εν λόγω πρόσωπο μαζί με τον 21χρονο οδηγό του οχήματος που συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα, είχαν μεταβεί στη σκηνή για έρευνες περίπου πέντε ώρες μετά το τροχαίο, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ενώπιον του ανακριτή ο εξεταστής της υπόθεσης.

Ακολούθησε η κατάθεση του 21χρονου οδηγού που συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα του θύματος, η οποία λήφθηκε στις 13:45 με 15:20. Δηλαδή, όπως προκύπτει, η κατάθεση του λήφθηκε μετά τα όσα κατέθεσε νωρίτερα ο εκ των νεαρών, που γίνεται αναφορά πιο πάνω, ο οποίος έδωσε περιγραφή στην Αστυνομία.

Ο νεαρός στην κατάθεσή του, αναφέρθηκε τόσο στην πορεία του αναζητούμενου οχήματος, όσο και της δικής του, ενώ ανέφερε πως στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο, αφού τραυματίστηκε ελαφρά και ακολούθως στην Αστυνομία.

Αυτό όμως που προκύπτει από την κατάθεσή του, είναι πως δεν γίνεται καμία αναφορά ως προς τον τύπο ή το χρώμα ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που αφορά το αναζητούμενο όχημα. Δεν γίνεται καμία αναφορά ή περιγραφή του οχήματος και δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της κατάθεσης, εάν αντιλήφθηκε ή όχι οποιοδήποτε στοιχείο που αφορούσε το όχημα που του ανέκοψε την πορεία του. Επίσης, σε κανένα σημείο της κατάθεσης, δεν αναφέρεται ότι ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε για το εν λόγω όχημα, στη βάση της μαρτυρίας του μάρτυρα που προηγήθηκε και έδωσε περιγραφή.

Βέβαια, στην κατάθεσή του, κάνει αναφορά πως είχε καταναλώσει «ένα τενεκκούδι μπύρας μεγάλο», με τον ανακριτή να κρίνει και να γράφει πως δεν θυμάται την μάρκα (σ.σ της μπύρας), αλλά δεν γίνεται παρόμοια αναφορά σε ό,τι αφορά το αναζητούμενο όχημα.

Υπενθυμίζεται πως την ίδια ημέρα του τροχαίου, το απόγευμα, η Αστυνομία εξέδωσε δεύτερο δελτίο Τύπου, με το οποίο ενημέρωνε για την σύλληψη του οδηγού και ότι αυτός αφέθηκε ελεύθερος αφού ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις, ενώ ανέφερε πως «το αναζητούμενο όχημα που εγκατέλειψε τη σκηνή του δυστυχήματος, «πιθανόν να είναι και άλλης μάρκας πέραν από Audi, όπως αρχικά αναφέρθηκε».

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο τι μεσολάβησε και τι στοιχεία είχε η Αστυνομία που δικαιολογούσε την συγκεκριμένη αναφορά στο δεύτερο δελτίο Τύπου, κάτι το οποίο ενδεχομένως να διαφανεί από την νέα έρευνα της τετραμελούς ομάδας, αφού θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κενό στην κατάθεση του οδηγού που ενεπλάκη στο θανατηφόρο-Δεν ρωτήθηκε για το αναζητούμενο όχημα

Το επόμενο στάδιο

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, τα ευρήματα και τα συμπεράσματα, αναμένεται να διαβιβαστούν στην Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία θα αποφασίσει τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης, ενώ ο φάκελος θα φθάσει και στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας.

Πάντως, σε περίπτωση που εντοπιστούν οποιαδήποτε ζητήματα, τότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τον αρχικό χειρισμό της υπόθεσης, σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς επίσημα η Αστυνομία διέψευδε τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, χωρίς στην ουσία να εξεταστούν σε βάθος οι ενέργειες γύρω από την υπόθεση, προτού υψώσει ασπίδα προστασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν δηλαδή διαψευστεί, τότε πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της Αστυνομίας, η οποία θα έπρεπε πρώτα να προβεί στις δέουσες έρευνες, προτού εκτεθεί, και η οποία ενδεχομένως να μην υπολόγισε το ντόμινο αποκαλύψεων αλλά και την παρέμβαση της οικογένειας. Ειδικότερα, όταν παρασκηνιακά υπάρχουν ακόμη πληροφορίες που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες ενδεχομένως να φέρουν σε δύσκολη θέση πρόσωπα. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν διαφανεί πως όλα έγιναν με τον τρόπο που έπρεπε και ουδέν μεμπτό, τότε η Αστυνομία θα μπορεί να βγει μπροστά, νιώθοντας δικαιωμένη.

Την ίδια ώρα, καταγγελία για το θανατηφόρο του 2012, βρίσκεται και ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, άγνωστο όμως τι στοιχεία περιλαμβάνει, ωστόσο η έκβαση της υπόθεσης από πλευράς Αστυνομίας, κρίνεται καθοριστική για την εν λόγω καταγγελία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα σκοτεινό τούνελ ερωτημάτων...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα στοιχεία στο φως για το θανατηφόρο του 2012-Όσα κατέθεσε ο εξεταστής της Αστυνομίας

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας