Ξενοφώντος: Τα δάση πρέπει να προστατευτούν και θα προστατευτούν

Τα δάση πρέπει να προστατευτούν και θα προστατευτούν, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου που ανεγέρθηκε στη μνήμη των δύο ηρώων δασοπυροσβεστών Ανδρέα Σοφοκλέους και Μάριου Αριστοτέλους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας, τον Ιούνιο του 2016.

Στο χαιρετισμό του, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στα μέλη του Συμπλέγματος Κοινοτήτων Σολέας για την εισήγηση και την πρωτοβουλία για ανέγερση Μνημείου σε χώρο της Κοινότητας Αγίου Θεοδώρου, καθώς επίσης και για την υλοποίησή της από το Τμήμα Δασών.

Όπως είπε, το μνημείο θα τιμά διαχρονικά από τη μια τη μνήμη των δύο ηρώων δασοπυροσβεστών και από την άλλη θα υπενθυμίζει στους επισκέπτες όχι μόνο τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς της Σολέας αλλά και όλων των δασικών πυρκαγιών, που σε αυτές κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, καταστρέφονται περιουσίες, υποδομές και επέρχεται ολική οικολογική καταστροφή.

«Θα στέκει εδώ διαχρονικά και θα υπενθυμίζει τους επισκέπτες ότι, όπως και το φετινό σύνθημα του Τμήματος Δασών, «Μόνο με συνείδηση ευθύνης» μπορούν να προστατευθούν τα δάση και η ύπαιθρος και ο καθένας μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις διάφορες ενέργειες του, καθώς αυτές μπορεί να μετατραπούν σε τραγικές με τεράστιες απώλειες», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι με τη σημερινή εκδήλωση τιμούμε δύο άξια τέκνα της πατρίδας, δύο παλληκάρια του Τμήματος Δασών που στις 20 Ιουνίου του 2016, έχασαν τη ζωή τους, τη στιγμή που επιτελούσαν το μέγιστο καθήκον, αυτό της υπεράσπισης του τόπου και των ανθρώπων του.

«Τιμούμε τα δύο παλληκάρια των οποίων η ακεραιότητα του χαρακτήρα και ο ηρωισμός τους θα αποτελούν σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση. Δύο παλληκάρια, τα οποία, μαζί με τους αείμνηστους Παύλο Ιησού και Στέλιο Δημοκρίτου που επίσης θυσιάστηκαν στη μάχη με τις φλόγες τον Αύγουστο του 1997 ο πρώτος και τον Σεπτέμβριο του 2006 ο δεύτερος, αποτελούν φάρο στην προσπάθεια προστασίας του δασικού πλούτου του νησιού μας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι το κράτος, εκτιμώντας την προσφορά και τη θυσία τους, κήρυξε και απέδωσε τιμές ηρώων στα δύο παλληκάρια και ενεργοποίησε τους μηχανισμούς για παροχή κάθε δυνατής στήριξης στις οικογένειές τους.

«Θα α ήθελα να κλείσω με μια υπόσχεση. Αείμνηστοι Ανδρέα και Μάριε, πιστοί στη μνήμη και τη θυσία σας, τα δάση πρέπει να προστατευτούν και θα προστατευτούν. Τούτο αποτελεί ιερό καθήκον έναντι της θυσίας σας, αλλά και υποχρέωση για τις επερχόμενες γενεές», κατέληξε ο Υπουργός Γεωργίας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα
Πράσινο Bουλής για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού από τη CYTA
Έγκριση κανονισμών Φορέα προς ικανοποίηση ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας