«Επιτακτική η αύξηση κονδυλίων για πρόληψη των εξαρτήσεων»

Είναι επιτακτική η αύξηση των κονδυλίων για πρόληψη των εξαρτήσεων, αναφέρει σε διακήρυξή του το ΚΕΝΘΕΑ, εν όψει της 26ης Ιουνίου, η οποία έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής Μέρα κατά των Ναρκωτικών.

Αρχικά, το ΚΕΝΘΕΑ σημειώνει «ότι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική κατά των Ναρκωτικών δίδει έμφαση στην καταστολή». Την ίδια στιγμή, προσθέτει, «από έρευνα της ΑΑΕΚ προκύπτει ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στην πρόληψη, 57 ευρώ δαπανώνται για την καταστολή». «Η καταστολή είναι απαραίτητη, αλλά η αύξηση των κονδυλίων για πρόληψη και θεραπεία είναι επιτακτική», τονίζει.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς μέρας κατά των Ναρκωτικών, το ΚΕΝΘΕΑ αναφέρει ότι αναμένει «λήψη αποφασιστικών μέτρων για σημαντική στροφή προς την πρόληψη, τη θεραπεία και όχι την τιμωρία». Ακόμη, επισημαίνει ότι θεωρεί πως η απάμβλυνση του προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν εστιάσουμε όλοι - πολίτες και αρμόδιοι - στην πρόληψη.

Τα βασικά αιτήματα του ΚΕΝΘΕΑ είναι η ένταξη του θέματος των εθισμών σε ουσίες και συμπεριφορές στο ΓεΣΥ, η εκπαίδευση όλων των γενικών ιατρών στα ζητήματα εθισμών (εξαρτήσεων), καθώς και η διεύρυνση σε όλες τις ηλικίες και για όλες τις ουσίες του υφιστάμενου πρωτοκόλλου παραπομπής σε θεραπεία χρηστών που συλλαμβάνονται για πρώτη φορά μέχρι 23 ετών. 

Ακόμη, το ΚΕΝΘΕΑ ζητεί τη δημιουργία νέων κλειστών δομών του ΟΚΥπΥ που να παρέχουν αποτοξίνωση και απεξάρτηση, την πιστοποίηση συμβούλων εθισμών, καθώς και την κατάρτιση κανονισμών στη νομοθεσία περί οδικής ασφάλειας 174/1986, ώστε με βάση το άρθρο 11Η να ξεκινήσει να λειτουργεί το ειδικό ταμείο που θα αφορά τα προγράμματα απεξάρτησης.

«Το ΚΕΝΘΕΑ και οι οργανώσεις μέλη του προσφέρουν τις δυνάμεις και την εμπειρογνωμοσύνη τους, για συμπλήρωση του κυβερνητικού έργου, ώστε η πρόληψη των εξαρτήσεων να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα», υπογραμμίζεται.

«Ταυτόχρονα τα αδειοδοτημένα θεραπευτικά μας προγράμματα σε όλη την Κύπρο είναι στη διάθεση των εξαρτημένων ατόμων ή/και των οικογενειών τους για συμβουλευτική, καθοδήγηση και θεραπεία απεξάρτησης», καταλήγει η διακήρυξη.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022