Το επεισόδιο των Simpsons που «προέβλεψε» το υποβρύχιο γράφτηκε από μελλοντικό επιβάτη
21:17 - 23 Ιουνίου 2023
Οι θαυμαστές των “Simpsons” υποψιάζονται ότι η σειρά προέβλεψε το μέλλον για άλλη μια φορά, αλλά το υποβρύχιο επεισόδιο του κλασικού επεισοδίου κινουμένων σχεδίων ήταν στην πραγματικότητα εμπνευσμένο από την ταινία “Crimson Tide”, όπως έμαθε η The Post.
Οι εικασίες ότι η τηλεοπτική σειρά προέβλεψε με κάποιο τρόπο το υποβρύχιο Τιτάν που εξαφανίστηκε στο επεισόδιο “Simpson Tide” του 1998 διαψεύστηκαν την Πέμπτη από τον βετεράνο σεναριογράφο-παραγωγό της σειράς Μάικ Ράις, ο οποίος κατέβηκε ο ίδιος 13.000 πόδια στο σκάφος για να δει τα συντρίμμια του Τιτανικού τον περασμένο Ιούλιο.
«Αυτό είναι το σόου μου», δήλωσε ο 63χρονος Ράις στην εφημερίδα The Post. «Ακόμα κι εγώ το είχα ξεχάσει αυτό».
Ο βραβευμένος με Emmy ο Ράις δήλωσε ότι ηγήθηκε μιας μικρής ομάδας σεναριογράφων για τη δημιουργία του επεισοδίου του Μαρτίου 1998, στο οποίο ο Χόμερ -που πρόσφατα απολύθηκε ως επιθεωρητής πυρηνικής ασφάλειας αφού έβαλε ένα ντόνατ σε έναν αντιδραστήρα- βρίσκεται στην εφεδρεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Ο Χόμερ κατατάσσεται στη Ναυτική Ακαδημία και σύντομα βρίσκεται πάνω σε ένα πυρηνικό υποβρύχιο, το οποίο πλοηγεί ανόητα σε ρωσικά ύδατα, κερδίζοντας μια γρήγορη ατιμωτική απόλυση.
Χρόνια αργότερα, το 2006, οι “Simpsons” συνέχισαν το γκαγκ της εξερεύνησης σε βαθιά θάλασσα με το «Η πατρότητα του Χόμερ», που απεικονίζει τον Χόμερ να συναντά τον χαμένο βιολογικό του πατέρα – έναν κυνηγό θησαυρών ονόματι Μέισον Φέρμπανκς, και το ζευγάρι μπαίνει σε δύο υποβρύχια βαθιάς θάλασσας.
Αλλά oι “Simpsons ” δεν είχαν στα ραντάρ τους το υποβρύχιο OceanGate που αγνοείται, δήλωσε ο Ράις. «Κάναμε αυτό το επεισόδιο επειδή μόλις είχε βγει η ταινία “Crimson Tide”, είπε για την ταινία του 1995 με πρωταγωνιστές τους Ντένζελ Ουάσινγκτον και Τζιν Χάκμαν». «Δεν προβλέψαμε το μέλλον, απλά το κάναμε με βάση εκείνη την ταινία και 20 χρόνια αργότερα, κάτι τέτοιο συνέβη».
Στο «Η πατρότητα του Χόμερ», το δέκατο επεισόδιο της 17ης σεζόν της σειράς, ο Χόμερ και ο Φέρμπανκς πέφτουν πάνω στα συντρίμμια ενός τεράστιου βυθισμένου πλοίου γεμάτου θησαυρούς, μερικούς από τους οποίους ανασύρουν χρησιμοποιώντας ρομποτικούς βραχίονες.
Όμως η επικερδής ανακάλυψη μετατρέπεται σε δυνητικά τραγική όταν ο Όμηρος χάνεται και παγιδεύεται σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο. Προσπαθεί να απελευθερωθεί καθώς ένα φως «οξυγόνου ελαφρώς υψηλότερα» λάμπει με κωμικό τρόπο, αλλά λιποθυμά ενώ καλεί τον πατέρα του, για να ξυπνήσει από το κώμα μέρες αργότερα.
Οι απίθανοι δεσμοί μεταξύ των “Simpsons” και της αναζήτησης υποβρυχίων που απασχολεί τον κόσμο πηγαίνουν ακόμη πιο μακριά, σύμφωνα με τη σύζυγο του Ράις, Ντενίζ. «Είναι αλλόκοτο γιατί ο χαρακτήρας των Simpsons αποκοιμιέται στο υποβρύχιο, όπως ακριβώς έκανε και ο Μάικ κατά την κατάδυση«, δήλωσε η Ντενίζ Ράις στην εφημερίδα The Post.
Η οδύσσεια μέσα στο «πολύ απλό» υποβρύχιο των 22 ποδιών που τροφοδοτείται από «επιτραπέζιους ανεμιστήρες» ήταν τόσο ειρηνική που ο Μάικ κατάφερε να πάρει έναν υπνάκο, είπε η βετεράνος τηλεοπτική συγγραφέας στην The Post. «Ο κόσμος μιλάει για τον ενθουσιασμό, τις συγκινήσεις και «Φοβηθήκατε;». συνέχισε ο Ράις. «Και είναι σαν, «Νιώθω να κοιμάμαι»».
Ο Ράις, ο οποίος υπέγραψε μια δήλωση παραίτησης που προειδοποιούσε πολλές φορές για πιθανό θάνατο, γνώριζε τους κινδύνους και πήρε ακόμη και επιπλέον χαρτί μαζί του για να γράψει τα τελευταία του αστεία σε περίπτωση που κάτι πήγαινε τρομερά στραβά, δήλωσε το ζευγάρι στην Post νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Ήξερε ότι αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο», είπε η Ντενίζ. «Ακόμα και στις πιο άσχημες καταστάσεις, έχει ένα αστείο».
Ο Ράις, ο οποίος αυτή τη στιγμή επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη απεργία της Συντεχνίας Συγγραφέων της Αμερικής, πλήρωσε περισσότερα από 100.000 δολάρια για να κάνει το ταξίδι. Αυτός και η Ντενίζ πέταξαν από τη Νέα Υόρκη στο Σεντ Τζονς, στο Νιουφάουντλαντ, πριν επιβιβαστούν στο MV Polar Prince με προορισμό το σημείο των ναυαγίων που βρίσκεται 400 μίλια μακριά.
«Ο θάνατος παραμονεύει πάντα, είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου», δήλωσε ο Μάικ Ράις για την εμπειρία αυτή. «Πριν καν επιβιβαστείς στο πλοίο, υπάρχει μια μακρά, μακρά παραίτηση που αναφέρει τον θάνατο τρεις φορές στην πρώτη σελίδα».
Πηγή: ΕΡΤ