Στήνουν... οδόφραγμα οι πρατηριούχοι-Οργισμένοι για την φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πρατηριούχοι, σε ολόκληρη την Κύπρο, αφού οι συνεχιζόμενες ροές των Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα έχουν προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στους επαγγελματίες πώλησης καυσίμων, με την κατάσταση να έχει φτάσει σε τραγική κατάσταση και επιχειρήσεις να έχουν καταστεί μη βιώσιμες.

Τους τελευταίους μήνες, οι καταγγελίες που έφτασαν στο Σύνδεσμο Πρατηριούχων μαρτυρούν μία τραγική κατάσταση, αφού αρκετοί είναι αυτοί που βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, λόγω των αυξημένων ροών πολιτών, που σπεύδουν στα κατεχόμενα και ανεφοδιάζονται με καύσιμα. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές να είναι αρκετά μειωμένες. Αυτό ήταν και η σταγόνα που υπερχείλισε το ποτήρι και οδήγησε το Σύνδεσμο των πρατηριούχων να καλέσει όλους τους επηρεαζόμενους σε διαμαρτυρία, την ερχόμενη Τρίτη.

«Είναι τραγική η κατάσταση, η πρώτη φορά που αποφάσισαν οι πρατηριούχοι να κάνουν κινητοποιήσεις, εξαντλήσαμε όλα τα δυνατά μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας και καταλήξαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ουσιαστικά, οι πρατηριούχοι αναμένεται να κλείσουν το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για λίγες ώρες, το οποίο είναι και αυτό που επιλέγουν οι πλείστοι για να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές, αφού θα βγουν με τα βυτιοφόρα τους. Στη συνέχεια, θα πορευτούν προς το Προεδρικό, για να διαμαρτυρηθούν και εκεί, αλλά και να παραδώσουν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κατάσταση, πάντως, αυτή τη στιγμή για τους πρατηριούχους φαίνεται να έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, αφού οι καταγγελίες προς το Σύνδεσμο είναι πολλές και έντονες.

«Συνεχώς διαμαρτύρονται οι πρατηριούχοι. Η κατάσταση είναι τέτοια που αρκετές επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμές και μάλιστα έχουν κλείσει πρατήρια. Όλη η επαρχία Λευκωσίας και της ελεύθερης Αμμοχώστου έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Η διαμαρτυρία είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα».

Πάντως, στο τραπέζι έχει τεθεί και το μέτρο για παγκύπρια απεργία και κλείσιμο των πρατηρίων ταυτόχρονα, ωστόσο δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο συρτάρι ο νόμος για τα χρωματιστά καύσιμα

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος των πρατηριούχων, κατά τις συναντήσεις που είχε με τους αρμοδίους της Κυβέρνησης, είχε θέσει στο τραπέζι και το μέτρο των χρωματιστών καυσίμων. Ένα νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο και συγκεκριμένα πέρσι το καλοκαίρι, μετά από πρόταση νόμου, βάσει της οποίας η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει κατά πόσο τα καύσιμα που πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές θα είναι χρωματιστά ή όχι, ώστε να είναι ένα εργαλείο να ελέγχονται οι καταναλωτές και εκείνοι που αγοράζουν καύσιμα από τα κατεχόμενα να ξεχωρίζουν.

«Εμείς το είχαμε αναφέρει στις συναντήσεις που είχαμε με τους αρμόδιους της Κυβέρνησης. Όμως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, από τους κυβερνώντες», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου, εμφανώς απογοητευμένος.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της πρότασης που πέρασε από τη Βουλή το περασμένο καλοκαίρι, η συγκεκριμένη πρόνοια για χρωματιστά καύσιμα είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική και μπορεί να τεθεί σε ισχύ, μετά από διάταγμα που θα εκδώσει ο υπουργός Ενέργειας, ως ο πλέον αρμόδιος, ο οποίος θα καθορίζει επίσης και τον χρωματιστή που θα μπαίνει στα καύσιμα, ώστε να ελέγχονται οι καταναλωτές. Πάντως, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο μέτρο, τότε τους ελέγχους δεν θα πραγματοποιούν τα Τελωνεία, αλλά υπηρεσίες που θα αγοράσει το Υπουργείο Ενέργειας.

Δειτε Επισης

PlantHealth4Life: Η Ευρωπαϊκή εκστρατεία επιστρέφει μεγαλύτερη και σε προσκαλεί να συμμετέχεις
Επίλυση προβλημάτων στελέχωσης σε Δημόσια Νοσηλευτήρια ζητά η ΠΑΣΥΔΥ
Καταδίκη στα κατεχόμενα για υπόθεση φερόμενης επίθεσης σε τζαμί στη Λεμεσό
Στήριξη ΙΣΟΤΗΤΑΣ προς Ένωση Συντακτών Κύπρου για συλλογικές διεκδικήσεις
Τέλος του 2025 θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για νοσοκομειακές λοιμώξεις
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»
Κενά στην ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας-Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή
Ημερίδα στη Λεμεσό για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία
Επ. Περιβάλλοντος: Εφικτά ως το 2030 τα πρότυπα για ποιότητα αέρα