Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός σχεδίου χορηγιών για ηλιακούς θερμοσίφωνες σε κατοικίες

Στα €2 εκατομμύρια θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του νέου σχεδίου για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού σε υφιστάμενες κατοικίες, το οποίο θα προκηρυχθεί για το 2023, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική και Εκλογική Συνέλευση της Ένωσης Βιομηχάνων Ηλιακής Ενέργειας Κύπρου, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως η προκήρυξη του σχεδίου, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης, εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του επόμενου μήνα και θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτω από τον άξονα «Ταχεία Μετάβαση σε μια Πράσινη Οικονομία».

Αναλύοντας τις πιο σημαντικές αλλαγές του νέου σχεδίου, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού του Σχεδίου Χορηγιών στα €2 εκατομμύρια από €950.000 που ήταν το 2022, με παράλληλη αύξηση των κατοικιών που μπορούν να επωφεληθούν στις 3.000 από 1.800, ενώ θα υπάρξει αύξηση του ποσού χορηγίας που δίνεται ανά δικαιούχο.

Όπως είπε, θα δημιουργηθεί ειδική κατηγορία ευάλωτων καταναλωτών με αυξημένη χορηγία, όπως υπάρχει και στα υπόλοιπα Σχέδια Χορηγιών που αφορούν σε προώθηση ΑΠΕ και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ θα τροποποιηθεί η διαδικασία υλοποίησης και υποβολής αίτησης, η οποία θα είναι σημαντικά απλοποιημένη σε σχέση με αυτήν που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, θα υπάρξει πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας, με την κατάργηση της υποβολής χειρόγραφων βεβαιώσεων που εκδίδονται από τους εγκαταστάτες και αντικατάστασή τους με απευθείας καταχώρηση των δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Ο κ. Παπαναστασίου υπέδειξε εξάλλου πως το Υπουργείο αναγνωρίζει την πολύτιμη συνεισφορά του κλάδου στην επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Δημοκρατίας και για αυτό τον σκοπό υλοποιεί από το 2008, μέσω του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Σχέδια Χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού σε υφιστάμενες κατοικίες.

Πρόσθετα, σημείωσε πως η εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων για θέρμανση νερού αναγνωρίζεται ως επιλέξιμο κόστος και επιχορηγείται από το Υπουργείο και στα πλαίσια των Σχεδίων «Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω» σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως ο τομέας της ηλιακής θέρμανσης αναμένεται ότι θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην υλοποίηση των στόχων, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και διεθνώς, προς μία πράσινη οικονομία, πλήρως απανθρακοποιημένη.

Σημείωσε συναφώς πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας έχει προβλέψει ότι η ηλιακή θερμότητα θα καλύψει το 11% της ζήτησης σε θερμότητα της παγκόσμιας βιομηχανίας έως το 2050. Παράλληλα, 1,2 δισεκατομμύρια κατοικίες θα έχουν εγκατεστημένα ηλιακά συστήματα θέρμανσης νερού, σε σύγκριση με 250 εκατομμύρια κατοικίες με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά.

Πάντως, υπενθυμίζοντας πως η πρώτη χρήση ΑΠΕ στην Κύπρο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930 με τη χρήση ανεμόμυλων για σκοπούς άντλησης νερού άρδευσης από τους γεωργούς, ενώ η δεύτερη καταγεγραμμένη χρήση ήταν το 1960 με τη χρήση ηλιακών συστημάτων για ζεστό νερό, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως η Κύπρος συνεχίζει να είναι από τους πρωτοπόρους διεθνώς στον τομέα της χρήσης της ηλιακής ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης νερού, ενώ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ηλιακής Θέρμανσης (ESTIF), το 2022 η χώρα μας βρέθηκε και πάλι στην πρώτη θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την εγκατεστημένη επιφάνεια συλλέκτη ανά κάτοικο.

Εξάλλου, ο κ. Παπαναστασίου διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζοντας την σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου τομέα, ο κ. Παπαναστασίου κατέληξε τονίζοντας «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις ευκαιρίες που προσφέρουν η τεχνολογική αναβάθμιση, η ψηφιοποίηση, η κυκλικότητα και η πράσινη ενέργεια, με σκοπό ακριβώς να αναβαθμιστεί η βιομηχανία μας και να δημιουργηθούν νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και νέες θέσεις απασχόλησης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκατάσταση και άλλων σχολικών δρομολογίων στη Λεμεσό από την Παρασκευή
Ακυρώθηκε διάταγμα δέσμευσης χρημάτων σε λογαριασμούς του Δήμου Πάφου
Κλειστοί δρόμοι στην Λευκωσία την Κυριακή λόγω αγώνα δρόμου
Εντός ημερών η ενημέρωση για επαναλειτουργία των λεωφορείων-Διοικητική έρευνα για πιθανές ευθύνες
Χαιρετίζει ο κοινοτάρχης Τηλλυρίας την προσθήκη χαλιτζιού στο μητρώο ΕΕ
Πρωτόγνωρη εμπειρία για τους εγκλωβισμένους μαθητές-Μηνύματα για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες (pics)
Θεσμοθέτηση προγεννητικών και νεογνικών ελέγχων συζήτησε η Επιτροπή Υγείας
Οι περιοχές σε Λάρνακα και Λευκωσία που εκπέμπουν SOS για πλημμύρες-«Πρέπει να κατανέμονται ευθύνες»
Ικανοποίηση Επιτροπής Υγείας για προώθηση Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Δράσεις για παιδιά εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων-«Έχουν τα ίδια δικαιώματα, υποχρέωση μας να τα διασφαλίζουμε»