Λαθροθηρία, ένα οργανωμένο έγκλημα-Το 39% των παραβατών δεν πληρώνει την «λυπητερή»
Πέτρος Πετρή 06:00 - 23 Ιουνίου 2023
Γύρω στις πεντακόσιες υποθέσεις λαθροθηρίας καταγράφονται κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία από την Υπηρεσία Θήρας, ωστόσο το 39% των εξωδίκων δεν έχει αποπληρωθεί, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις λαθροθηρίας να οδηγούνται ενώπιον του Δικαστηρίου, εκτός και εάν μια υπόθεση ανασταλεί από την Νομική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο REPORTER, από το 2017 και εντεύθεν, όπου και θεσπίστηκε ο Νόμος της λαθροθηρίας, υπήρξαν συνολικά 3,240 υποθέσεις λαθροθηρίας, ενώ τα συνολικά έσοδα από τα εξώδικα που εκδόθηκαν άγγιξαν τα τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, για το 2017, όταν εφαρμόστηκε η Νομοθεσία της λαθροθηρίας, καταγράφηκαν 396 υποθέσεις, το 2018, 453, το 2019 ανέβηκαν στις 568, το 2020 στις 565, το 2021 στις 527 υποθέσεις, το 2022 έπεσαν στις 453, ενώ για το 2023, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 280 περιστατικά λαθροθηρίας.
Σημειώνεται ότι οι σοβαρές υποθέσεις, αφορούν περιστατικά παράνομης παγίδευσης θηράματος με δίκτυα και ξόβεργα, κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή χωρίς σχετική άδεια, όπως και δηλητηριάσεις. Επίσης, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις λαθροθηρίας κατά της διάρκειας της νύχτας, κάτι που κινητοποιεί τα μέλη της Θήρας και γι' αυτό τον λόγο, βρίσκονται επί ποδός εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.
Πάντως, όπως εξήγησε στον REPORTER, o λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, τα εξώδικα που επιβάλλονται σε μη σοβαρές υποθέσεις, δηλαδή για εκπαίδευση των σκύλων, πληρώνονται περίπου το 95% των εξωδίκων, ενώ για τις πιο σοβαρές υποθέσεις, πληρώνεται το 61%. «Αυτές οι υποθέσεις που δεν πληρώθηκαν, οδηγούνται ενώπιον του Δικαστηρίου και εκεί αποφασίζει ο Δικαστής ποια ποινή θα επιβάλει».
Σε αρκετά μεγάλο ποσοστό των προστίμων, τα αδικήματα, όπως ανέφερε ο κ. Αναγιωτός, «είναι σχετικά με την εκπαίδευση των σκύλων, την άδεια εκπαίδευσης, η χρήση συσκευών που εκπέμπουν κελαηδήματα άγριων πτηνών, το κυνήγι σε απαγορευμένες περιοχές, το κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου, όπως επίσης και η παράνομη παγίδευση είτε με δίκτυα είτε με ξόβεργα».
Όσον αφορά τα πρόστιμα, εάν κάποιος κυνηγά σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, που είναι το πιο συνηθισμένο αδίκημα σε περίοδο κυνηγίου, το εξώδικο πρόστιμο αρχίζει από τις 3,000 ευρώ. Εάν κάποιος επίσης κάνει παγίδευση άγριων πτηνών, το πρόστιμο αρχίζει από τις 3,000 ευρώ και ανεβαίνει. Επίσης, εάν αυτή η παγίδευση άγριων πτηνών γίνεται την περίοδο που δεν επιτρέπεται το κυνήγι, που θεωρείται αναπαραγωγική περίοδος, το εξώδικο πρόστιμο αρχίζει από τις 8,000 ευρώ και ανεβαίνει. Εάν κάποιος επίσης, κάνει λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, το εξώδικο πρόστιμο αρχίζει από τις 25,000 ευρώ.
Αναφορικά με τις μη σοβαρές υποθέσεις, δηλαδή, αν κάποιος εκπαιδεύει παράνομα τους σκύλους του, το πρόστιμο είναι διαφορετικό και είναι 300 ευρώ. Αν δεν υπάρχει σήμανση με microchip στους σκύλους, το εξώδικο είναι 200 ευρώ, ενώ εάν κάποιος κυνηγά με μηχανάκι, το πρόστιμο ανέρχεται στα 500 ευρώ.
H Νομοθεσία είναι αρκετά αυστηρή, σημείωσε ο κ. Αναγιωτός, για να προσθέσει ότι «με την εφαρμογή του Νόμου από το 2017 μπήκε ένας έλεγχος στη λαθροθηρία και παρουσιάζεται μια σταθεροποίηση με μειωτική τάση. Η παράνομη παγίδευση που είναι ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει την Κύπρο, παρουσιάζει σημαντική μείωση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις εκθέσεις του πτηνολογικού συνδέσμου».