Δεν βρίσκουν οδηγούς λεωφορείων-«Ανυπέρβλητο πρόβλημα για τις εταιρείες»

Υπάρχει μέγα πρόβλημα στην εξεύρεση οδηγών λεωφορείων, δήλωσε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ο αρμόδιος Υπουργός, Αλέξης Βαφεάδης, σημειώνοντας πως, για να εφαρμοστούν τα μέτρα απάμβλυνσης του κυκλοφοριακού υπάρχει ανάγκη εργοδότησης επαγγελματιών αυτού του τομέα από το εξωτερικό.

Η Επιτροπή συζήτησε την πρόταση Νόμου του Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνου Μουσιούττα, για τροποποίηση του περί της Επαγγελματικής Άδειας Οδηγού Νόμου για παραχώρηση δυνατότητας σε ευρωπαίους πολίτες, κατόχους επαγγελματικής άδειας οδηγού, να εργοδοτηθούν ως οδηγοί λεωφορείων στην Κύπρο, υποβάλλοντας αποδεικτικό λευκού ποινικού μητρώου το οποίο εκδόθηκε από το κράτος μέλος διαμονής του ενδιαφερόμενου επαγγελματία.

Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Μουσιούττας, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι έχει διαφανεί ότι υπάρχει έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Μεταφορών για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και της μείωσης ρύπων, και πιο συγκεκριμένα στην απόφαση για την χρήση μαθητικών λεωφορείων από τον Σεπτέμβριο, αρχικά στα 13 σχολεία του Στροβόλου, προς αποφυγή της συμφόρησης. Είπε ότι υπήρξαν προσπάθειες εξεύρεσης επαγγελματιών οδηγών και ότι η προτεινόμενη νομοθεσία είναι για να υποβοηθήσει να έρθουν άμεσα Ευρωπαίοι πολίτες με τις απαραίτητες επαγγελματικές άδειες για να λειτουργήσουν τα λεωφορεία.

Ο Υπουργός Μεταφορών, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι ένα από τα μέτρα που προωθούν είναι η αύξηση της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς για αποσυμφόρηση στους δρόμους και προς την επίτευξη των στόχων μείωσης ατμοσφαιρικών ρύπων από τις μεταφορές. Σημείωσε ότι τα έργα που προγραμματίζουν για τον Σεπτέμβρη, το ένα είναι η συνέχεια του πιλοτικού προγράμματος «από πόρτα σε πόρτα» και αφορά σε σχολικά λεωφορεία και το άλλο είναι η έναρξη εφαρμογής του μέτρου «park and drive». Αυτό προβλέπεται για όλες τις πόλεις αλλά αρχικά θα λειτουργήσει σε Λευκωσία και Λεμεσό, σημείωσε.

Ο Υπουργός είπε ότι είναι «μέγα πρόβλημα» η έλλειψη οδηγών την οποία οι ανάδοχες εταιρείες περιγράφουν ως «ανυπέρβλητο πρόβλημα», σημειώνοντας ότι αυτή η πρόταση Νόμου θα δώσει την ευκαιρία να εργοδοτηθούν οι απαραίτητοι οδηγοί.

Σε πρώτη φάση, είπε, χρειάζονται 40 οδηγούς για τα σχολικά λεωφορεία, αλλά πρόθεση είναι να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία της Λευκωσίας και Λεμεσού και ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά. Υπολογίζει, όπως είπε, ότι θα χρειαστούν 200 οδηγούς για όλα τα σχολεία Λευκωσίας και Λεμεσού.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε στην Επιτροπή ότι αυτό που ζητούν είναι να υπάρχει κάποιος μηχανισμός όπου θα εξασφαλίζεται η γνησιότητα του πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου που θα είναι υπόχρεοι να αποκομίζουν οι οδηγοί από το εξωτερικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στο ΑΚΕΛ για τη μετάβαση στο Ισραήλ ο Πρόεδρος-«Είδατε τη συμμετοχή στην εκδήλωση»
Καταγγέλλει τον Ερντογάν για περιφρόνηση του ΟΗΕ και υπόσκαψη της προσπάθειας Προέδρου το ΥΠΕΞ
Τρίτη συνεχόμενη κίτρινη προειδοποίηση Μετεωρολογικής-Έντονα καιρικά φαινόμενα και την Κυριακή
Στάθηκε στην αντίδραση Τ/κ και αποκατέστησε την πραγματικότητα ο ΠτΔ-«Δεν ανέμενα κάτι διαφορετικό από Ερντογάν»
Το ξεκόβει για κυπριακά πλοία σε λιμάνια της Τουρκίας ο Ερντογάν-Χαϊδεύει τους σφετεριστές ε/κ περιουσιών
Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες για το φόνο της 16χρονης-Στο φως μαρτυρία από τη σύλληψη του δράστη στην Ελλάδα
Δεν βρέθηκε πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του Πάπα-Νέες συναντήσεις τη Δευτέρα
Ένα κιλό εκρηκτικά και πυροκροτητές στο διαμέρισμα που έμενε η 39χρονη που σκοτώθηκε στην έκρηξη στη Θεσσαλονίκη
Tη Δευτέρα το τελευταίο αντίο στην Άννα Σιάλαρου-«Η οικογένειά σου σε κατευοδώνει στο ταξίδι με τους αγγέλους»
Παραλήρημα Ερντογάν στα εγκαίνια του «προεδρικού»-«Ένδειξη κοινού πεπρωμένου Τουρκίας και "τδβκ"»