Μύθοι και αλήθειες για τον παιδικό πυρετό

*ΤΟΥ ΔΡ. ΑΔΑΜΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗ*

Ο πυρετός είναι η συχνότερη αιτία για την οποία οι γονείς καταφεύγουν πανικοβλημένοι, είτε στις πρώτες βοήθειες, είτε στον προσωπικό τους ιατρό. Δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά είναι ένα σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, ένα χρήσιμο εργαλείο άμυνας για τον οργανισμό, που με την καταπολέμησή του αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα την ίδια την ασθένεια.

Μελέτες έχουν δείξει πως η καταπολέμηση του πυρετού στα παιδιά που πάσχουν από κάποια λοίμωξη, καθυστερεί την ανάρρωση του ίδιου του παιδιού. Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι αν δεν αντιμετωπίσουν έγκαιρα τον πυρετό υπάρχει περίπτωση το παιδί τους να πάθει πυρετικούς σπασμούς. Αυτό είναι ένας μύθος, και έχει ξεκαθαριστεί ότι τα παιδιά τα οποία θα κάνουν πυρετικούς σπασμούς θα τους κάνουν έτσι και αλλιώς. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να χορηγούμε συστηματικά αντιπυρετικά. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης των αντιπυρετικών, με κύρια αποστολή να βοηθάνε το παιδί να αισθάνεται καλύτερα και να μπορεί να τρώει και να πίνει για να μην αφυδατωθεί.

Φυσιολογική θερμοκρασία και πότε χαρακτηρίζεται πυρετός

Ένα παιδί έχει πυρετό όταν η θερμοκρασία του σώματός του είναι πάνω από τη φυσιολογική. Το ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος εξαρτάται από το σημείο το οποίο θερμομετρούμε το παιδί. Σήμερα, οι γονείς συνηθίζουν να θερμομετρούν τα παιδιά τους από το μέτωπο ή το αυτί. Θερμοκρασίες μέχρι το 37,8 είναι φυσιολογικές όταν θερμομετρούμε τα παιδιά με αυτή τη μέθοδο, γι’ αυτό και πυρετός θεωρείται όταν ένα παιδί έχει θερμοκρασία πάνω από 37,8. Αντίθετα με ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα που μετρούσαμε τη θερμοκρασία του παιδιού από τη μασχάλη, που η φυσιολογική τιμή είναι μέχρι το 37,2.

Πότε ο πυρετός είναι ανησυχητικός;

Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν για τον πυρετό:

  • Αν το παιδάκι είναι κάτω των 3 μηνών, τότε αμέσως πρέπει να τρέξουν στο προσωπικό τους γιατρό ή στις πρώτες βοήθειες γιατί αυτό αποτελεί ένδειξή ανάγκης για εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο.
  • Αν το παιδί εκτός από τον πυρετό έχει κάποια άλλα συμπτώματα όπως για παράδειγμα ακατάσχετους εμετούς, κάποιο εξάνθημα ιδιαίτερα αιμορραγικό - δηλαδή ακουμπάς το χέρι σου πάνω στο αίμα του παιδιού και δεν φεύγει το εξάνθημα-, τότε αυτά αποτελούν στοιχεία τα οποία μας κάνουν να τρέξουμε το συντομότερο δυνατόν στον παιδίατρο
  • Και φυσικά αν έχουμε ένα παιδί το οποίο όταν του δίνουμε αντιπυρετικό και πέφτει ο πυρετός, αλλά η διάθεση του δεν είναι καλή και αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.
shutterstock_1485769403

Φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον

Η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας του ΟΚΥπΥ λειτουργεί από το 1984 με την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου και στεγάζεται στον 4ο όροφο του κτιρίου. Παρέχει υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη στο άρρωστο παιδί μέσα σε ένα περιβάλλον φιλικό, φιλόξενο και ασφαλές, που αφουγκράζεται με αγάπη τις ανάγκες των παιδιών αλλά και ολόκληρης της οικογένειας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ή επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 24206132 και 24800438.

*Παιδίατρος, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής, Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ΟΚΥπΥ

Δειτε Επισης

Διοργανώνεται στην Κύπρο η Υπουργική Σύνοδος MED9 για την Ενέργεια
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση Συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid – Cyprus Dog Shelter
Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Το Ταμείο Συνοχής και η Κύπρος