Ικανοποίηση ΠτΔ για την αναφορά σε Κυπριακό στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ικανοποίηση για τη συμπερίληψη αναφοράς για το Κυπριακό στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνέλθει στις 29 και 30 Ιουνίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η αναφορά αυτή στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο εκδήλωσης για την Ημέρα του Παιδιού στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονται για τα συμπεράσματα και ο ίδιος θα έχει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ευρωπαίους ηγέτες.

Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το πρώτο από τα τρία ορόσημα που έχουν έμμεσα καθοριστεί στην προσπάθειά της Κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών. Ακολουθούν, όπως είπε, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία  και η Γενική Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία όπως ανέφερε, κορυφώνονται όλα.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει στο Προσχέδιο αναφορά για το Κυπριακό, αφού όπως τόνισε, το Κυπριακό δεν είναι ανάμεσα στα θέματα συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ακριβώς λόγω της δικής μας πρωτοβουλίας, της κινητικότητας που μέσα από τις δικές μας προσπάθειες επιχειρούμε να δημιουργηθεί, οι εταίροι μας έχουν συμπεριλάβει στο προσχέδιο συγκεκριμένη αναφορά για το Κυπριακό, η οποία κάθε φορά ενισχύεται», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Σύνοδος είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή και ότι οι διεργασίες συνεχίζονται.

«Υπάρχουν επαφές σε τεχνοκρατικό επίπεδο, θα έχω και στο δικό μου επίπεδο με ηγέτες άλλων κρατών πριν τη Σύνοδο, έτσι ώστε να βγει ένα θετικό μήνυμα για την ετοιμότητα της ΕΕ», σημείωσε.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών.

«Αυτό που βλέπουμε στην ΕΕ, η ανταπόκριση που βλέπουμε από τους εταίρους μας και η απόφαση και των θεσμών να συμπεριλάβουν αναφορά για το Κυπριακό, θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη, μια εξέλιξη που στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις», ανέφερε.

Σε σχέση με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Ιουλίου, επεσήμανε ότι θα είναι η πρώτη στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετά την επανεκλογή του και μέσα στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας του θα υπάρξουν αρκετές συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες. Πρόσθεσε ότι στις συζητήσεις αυτές οι Ευρωπαίοι θα αναφερθούν και στο Κυπριακό, στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ σε συνάρτηση και με την επιθυμία που έχει εκφράσει ο Τούρκος Πρόεδρος για πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Με τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενη εβδομάδα, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος, ξεκινούν επίσημα να αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να κορυφωθούν με την επανέναρξη των συνομιλιών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στο Κυπριακό στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, ωστόσο δεν είναι θέμα συζήτησης και η αναφορά προέκυψε μέσα από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που αναγνωρίστηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους της και οι οποίοι είναι μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την προσπάθεια.

Σε ερώτηση τι περιλαμβάνει το προσχέδιο που ενδεχομένως να μην ικανοποιεί τη Λευκωσία στην παρούσα φάση, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν θα ήταν σοφό εκ μέρους του να πει δημόσια πριν από την κατάληξη των διαβουλεύσεων κατά πόσο τον ικανοποιεί το προσχέδιο. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τρίτο ευρωπαϊκό προσχέδιο και ότι μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή που θα γίνει το Συμβούλιο θα υπάρξουν κι άλλα προσχέδια, ενώ στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονται και ο ίδιος θα έχει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ευρωπαίους ηγέτες.

Ερωτηθείς ποιοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες εκφράζουν στήριξη, ανέφερε «αυτοί που μπορούν μέσα και από τις σχέσεις που διατηρούν με την Τουρκία να βοηθήσουν στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». Είπε ακόμα ότι στις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, βλέπουν την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και όλοι βλέπουν την προστιθέμενη αξία της πρωτοβουλίας και πρότασης που κατέθεσε ο ίδιος.

«Εκεί που επικεντρώνονται οι συζητήσεις είναι πώς μπορούμε καλύτερα να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος και θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να φτάσει σε αυτό το στόχο.

«Πλέον ξεκινά να αποτυπώνεται σε επίσημα κείμενα αυτή η προσπάθειά μας για την ανάγκη σπασίματος τους αδιεξόδου», τόνισε.

Σε σχέση με τη Γενική Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για «να μεταφερθούν και κατ’ ιδίαν τα δικά μας μηνύματα και να δούμε πως σε συνεργασία πετυχαίνουμε τον στόχο αυτό».

Ερωτηθείς για δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη ότι γίνονται ενέργειες για να ανοίξει το οδόφραγμα στη Μια Μηλιά, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν τέθηκε ενώπιον της Κυβέρνησης ένα τέτοιο αίτημα για εξέταση.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»