«Καθήκον μας η συστράτευση με υπερασπιστές της δημοκρατίας»

Αποτελεί καθήκον όλων η συστράτευση με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, δήλωσε ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου στο πλαίσιο των εργασιών του 3ου Μέρους της Συνόδου 2023 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι ο Κύπριος βουλευτής συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια, με θέμα τη διασυνοριακή καταστολή ως απειλή για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί οι παράνομες ενέργειες που διαπράττονται από κράτη στην επικράτεια άλλων κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες στοχεύουν αντιφρονούντες, ακτιβιστές ή πληροφοριοδότες.

Η έξαρση αυτού του φαινομένου, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, συνδέεται με τη συνεχιζόμενη αστάθεια και ανασφάλεια στην Ευρώπη και την αυξανόμενη ένταση μεταξύ και εντός των κρατών μελών, όπου παρατηρείται φθίνουσα, αν όχι μηδενική ανοχή στην αντίθετη άποψη σε κάποιες περιπτώσεις. Ο κ. Ευσταθίου επισήμανε επίσης την ύπαρξη ασαφειών στο νομικό πλαίσιο αριθμού κρατών μελών, που επιτρέπουν στις κρατικές αρχές να εκτοπίζουν την οποιαδήποτε κριτική ή αμφισβήτηση από πολιτικούς αντιπάλους με μεθόδους ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αποτελεί καθήκον όλων, τόνισε ο κ. Ευσταθίου, η συστράτευση με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της διαφάνειας, τους οποίους πολλά αυταρχικά καθεστώτα εύκολα χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες ή εγκληματίες προκειμένου να σιγήσουν τη φωνή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, τέτοια καθεστώτα χρησιμοποιούν μεθόδους καταστολής υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή του ξεπλύματος χρήματος.

Είναι συλλογική μας υποχρέωση, ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, να καταβάλουμε  κάθε δυνατή προσπάθεια για πάταξη αυτού του φαινομένου, θεσπίζοντας πιο αυστηρούς κανόνες και μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας, ειδικότερα όσον αφορά τις διαδικασίες έκδοσης και παρακολούθησης ύποπτων προσώπων, κατόπιν αιτήματος άλλου κράτους.

Η διεθνής συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας, υπογράμμισε ο κ. Ευσταθίου, προϋποθέτουν την τήρηση αμοιβαία αποδεκτών κανόνων και διαδικασιών και την ενεργοποίηση δικλείδων ασφαλείας, ιδιαίτερα όταν γίνεται επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας για τη σύλληψη ή έκδοση συγκεκριμένου υπόπτου.

Θα πρέπει, τόνισε, να προστατεύονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών και όσων διαβιούν στην επικράτεια του Συμβουλίου της Ευρώπης και να μην γίνονται ανεκτές αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ή υπονομεύουν το κράτος δικαίου, καταλήγει η ανακοίνωση από τη Βουλή.     

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο