Ειδικός εξηγεί τις τελευταίες στιγμές των επιβαινόντων στο υποβρύχιο-«Νεκροί σε κλάσμα του δευτερολέπτου»
10:37 - 23 Ιουνίου 2023
Τις τραγικές τελευταίες στιγμές των επιβαινόντων στο υποβρύχιο Titan, όταν συνέβη η «καταστροφική ενδόρρηξη», περιγράφει ένας διακεκριμένος πρώην γιατρός του ΠΝ των ΗΠΑ.
Ο δρ Ντέιλ Μολέ, συνταξιούχος γιατρός επειγόντων περιστατικών και προληπτικής ιατρικής αλλά και πρώην διευθυντής υποθαλάσσιας ιατρικής και ακτινοβολίας για την υγεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σημείωσε στην Daily Mail ότι ο θάνατος των πέντε επιβαινόντων - του ηλικίας 61 ετών Αμερικανού ιδρυτή της OceanGate Στόκτον Ρας, του 77χρονου Γάλλου ωκεανογράφου Πολ-Ανρί Ναρζολέ, του 59χρονου Βρετανού δισεκατομμυριούχου Χάμις Χάρντινγκ, του 48χρονου Πακιστανού επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ και του 19χρονου γιου του, Σουλεϊμάν - πρέπει να ήταν γρήγορος και ανώδυνος, καθώς σκοτώθηκαν ακαριαία από τις τεράστιες υδροστατικές πιέσεις που ασκούνται σε τέτοια βάθη των ωκεανών.
«Θα πρέπει να συνέβη τόσο ξαφνικά, που ούτε που θα κατάλαβαν [οι επιβάτες] ότι υπήρχε πρόβλημα, ή τι τους συνέβη. Είναι σαν να βρίσκεται εδώ τη μια στιγμή και την επόμενη γυρίζει ο διακόπτης. Είσαι ζωντανός τη μια στιγμή και στο επόμενο κλάσμα του δευτερολέπτου είσαι νεκρός», είπε.
Ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μάουγκερ, επιβεβαίωσε χθες ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην έρευνα για το χαμένο υποβρύχιο «συνάδουν με καταστροφική αποσυμπίεση». Οι επιβάτες βρίσκονταν σε βάθος άνω των 3.200 μ. από την επιφάνεια του Βόρειου Ατλαντικού, πράγμα που σημαίνει ότι στο σκάφος ασκείτο πίεση άνω των 5.500 PSI (379 bar), δηλαδή 38 φορές πάνω από την πίεση που αντιλαμβάνεται το κορμί μας στην επιφάνεια.
Το υποβρύχιο Titan διέθετε έναν θάλαμο ελεγχόμενης πίεσης, που διατηρεί την εσωτερική πίεση σημαντικά υψηλότερη από εκείνη του περιβάλλοντος, ένα σύστημα αερίου υπό πίεση για τον έλεγχο της εσωτερικής πίεσης και παροχή αερίου για να αναπνέουν οι επιβάτες.
«To κύτος πίεσης είναι ο θάλαμος όπου διαμένουν οι επιβάτες. Φαίνεται ότι είχαν φθάσει στο βυθό όταν υπέστη ενδορρήξη ο θάλαμος πίεσης και συνήθως όταν συμβαίνει αυτό, συμβαίνει δια μιας. Φαίνεται ότι ο κύλινδρος από ανθρακονήματα υπέστη ρήγμα που είχε ως αποτέλεσμα την ενδόρρηξη», εξηγεί ο δρ Μολέ.
Η καταστροφική ενδόρρηξη στο υποβρύχιο
Δεν έχει διευκρινιστεί πώς ακριβώς συνέβη το ρήγμα στο κύτος πίεσης του υποβρυχίου, αλλά μια τέτοια ενδόρρηξη θα μπορούσε να έχει προκληθεί από διαρροή, διακοπή ρεύματος ή μια μικρή φωτιά από ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα.
Αυτό που θα προέκυπτε θα ήταν μια βίαιη και στιγμιαία έκρηξη καθώς το νερό υψηλής πίεσης στο εξωτερικό πλημμύριζε το εσωτερικό σπάζοντας το οπίσθιο κάλυμμα και το σύστημα προσθαλάσσωσης και προσγείωσης (για να στέκεται το υποβρύχιο και όταν βρίσκεται στη στεριά), συνθλίβοντας όσους βρίσκονταν εντός του.
Όπως λέει ο Μολέ, τα σώματα των επιβατών «θα πρέπει να διαλύθηκαν κομμάτια».
Ο ίδιος εξηγεί ότι η ενδόρρηξη είναι η θραύση του περιβλήματος ενός αντικειμένου απότομα και βίαια προς τα μέσα λόγω υψηλής εξωτερικής πίεσης, ενώ στην έκρηξη το κύμα πίεσης ή το ωστικό κύμα εξακτινώνεται από την πηγή του. Όπως λέει, είναι σαν να φουσκώνεις ένα μπαλόνι υπερβολικά, μέχρι που κάποια στιγμή θα σκάσει λόγω της πολύ μεγάλης πίεσης.
«Όταν κάποιος στέκεται πάνω σε ένα άδειο κουτάκι αναψυκτικού, αυτό υποστηρίζει το βάρος του, αλλά, αν το πιέσει κανείς από τα πλάγια, θα καταρρεύσει αμέσως. Στην προκειμένη περίπτωση τα συντρίμμια και θραύσματα τινάζονται προς τα μέσα, λόγω ισχυρής εξωτερικής πίεσης, δηλαδή του ωκεανού.
Στο βάθος που βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού η πίεση είναι τεράστια, κι αν υπάρχει κάποιο αδύναμο σημείο στο κύτος, τότε θα καταρρεύσει. Μια ενδόρρηξη μπορεί σίγουρα να είναι εξίσου καταστροφική όσο και μια έκρηξη», λέει ο δρ Μολέ.
Πηγή: Iefimerida