Σε επαρχιακό επίπεδο οι διεργασίες του ΑΚΕΛ για τις διπλές εκλογές
Μικαέλλα Λοΐζου 14:22 - 24 Ιουνίου 2023
Σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο είναι στραμμένο αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον του ΑΚΕΛ, αφού εκεί είναι που λαμβάνουν χώρα οι βασικές διεργασίες, ενόψει του διπλού εκλογικού ραντεβού του Ιουνίου του 2024.
Το κόμμα της Αριστεράς έτσι κι αλλιώς έχει παράδοση ως προς τη σημασία που αποδίδει στις απόψεις που εκφράζονται σε επαρχιακά επίπεδα ενόψει εκλογών, ενώ και οι διαδικασίες τους είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν βαρύνουσα σημασία αυτές οι ζυμώσεις και, ως εκ τούτου, ένα χρόνο πριν τις εκλογές, οι συζητήσεις κινούνται κυρίως σε αυτά τα πλαίσια.
Πέραν των επαφών, των βολιδοσκοπήσεων και των διαβουλεύσεων, φετινή ιδιομορφία είναι ότι θα πρέπει να επεξηγηθεί στα τοπικά στελέχη η φύση αυτών των διπλών εκλογών, λόγω της πολυπλοκότητάς τους, αφού είναι η πρώτη φορά που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο απαιτεί πολλαπλές ψηφοφορίες, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι, μέρος της τρέχουσας συζήτησης είναι και η μεταρρύθμιση αυτή καθ’ αυτή και τι αλλάζει ως προς τη δουλειά που πρέπει να γίνει από τον κομματικό μηχανισμό.
Σε κεντρικό επίπεδο τα πράγματα κινούνται στο παρασκήνιο και αναμένεται εξελίξεις να υπάρχουν το επόμενο διάστημα. Το ΑΚΕΛ είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που έτσι κι αλλιώς επιδιώκει διαχρονικά. Ωστόσο, αυτές οι συνεργασίες θα γίνονται ανά περίπτωση, σε συνεννόηση με τα τοπικά στελέχη, και εκτιμάται πως το κόμμα δεν θα μπει σε οποιαδήποτε διαδικασία συνεργασιών με άλλες δυνάμεις που θα αφορούν το σύνολο των Δήμων αλλά θα κινηθεί αναλόγως των ατόμων και των τοπικών αναγκών. Παράλληλα γίνεται και η αναμενόμενη καταγραφή προθέσεων ανάμεσα στα στελέχη και του κόμματος, χαρτογραφώντας το ενδιαφέρον που υπάρχει για διεκδίκηση κάποιων θέσεων.
Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, το ενδεχόμενο των συνεργασιών είναι πιο απομακρυσμένο αν και όχι αδύνατο. Οι πόρτες του κόμματος είναι σίγουρα ανοιχτές για δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, με τις οποίες είχε θετική συνεργασία στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές, καθώς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε πετύχει να συνασπίσει γύρω του μονάδες αλλά και οργανωμένα σύνολα που ανήκουν στην Αριστερά αλλά όχι στον χώρο του ΑΚΕΛ και θεωρείται πως μέρος του τελικού ποσοστού που κατέγραψε αποδίδεται σε αυτό το επίτευγμα. Αυτού του είδους οι συνεργασίες θα επιδιωχθούν σίγουρα και σήμερα, είναι ωστόσο ασαφές εάν υπάρχει έδαφος για συνεργασίες σε επίπεδο κομμάτων, όπως θα συμβεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι ισορροπίες, άλλωστε, είναι λεπτές, καθώς με τρεις παίχτες -ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ- να διεκδικούν την έκτη έδρα και να αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη και με πιθανή διοχέτευση (και) αριστερών ψηφοφόρων προς το Κέντρο για να ανακοπεί η πορεία του ΕΛΑΜ, ενδεχομένως ένα δυνατό ΑΚΕΛικό ψηφοδέλτιο να βοηθά περισσότερο στη συσπείρωση δυνάμεων. Ως εκ τούτου, πιο πιθανή θεωρείται η αναζήτηση συνεργατών από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, παρά των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά την ονοματολογία, από το κόμμα επισημαίνεται πως είναι πολύ νωρίς. Ωστόσο φαίνεται πως και οι δύο υφιστάμενοι ευρωβουλευτές του κόμματος, Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, προτίθενται να επαναδιεκδικήσουν, ενώ ονόματα που αναμένεται να παίξουν είναι και αυτά των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συμπληρώνουν τον αριθμό θητειών τους στο κυπριακό Κοινοβούλιο, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη εκλεξιμότητα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Άντρος Κυπριανού, ο Άριστος Δαμιανού, ο Άντρος Καυκαλιάς, ο Κώστας Κώστα, ο Γιώργος Λουκαΐδης και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Θα αναζητηθούν, ωστόσο, κι άλλα στελέχη, προερχόμενα και από τον χώρο της νεολαίας και ενδεχομένως να υπάρχει και θέση στο ψηφοδέλτιο για πρόσωπα από τον χώρο της Αριστεράς, που δεν ανήκουν στις δυνάμεις του ΑΚΕΛ και θα φέρουν νέο αίμα και ψήφους στο κόμμα.