Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για τη μετανάστευση ζητά η Ρίτα Σούπερμαν

Η βουλεύτρια Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ), τόνισε την ανάγκη ενισχυμένης περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας και συντονισμένων προσπαθειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για το θέμα της μετανάστευσης.

Η κ. Σούπερμαν συμμετείχε χθες διαδικτυακά, εκπροσωπώντας τη Συνέλευση, σε Συζήτηση του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση, με θέμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου μεταναστών, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής.

Στην παρέμβασή της, η κ. Σούπερμαν εξέφρασε βαθιά θλίψη για το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, υπογραμμίζοντας ότι η θάλασσα της Μεσογείου έχει καταστεί η πιο θανατηφόρα οδός μετανάστευσης. 

Επισημαίνοντας ότι τα δίκτυα παράνομων διακινητών αποτελούν μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές οργανωμένου εγκλήματος με πολλές πολυπλοκότητες στην αντιμετώπισή της, η κ. Σούπερμαν τόνισε την ανάγκη ενισχυμένης περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας και συντονισμένων προσπαθειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε η κα Σούπερμαν, η ΚΣΜ συμβάλλει ενεργά στην αναθεώρηση και ενίσχυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διακρατικού Εγκλήματος.

Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην προώθηση από την ΚΣΜ του διαλόγου μεταξύ χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού προς επίτευξη ασφαλών επιστροφών και της ομαλής επανεισδοχής και επανένταξης μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και στην παρότρυνση της Συνέλευσης προς τα κράτη μέλη της να παρέχουν στους μετανάστες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μεταξύ άλλων, μέσω της διασφάλισης της πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη, αλλά και σε βασικές υπηρεσίες, όπως η δημόσια υγεία και η εκπαίδευση.

Επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη της ΚΣΜ στους στόχους του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση και στη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης, ζήτησε, παράλληλα, εκ μέρους της ΚΣΜ, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο, όπως επισήμανε, θα πρέπει να διασφαλίζει την αλληλεγγύη και ένα δίκαιο καταμερισμό ευθύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης και των υποβοηθούμενων εκούσιων επιστροφών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό