Αυτοί είναι οι Βρετανοί που διερευνούν τις καταγγελίες κατά Αγγελίδη-Προτεραιότητα σε δύο υποθέσεις

Έπιασαν δουλειά οι ανακριτές, σε σχέση με τις καταγγελίες που φθάνουν ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία όπως ανακοίνωσε δίνει προτεραιότητα στις καταγγελίες που στρέφονται εναντίον της Γενικής Εισαγγελίας και ειδικότερα αυτές που αφορούν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Η Αρχή Κατά της Διαφθοράς με ανακοίνωση της, αναφέρει πως κάλεσε όσα πρόσωπα ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν ως Λειτουργοί Επιθεώρησης, να επιδείξουν το ενδιαφέρον και μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση πέραν των 90 προσώπων, ωστόσο σε ότι αφορά τις υποθέσεις που στρέφονται εναντίον κάποιων κρατικών αξιωματούχων, σημειώνει πως υπήρχε απροθυμία από Κύπριους για να αναλάβουν την έρευνα.

Όπως ήταν γνωστό στην Κύπρο έφθασαν πριν από μερικές ημέρες, δύο Βρετανοί οι οποίοι διερευνούν τις καταγγελίες κατά του Σάββα Αγγελίδη, με προτεραιότητα αυτές που διαβιβάστηκαν τον τελευταίο καιρό, μέσω του Γενικού Ελεγκτή και αφορούν αναστολές ποινικών διώξεων προσώπων.

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς, για σκοπούς διαφάνειάς, δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των ανακριτών και το βιογραφικό τους, ενώ αναφέρει πως σε αυτούς έχουν ανατεθεί δύο υποθέσεις, ενώ στο προσεχές μέλλον προγραμματίζεται η ανάθεση και άλλων υποθέσεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι εν λόγω δύο υποθέσεις είναι αυτές που αγγίζουν τον Σάββα Αγγελίδη και αφορούν τις αναστολές ποινικών διώξεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασμα Αγγελίδη-«Η ανοχή μου για όσα με κατηγορούν αδίκως δεν μπορεί να έχει περισσότερη διάρκεια»

Υπενθυμίζεται πως, οι τέσσερις καταγγελίες, που στάθηκαν η αφορμή για να ξεσπάσει νέος πόλεμος μεταξύ Εισαγγελίας και Ελεγκτή, ήταν:

  1. Καταγγελία που αφορά το μαύρο βαν και τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας, παραπέμποντας σε στοιχεία που όπως ισχυρίζεται, δείχνουν σύνδεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του δικηγορικού του γραφείου και εταιρείας που ήταν μέτοχος ο αδελφός του, η οποία ωστόσο διαγράφηκε δύο ημέρες μετά που ο Σάββας Αγγελίδης βγήκε μπροστά και με ανακοίνωση του, απέρριψε τα όσα του καταλογίζονται για την υπόθεση.
  2. Καταγγελία που άπτεται διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή. Αυτή η υπόθεση αποτελεί εύρημα ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και είχε εντοπιστεί στο πλαίσιο ελέγχων για τα χρυσά διαβατήρια.
  3. Κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα. Πρόκειται για καταγγελία που αφορά αναστολή ποινικής δίωξης προσώπου, τον οποίο εκπροσωπούσε ο Σάββας Αγγελίδης ως δικηγόρος, πριν την ανάληψη αξιώματος, ενώ κατά το 2021 το εν λόγω πρόσωπο εκπροσωπείτο από τον δικηγορικό του γραφείο. Η υπόθεση σε βάρος του προσώπου αναστάλθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στις καταγγελίες γίνεται λόγος για εμπλοκή και του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού.
  4. Η τέταρτη καταγγελία είναι παρόμοιας φύσεως με την πιο πάνω και αφορά επίσης αναστολή δίωξης προσώπου.

Μετά τις πιο πάνω, το φως της δημοσιότητας είδε άλλη μια καταγγελία, που αφορά επίσης αναστολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά σε Αγγελίδη ο Ελεγκτής-«Δεν τελούμε υπό την κηδεμονία σας, δεν θα δεχθούμε φίμωσή εν είδει απειλής»

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχή κατά της Διαφθοράς

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ανακοινώνει τα ακόλουθα:

  1. Δυνάμει της νομοθεσίες που διέπει τη λειτουργία της, η Αρχή για τους σκοπούς της διερεύνησης και αξιολόγησης καταγγελιών, δύναται να διορίζει ως Λειτουργούς Επιθεώρησης , πρόσωπα εγνωσμένης και εξιδεικευμένες πείρας στους τομείς εξέτασης και αξιολόγησης πληροφοριών.
  2. Η Αρχή κάλεσε όσα πρόσωπα ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν ως Λειτουργοί Επιθεώρησης, να επιδείξουν το ενδιαφέρον και μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση πέραν των 90 προσώπων.
  3. Παρά ταύτα, σε περιπτώσεις όπου οι καταγγελίες στρέφονται εναντίον κάποιων αξιωματούχων, υπήρχε απροθυμία διερεύνησης τους από Κύπριους.
  4. Είναι για τον λόγο αυτόν που η Αρχή αποτάθηκε σε οργανισμούς και φορείς στο εξωτερικό, δημόσιους και μη, προς εξεύρεση των κατάλληλων προσώπων με εξειδίκευση σε θέματα διαφθοράς, με σκοπό τη διερεύνηση κάποιων υποθέσεων.
  5. Κριτήρια για την επιλογή ήταν τα εν λόγω πρόσωπα να διαθέτουν πείρα και ικανότητα στη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και να μην έχουν διασύνδεση με υποθέσεις διαφθοράς που διερευνήθηκαν στην Κύπρο , ούτε με πρόσωπα που σχετίζονται με τις εν λόγω υποθέσεις.
  6. Επί τούτου, η Αρχή ήρθε σε επικοινωνία με δεκάδες πρόσωπα, που πληρούσαν τα πιο πάνω κριτήρια με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων.
  7. Τονίζουμε ξανά ότι, παραμένει ως προτεραιότητά μας ο διορισμός Λειτουργών Επιθεώρησης από την Κύπρο, σε όλες τις που δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.
  8. Η έρευνα μας κατέληξε στα δύο πιο κάτω πρόσωπα, τα οποία θεωρούμε ότι πληρούν τα κριτήρια που είχαμε θέσει ευθύς εξαρχής:
  9. GEORGE KAMPANELLA (Γιώργος Καμπανέλλας) Ο κ. Kampanella, είναι Συνέταιρος στο Δικηγορικό Οίκο Taylor Rose MW Solictions, ο οποίος έχει τη βάση του στο City, στο Λονδίνο. Η οικογένεια του έχει καταγωγή από το κατεχόμενο χωριό, Πατρίκι, της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αγγλία κατά τη δεκαετία του 50 και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία. Την Κύπρο επισκέπτεται για διακοπές και ως ομιλητής σε Σεμινάρια. Εκπροσωπεί άτομα και οργανισμούς που υπόκεινται σε έρευνες και είναι υπό κατηγορία από το Serious Fraud Office (SFO), Crown Prosecution, Service-Serious Economic Organised Crime and International Directorate, (SEOCID) His Majesty’s Reveune & Customs (HMRC), Tading Standars and the National Crime Agency σε κατηγορίες που αφορούν σε περίπλοκες και σοβαρές υποθέσεις απάτης, ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκίας και διαφθοράς. Επιπρόσθετα, διεξάγει πολύ περίπλοκες διασυνοριακές έρευνες σε διάφορες χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε άλλες δικαιοδοσίες με αποδεδειγμένη επιτυχία.
  10. TRANVEER QURESHI O κ. Qureshi είναι Barrister και Μέλος στο 4-5 Gray’s Inn Square στο Λονδίνο. Εμφανίστηκε ενώπιον όλων των βαθμίδων των Δικαστηρίων της Αγγλίας και ηγήθηκε ομάδας εξειδικευμένων Δικηγόρων σε θέματα απάτης και δωροδοκίας. Έχει εμφανισθεί σε υποθέσεις οι οποίες καταχωρίστηκαν από το SFO & HMRC, πιο πάνω, καθώς και άλλων κατηγόρων. Χειρίστηκε υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν ισχυρισμοί για οικονομική κακοδιαχείριση και επιδεικνύει ενδιαφέρον για υποθέσεις που αφορούν στον εμπορικό και τραπεζικό τομέα. Έχει εμφανιστεί και υπερασπιστεί υποθέσεις εκλογικής απάτης και ήταν ομιλητής σε Σεμινάρια που αφορούσαν σε θέματα εκλογικής απάτης και δωροδοκίας. Η πρώτη φορά που επισκέφθηκε την Κύπρο, ήταν τον Απρίλιο, 2023, κατόπιν πρόσκλησης της Αρχής.
  11. Στα 2 πιο πάνω πρόσωπα έχουν ήδη ανατεθεί 2 υποθέσεις από την Αρχή, ενώ στο προσεχές μέλλον προγραμματίζεται και η ανάθεση άλλων υποθέσεων.
  12. Στις 2 υποθέσεις που τους έχουν ήδη ανατεθεί, την ομάδα των Λειτουργών Επιθεώρησης συμπληρώνει ο Κύπριος Δικηγόρος, Γιώργος Λιασίδης.
  13. ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΣΙΔΗΣ Ο Γιώργος Λιασίδης είναι απόφοιτος Νομικής Αγγλικού Πανεπιστημίου και απέκτησε το τίτλοι του Solicitor of England and Wales. Από το 1994 ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου στην Κύπρο και ασχολείται με το ευρύ φάσμα υποθέσεων. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος στη Δικηγορική Εταιρεία, Γιώργος Λιασίδης ΔΕΠΕ, Είναι εγγεγραμμένος Διαμεσολαβητής σε Αστικές και Εμπορικές Υποθέσεις, αδειοδοτημένος Σύμβουλος Αφερεγγυότητας και μέλος της Επιτροπής Επίλυσης Διαφόρων (Εξωδικαστηριακών Υποθέσεων) του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
  14. Για σκοπούς διαφάνειας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Δικηγορικό Γραφείο στο οποίο ο κ. Λιασίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος, έχει χειριστεί συνολικά 5 υποθέσεις πολιτογράφησης επενδυτών στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (KEΠ), αλλά καμιά από αυτές δεν αναφέρεται στις εκθέσεις που έχουν γίνει για το ΚΕΠ.
  15. Με βάση τη θεσμοθετημένη διαδικασία της Αρχής, όταν αρχίσει μια έρευνα αυτή θα πρέπει να διεξάγεται σε συνθήκες εχεμύθειας, γι’ αυτό και η Αρχή, επί του παρόντος, δεν θα εκδώσει οποιαδήποτε άλλη ανακοίνωση. Εμπιστευτικότητα με βάση τη σχετική νομοθεσία θα πρέπει να τηρείται από όλους τους ενδιαφερόμενους.
  16. Τέλος, τονίζεται ότι, σκοπός της Αρχής είναι όπως, όλες οι Έρευνες τις οποίες διεξάγει να συμπληρώνονται το ταχύτερο δυνατόν.

Δειτε Επισης

Μαύρο Πάσχα, νεκρός ο 30χρονος Ευτύχιος-Μετωπική σύγκρουση της μοτοσικλέτας του με όχημα
Αυτοί οι δύο αναζητουνται για τα επεισόδια στο Κίτι
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta