Τα τρία ανοικτά ζητήματα σε προτεραιότητα και το προσωπικό στοίχημα του Υπουργού Εσωτερικών

Έχοντας ως προσωπικό στοίχημα τη γενική βελτίωση των διαδικασιών, χωρίς τα αναχώματα της γραφειοκρατίας, και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες που θα εστιάζουν στη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, ανέλαβε το δύσκολο και πολύπλευρο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σε συνέντευξη του στον REPORTER, δίνει το στίγμα των προθέσεων του, στα τρία σημαντικότερα ζητήματα του Υπουργείου του, που είναι το μεταναστευτικό, η εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το στεγαστικό

Ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξη του στον REPORTER, αναλύει τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει ενώπιον του, ενώ δίνει το στίγμα των λύσεων και των αλλαγών που θέλει να προωθήσει, έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και συγχρόνως θα εκσυγχρονίζει το κράτος.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, υποδεικνύει πως αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αδυναμία στη διαχείριση των ροών, είναι η έλλειψη προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης, το οποίο θα βοηθούσε στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Όπως εξηγεί ο υπουργός, δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου έχει τροχοδρομηθεί και η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Σε σχέση με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ιωάννου εκφράζει την αισιοδοξία του, πως οι αρμόδιοι φορείς, θα είναι έτοιμοι για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς των τοπικών αρχών, σε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ αποκαλύπτει πως ένα από τα μέτρα που εξετάζει το Υπουργείο του, σε σχέση με τις διπλές εκλογές του Ιουνίου του 2024, είναι η μείωση του μέσου αριθμού εκλογέων στα εκλογικά κέντρα, από 550 σε 450 εκλογείς, που θα βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και στη μείωση των ωρών καταμέτρησης και διαλογής των ψήφων.

Αναφορικά με τις πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς, εκτοπισθέντων ο υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζει πως η επίλυση του προβλήματος, υπήρξε ύψιστης σημασίας για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ενώ εκτιμά πως με την πρώτη φάση του Σχεδίου κτιΖΩ, ικανοποιούνται οι ανάγκες και προστατεύεται η ασφάλεια των δικαιούχων στις 43 πολυκατοικίες που υποδείχθηκαν από τους ειδικούς ως οι πιο ακατάλληλες και επικίνδυνες. Την ίδια ώρα ο υπουργός υπενθυμίζει πως, το ΥΠΕΣ δεν περιορίστηκε μόνο στην αναδόμηση των επικίνδυνων πολυκατοικιών, αλλά παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλάνο και για τις 358 πολυκατοικίες με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα 10 χρόνια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Ιωάννου στον REPORTER

*Είναι κοινή η παραδοχή για το μεταναστευτικό ότι αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, που δημιουργεί πολλά και σοβαρά επιμέρους ζητήματα. Ένα εξ αυτών είναι η έλλειψη χώρων φιλοξενίας. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας και προσωρινής κράτησης και πώς προσανατολίζεται η Κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα;

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σύνθετο.

Η πολιτική μας επικεντρώνεται κυρίως στον μετριασμό των δυσανάλογων αριθμών μέσα από μέτρα, όπως είναι η επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, και άλλα μέτρα αποτροπής παράτυπων ροών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Θέσαμε, παράλληλα, τον θεμέλιο λίθο για ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την πρόσφατη έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε σχέση με τα κέντρα φιλοξενίας, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση τόσο του Κέντρου Φιλοξενίας Πουρνάρα όσο και του κέντρου στην Κοφίνου, οι εργασίες των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του φθινοπώρου. Τα έργα, που υλοποιούνται με τη συμβολή και χρηματοδότηση της ΕΕ, βελτιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υποδομές και τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε μεγάλους αριθμούς αφίξεων.

Όπως έχω ξαναπεί, θεωρώ μεγάλη αδυναμία στην προσπάθεια μας για διαχείριση των ροών, την έλλειψη ενός προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης των ατόμων, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί και είναι σε αναμονή για επαναπατρισμό στη χώρα καταγωγής τους. Ένα τέτοιο κέντρο θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών που εφαρμόζουμε στο πλαίσιο του συστήματος ασύλου, και ειδικότερα στο θέμα των επιστροφών. Η δημιουργία του τροχοδρομήθηκε σε χώρο στη Μενόγεια, με ορίζοντα υλοποίησης 2 ετών.

Με δεδομένο ότι στο παρόν στάδιο δεν έχουμε αυτό το κέντρο, έχουμε υλοποιήσει ένα μεσοπρόθεσμο μέτρο, μέσω του καθορισμού διαδικασίας εβδομαδιαίου συγκερασμού όλων των διαθέσιμων θέσεων σε κρατητήρια της Αστυνομίας και τη διεξαγωγή στοχευμένων επιχειρήσεων. Υπάρχει μια σταθερή ροή απελάσεων- μικρών δε αριθμών- αλλά με δυνατότητες για μεγαλύτερη συχνότητα.

Την ίδια στιγμή, για να αμβλύνουμε το πρόβλημα, δίνουμε έμφαση στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών, οι οποίες είναι πιο βιώσιμες και αποτελεσματικές.

*Τα προηγούμενα χρόνια, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Σήμερα που εσείς κληθήκατε να το διαχειριστείτε διαβλέπετε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση και μια αλλαγή πολιτικής από την ΕΕ, στο θέμα;

H ΕΕ έχει αναντίρρητα πολύ μεγάλο ρόλο να επιτελέσει και ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής δράσης όπου η επιρροή της Ένωσης ως θεσμού είναι πολλαπλάσια της επιρροής των κρατών μελών, και ιδιαίτερα των μικρών κρατών μελών, όπως η Κύπρος. Θεωρώ ότι μέσα από τις συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, η ΕΕ έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο μεταναστευτικό και τις δυσανάλογες πιέσεις που δέχεται. Γι΄ αυτό και τα τελευταία χρόνια συνδράμει με εμπειρογνώμονες επί κυπριακού εδάφους από EUAA, Frontex, Europol, με σημαντικές συγχρηματοδοτήσεις έργων και κάλυψη μεριδίου από το καθημερινό κόστος διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Η απόφαση δε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Σχέδιο Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί μια σημαντική πρόσφατη εξέλιξη για μάς. Αφενός με την προώθηση του Σχεδίου από την ΕΕ αναγνωρίζεται η ανάγκη στήριξης στην Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου προωθείται έμπρακτα -ως ζήτημα προτεραιότητας- η αποτροπή των παράτυπων ροών και η αποσυμφόρηση των πλέον επηρεαζόμενων κρατών μελών, όπως είναι η Κύπρος. Η εκπόνηση ενός τέτοιου Σχεδίου Δράσης από την ΕΕ, κινητοποιεί σημαντικά κεφάλαια και μέσα της ΕΕ για αντιμετώπιση φαινομένων καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης, δεδομένης της εμπλοκής της Τουρκίας με την εργαλειοποίηση παράτυπων μεταναστών, δια μέσου της Πράσινης Γραμμής.

Ο εθελούσιος μηχανισμός μετεγκατάστασης είναι επίσης ένα μέρος έκφρασης αλληλεγγύης της ΕΕ, που αρχίζει να έχει δείγματα γραφής τους τελευταίους μήνες για την Κύπρο, ενώ οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για το σύμφωνο μετανάστευσης είναι εξίσου σημαντικές. Για πρώτη φορά σε επίσημο νομικό εργαλείο της Ένωσης καταγράφεται η υποχρεωτική αλληλεγγύη και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα ότι η ΕΕ αποδέχεται τη θέση που προβαλλόταν εδώ και καιρό από τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής ότι η ευθύνη για διαχείριση όλων των θεμάτων που αφορούν τη μετανάστευση είναι συλλογική και ως τέτοια θα πρέπει να αποτυπώνεται και στα θέματα των υποχρεώσεων, αλλά και της κατανομής των βαρών. Επομένως, οι τελευταίες αποφάσεις, σηματοδοτούν αυτή την αλλαγή στάσης σε επίπεδο ΕΕ και δείχνουν το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση για μια πιο ίση κατανομή του βάρους.

*Πριν λίγες ημέρες υπήρξε μια σύλληψη λειτουργού στο Τμήμα Μετανάστευσης που φέρεται να πλαστογραφούσε άδειες παραμονής μεταναστών. Αυτό το περιστατικό, εντείνει την ανάγκη θεσμοθέτησης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στο Υπουργείο;

Το ενδεχόμενο ανάμιξης στην υπόθεση αυτή και δημόσιας λειτουργού μας έχει προκαλέσει αφενός απογοήτευση και αφετέρου ιδιαίτερη ανησυχία. Λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών έχουμε προβεί στα απαιτούμενα διαβήματα για να τεθεί σε διαθεσιμότητα η υπό διερεύνηση υπάλληλος, ενώ λαμβάνουμε μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος και αποφυγή οποιωνδήποτε παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Να σημειώσω ότι έλεγχοι διενεργούνται από τους Προϊστάμενους των Τμημάτων/ Υπηρεσιών του Υπουργείου, αλλά και από εσωτερικό έλεγχο που ασκεί προσωρινά Λειτουργός που έχει διαθέσει η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, κι αυτό μέχρι και την κανονική σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στο ΥΠΕΣ.

Τη σύσταση της εν λόγω Μονάδας, την οποία θεωρούμε πολύ σημαντική για σκοπούς εσωτερικής εποπτείας και διασφάλιση διαφανών διαδικασιών, έχουμε τροχοδρομήσει πριν το περιστατικό της σύλληψης. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία με την πλήρωση των οργανικών θέσεων του ΥΠΕΣ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Στο μεταξύ το Υπουργείο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης προχωρά στην επανεξέταση των διαφόρων διαδικασιών που εφαρμόζονται ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν κενά τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «επιτρέπουν» καταχρήσεις. Στόχος μας είναι να εντοπιστούν τυχόν τυφλά σημεία στο σύστημα για να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές.

*Άρχισε να γίνεται μια συζήτηση σε σχέση με το γεγονός ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών με τις Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα πολλά ψηφοδέλτια, ενδεχομένως να προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες. Είναι κάτι που εξετάσατε ως Υπουργείο και που σκέφτεστε να λάβετε κάποια μέτρα;

Εξετάζουμε διάφορα μέτρα με στόχο αυτές οι εκλογές, οι οποίες αποτελούν μια πρόκληση τόσο για τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όσο και για τους ίδιους του πολίτες, να διεξαχθούν ομαλά.

Για το 2024 προστέθηκαν 3 επιπλέον εκλογικές αναμετρήσεις, αυτές που αφορούν την εκλογή Αντιδημάρχων, Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και ανάδειξης μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εκλογικών αναμετρήσεων στις οκτώ, σε σχέση με πέντε που ίσχυε στο παρελθόν.

Στις δημαρχούμενες περιοχές, οι εκλογείς θα λαμβάνουν μέχρι και έξι διαφορετικά ψηφοδέλτια ενώ στις κοινότητες μέχρι τέσσερα.

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών, προϋποθέτει επίσης και τη χρήση τριών διαφορετικών εκλογικών καταλόγων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον τρόπο λειτουργίας του εκλογικού συστήματος της Κύπρου, δημιουργεί προβλήματα στον τρόπο κατανομής των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα, καθώς και στη διαδικασία διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η μείωση του μέσου αριθμού εκλογέων στα εκλογικά κέντρα, από 550 σε 450 εκλογείς. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και στη μείωση των ωρών καταμέτρησης και διαλογής των ψήφων.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές πρακτικές με στόχο την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

*Πώς θα αξιολογούσατε την προετοιμασία των υφιστάμενων Τοπικών Αρχών για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης σε ένα χρόνο; Είστε αισιόδοξος για ομαλή μετάβαση και εφαρμογή της Μεταρρύθμισης;

Βάσει της ενημέρωσης που έχω σχετικά με την πρόοδο της προετοιμασίας, πιστεύω ότι οι τοπικές αρχές σε γενικές γραμμές βρίσκονται σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, στο παρόν στάδιο.

Έχουν προχωρήσει ενέργειες για συνενώσεις των υπηρεσιών που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο, έχουν ετοιμαστεί ενιαία οργανογράμματα, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και η ανάπτυξη του ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος, το οποίο έχει αναλάβει η Ένωση Δήμων Κύπρου. Η Ένωση Δήμων να πω, επίσης, ότι έχει αναλάβει κι άλλες δράσεις σε κεντρικό επίπεδο, βοηθώντας στην υποστήριξη της όλης διαδικασίας.

Σίγουρα παρατηρείται πως δεν λειτουργούν όλες οι τοπικές αρχές με τους ίδιους ρυθμούς. Γι αυτό τον λόγο, ως Υπουργείο Εσωτερικών, προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε ενισχύοντας- όπου απαιτείται -τις προσπάθειες αυτές, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την υποστήριξη των διαφόρων εργασιών ώστε να διατηρηθεί το πρόγραμμα εντός χρονοδιαγράμματος και να μπορέσουμε να μεταβούμε ομαλά στη νέα τάξη πραγμάτων με την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου. Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε ότι τα πρώτα στάδια πιθανόν να ανακύψουν προβλήματα αλλά έχουμε τους μηχανισμούς και τη διάθεση να προβαίνουμε σε κάθε απαραίτητη προσαρμογή ώστε να τα επιλύουμε.

*Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για αλλαγές στα Νομοσχέδια της Μεταρρύθμισης και ήδη έχουν καταγραφεί κάποιες αντιδράσεις σε σχέση με τις αντιμισθίες των Αντιδημάρχων. Υπάρχει πρόθεση να επανεξεταστεί το όλο ζήτημα σε επίπεδο Υπουργείου;

Η εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων, η οποία περιλαμβάνεται στο τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, είχε στόχο να εξομαλύνει με κάποιο τρόπο την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με τον σχετικά μεγάλο αριθμό αντιδημάρχων που προέκυψαν από τη σύσταση των νέων δήμων και το συνεπαγόμενο κόστος, αλλά και να κρατήσει κάποιες ισορροπίες ανάμεσα σε ανομοιόμορφα δημοτικά διαμερίσματα στον ίδιο δήμο.

Το νομοσχέδιο έχει τύχει ευρείας συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Εκεί ακούστηκαν οι απόψεις τόσο των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, όσων και των μελών της Επιτροπής για το θέμα της αντιμισθίας. Είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου και να ψηφίσει τις τελικές διατάξεις.

*Κληθήκατε από τις πρώτες ημέρες σας στο Υπουργείο να διαχειριστείτε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αυτό των προσφυγικών πολυκατοικιών. Αναμφίβολα με το σχέδιο ΚτίΖΩ, επιλύθηκαν οι άμεσες ανάγκες των ενοίκων αυτών των διαμερισμάτων. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν ικανοποιηθεί όλες οι ανάγκες των προσφύγων στις πολυκατοικίες; Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο πλάνο του ΥΠΕΣ για τις προσφυγικές πολυκατοικίες;

Το πρόβλημα με τις πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς εκτοπισθέντων χρονολογείται. Παράγοντες όπως τα οικοδομικά υλικά και η κατασκευαστική τεχνοτροπία που χρησιμοποιούνταν τη δεκαετία του ’70, η επείγουσα ανάγκη για τη στέγαση των προσφύγων μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, αλλά και η φθορά που φέρνει ο χρόνος σε όλες τις οικοδομές, οδήγησαν τα κτήρια αυτά στη σημερινή τους κατάσταση.

Για τη διακυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, η επίλυση αυτού του χρονίζοντος προβλήματος- σχεδόν μισού αιώνα -κρίθηκε ως υψίστης σημασίας. Ένα μακροχρόνιο αίτημα πρωτίστως των ίδιων των ενοίκων των πολυκατοικιών αυτών αλλά και των Δήμων, της Βουλής των Αντιπροσώπων και οργανωμένων θεσμών του προσφυγικού κόσμου, επέβαλλε άμεση και οριστική λύση. Για όλους αυτούς τους λόγους, εκπονήσαμε το Σχέδιο με τη συμβολική ονομασία «κτίΖΩ», που κύριο στόχο έχει τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της αξιοπρεπούς στέγασης των συμπολιτών μας.

Η υλοποίηση του Σχεδίου έχει αρχίσει και ήδη οι ένοικοι εκκενώνουν τα διαμερίσματά τους και υποβάλλουν την αίτηση για συμμετοχή τους στο Σχέδιο. Θεωρούμε ότι σε πρώτη φάση, μέσω του Σχεδίου, ικανοποιούνται οι ανάγκες και προστατεύεται η ασφάλεια των δικαιούχων στις 43 πολυκατοικίες που υποδείχθηκαν από τους ειδικούς ως οι πιο ακατάλληλες και επικίνδυνες.

Επιπλέον, στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν περιοριστήκαμε μόνο στην αναδόμηση των επικίνδυνων πολυκατοικιών, αλλά παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο και για τις 358 πολυκατοικίες που βρίσκονται στους οικισμούς εκτοπισθέντων, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα 10 χρόνια. Στη βάση των επιστημονικών ελέγχων που έγιναν, τέθηκαν προτεραιότητες και στοχεύσαμε στη σταδιακή ενίσχυση και επιδιόρθωση όλων των πολυκατοικιών, εντάσσοντας το Σχέδιο κάτω από την ευρύτερη στεγαστική στρατηγική της Κυβέρνησης, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαμόρφωση.

Έχουμε την πεποίθηση ότι με την ολοκλήρωση του Σχεδίου θα έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες συμπολίτες μας πρόσφυγες να αποκτήσουν πρόσβαση σε καινούρια σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.

*Αναμφίβολα το Υπουργείο Εσωτερικών, διαθέτει ένα μεγάλο και δύσκολο χαρτοφυλάκιο. Μετά τη συμπλήρωση των πρώτων μηνών σε αυτό, ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείστε να κερδίσετε κατά την παραμονή σας στο Υπουργείο;

Θα έλεγα πως το μεγάλο μου στοίχημα είναι οριζόντιο και αφορά στη γενική βελτίωση των διαδικασιών σε διάφορους τομείς της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών- γιατί αυτούς υπηρετούμε.

Επομένως εστιάζω σε απλουστευμένες, αμεσότερες και ταχύτερες διαδικασίες χωρίς τα αναχώματα της γραφειοκρατίας. Σε διαδικασίες που στόχο θα έχουν αφενός τις βελτιωμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες και αφετέρου θα εστιάζουν στη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, θωρακίζοντας τις αρχές της ισονομίας και αξιοκρατίας.

Θεωρώ πως οι πολίτες έχουν ανάγκη να βιώσουν στην καθημερινή τους επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και αποδοτικού κράτους, με επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα από αμιγώς διαφανείς διαδικασίες.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους