Κρίσιμη σύσκεψη για το ΓΕΣΥ-Καλείται να κόψει τον βήχα σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ο ΠτΔ
06:00 - 23 Ιουνίου 2023
Την πρώτη ημέρα του τρέχοντος μήνα συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, που παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις απρόβλεπτες αναποδιές μεταξύ των οποίων και η πανδημία, κατάφερε να σταθεί και να ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες της κοινωνίας, παρά τα προβλήματα και τα κενά, που καλούνται οι αρμόδιοι να επιλύσουν.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του ΓΕΣΥ, κατά διαστήματα τόσο το ίδιο το Σύστημα όσο και ο ΟΑΥ που αποτελεί το θεσμικό όργανο λειτουργίας του, δέχθηκαν αρκετές επιθέσεις. Επιθέσεις που ξεκίνησαν πριν καν από την εφαρμογή του και συνεχίστηκαν με τους συνήθεις ύποπτους ως επιτιθέμενους όλα αυτά τα χρόνια.
Οι επιθέσεις είχαν ως εκφραστές, είτε την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, είτε τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ που επιχείρησε αρκετές φορές μέσω προτάσεων Νόμου να αλλάξει τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, είτε το τελευταίο διάστημα βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Πανίκος Λεωνίδου έθεσε εκ νέου την πρόταση του για συμμετοχή γιατρών στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, κάτι που και στο παρελθόν, είχε υποστηρίξει και ο Ζαχαρίας Κουλίας, που υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες, μπέρδευε της αρμοδιότητες του ΟΑΥ με τον ΟΚΥπΥ, αφού απευθυνόμενος στους πρώτους, έθετε ζητήματα και ρωτούσε για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Πλάτες στην πρόταση Λεωνίδου, που ουσιαστικά θα αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στην προσπάθεια αλλοίωσης της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ, κάνει και η ΕΔΕΚ, που μέσω του προέδρου της, Μαρίνου Σιζόπουλου, είχε πάρει τροπολογίες στη Βουλή που να επιτρέπει στους γιατρούς εκτός ΓΕΣΥ, όπως είναι και ο ίδιος να συνταγογραφούν εντός ΓΕΣΥ. Πρόταση βέβαια που δεν πέρασε καν από την επιτροπή Υγείας της Βουλής.
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε μια οργανωμένη προσπάθεια, μέσω του Ζαχαρία Κουλία και του Πανίκου Λεωνίδου, να αμφισβητηθούν οι οργανώσεις των ασθενών. Ο Ζαχαρίας Κουλίας σε τηλεοπτική εκπομπή επιτέθηκε στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών (ΟΣΑΚ) κατηγορώντας τους ως παρακλάδι του ΑΚΕΛ. Κατηγορίες, εντελώς αβάσιμες και έωλες, αφού ως γνωστόν στην ηγεσία της ΟΣΑΚ, υπάρχουν γνωστά μέλη και του Δημοκρατικού Συναγερμού, ένας εκ των οποίων μάλιστα ήταν και υποψήφιος βουλευτής στις βουλευτικές του 2021.
Είναι πλέον γνωστό στη Βουλή πως μια συγκεκριμένη μερίδα βουλευτών, εργάζονται προς την κατεύθυνση αλλοίωσης της φιλοσοφίας της Βουλής, ωστόσο δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσουν τα σχέδια τους, αφού ακόμα και εντός των κομμάτων τους, άλλοι βουλευτές έχουν εντελώς διαφορετική άποψη.
Αξίζει να σημειωθεί πως και η ίδια η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο το προηγούμενο διάστημα, κόβοντας κάθε συζήτηση για αλλαγές που θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ. Το γεγονός, πάντως, ότι οι πολιτικές δυνάμεις που επιζητούν αλλαγή φιλοσοφίας, είναι αυτές που στηρίζουν την νέα Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε σήμερα στις έντεκα το πρωί στο Προεδρικό, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του ΓΕΣΥ. Ήδη σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για τη σημερινή σύσκεψη τόνισε για ακόμη μια φορά πως, «δεν αγγίζουμε τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση. Η δική μας φιλοσοφία είναι για όλα τα θέματα που υπάρχουν και υπάρχουν αρκετά θέματα και είναι αναμενόμενο να υπάρχουν, μιλάμε για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, πώς μέσα από ενέργειες μας αναβαθμίζουμε την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλο έδαφος για να ενισχύσουμε την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο αύριο».
Μάλιστα επιχειρώντας να δώσει τον τόνο της δικής του παρέμβασης για τη σημερινή σύσκεψή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε ότι στην εισαγωγική του παρέμβαση θα θέσει τις ενέργειες που θα ενισχύσουν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Πάντως, ερωτηθείς για το ζήτημα της βιωσιμότητας των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά είναι άμεσα συνυφασμένο, αλλά πρώτα ξεκινούμε με την αναβάθμιση της ποιότητας, να δούμε ειδικότερα και το θέμα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Είναι κάτι που μας ανησυχεί, για αυτό έχω καλέσει και όλους τους εμπλεκόμενους, έτσι ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν πρώτο, αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, την ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών και φυσικά τα θέματα βιωσιμότητας. Υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα τα οποία θα θέσουμε».