Βροχή τα πρόστιμα σε οδηγούς σκούτερ, ξεπέρασαν τα 1500-Τι αφορούν οι παραβάσεις

Το φράγμα των 1,500 εξωδίκων έσπασαν τα πρόστιμα που εκδόθηκαν τους τελευταίους μήνες σε οδηγούς που χρησιμοποιούν με λανθασμένο τρόπο τις συσκευές προσωπικής κινητικότητας ή αλλιώς e-scooters.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο REPORTER, από την 1ηΣεπτεμβρίου του 2022 οπότε τέθηκε σε ισχύ η Νομοθεσία για τις συσκευές προσωπικής κινητικότητας, μέχρι τις 21 Ιουνίου, καταγράφηκαν συνολικά 1,526 πρόστιμα, εκ των οποίων τα 915, ήταν από οδηγούς σκούτερς οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις συσκευές τους σε μη επιτρεπόμενο χώρο διακίνησης. Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη παράβαση, το ύψος του προστίμου που εκδίδεται είναι στα 85 ευρώ.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες είναι τα πρόστιμα που εκδόθηκαν και σε οδηγούς σκούτερ, οι οποίοι δεν φορούσαν το κράνος τους κατά τη χρήση της συσκευής, με τα εξώδικα αυτά να έχουν φθάσει τα 278. Το ύψους των συγκεκριμένων πρόστιμων είναι στα 50 ευρώ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχουν προκύψει συνολικά 106 πρόστιμα σε πρόσωπα τα οποία κινούνταν εκτός της καθορισμένης λωρίδας διακίνησής τους, με το ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν να είναι 50 ευρώ.

Δεκάδες ήταν επίσης και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε χρήστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες συσκευές διακίνησης, σε οποιοδήποτε αυτοκινητόδρομο ή σε δρόμο κυκλοφορίας, με τον αριθμό των εξωδίκων για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να έχει φθάσει τα 77, με το ύψος του πρόστιμου να είναι 85 ευρώ.

Επίσης, άλλοι 53 οδηγοί τιμωρήθηκαν με εξώδικο ύψους 50 ευρώ, καθώς κατά την οδήγηση των σκούτερ, δεν έφεραν κατάλληλα φωσφορίζοντα διακριτικά, ενώ άλλοι 35 χρήστες δεν μερίμνησαν ώστε να βρίσκονται σε λειτουργία οι φανοί τους, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 50 ευρώ.

Επιπλέον, 26 οδηγοί έχουν εντοπιστεί από μέλη της Δύναμης να μεταφέρουν οποιοδήποτε αντικείμενο τοποθετημένο ή κρεμάμενο από το σκούτερ, με αποτέλεσμα να τους εκδοθεί εξώδικο πρόστιμο ύψους 50 ευρώ, ενώ άλλοι 13 οδηγοί, εντοπίστηκαν να μην δίδουν προτεραιότητα στη διέλευση πεζού σε διάβαση πεζών, πλατεία ή πεζοδρόμιο όταν διασταυρώνει, με αποτέλεσμα να τους εκδοθεί και αυτούς πρόστιμο 50 ευρώ.

Σημειώνεται πάντως, ότι σύμφωνα με τη Νομοθεσία, δικαίωμα χρήσης e-scooters έχουν μόνο άτομα ηλικίας άνω των 14 ετών και μεταξύ των κυριότερων προνοιών που τέθηκαν σε ισχύ, περιλαμβάνονται η υποχρέωση των χειριστών να φέρουν πάντοτε προστατευτικό κράνος και κατά τη διάρκεια της νύχτας φωσφορούχα διακριτικά. Ταυτόχρονα, έχει καθοριστεί ότι η διακίνηση τέτοιων συσκευών μπορεί να γίνεται μόνο σε δρόμο με ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χιλιομέτρων, σε ποδηλατόδροµο, σε ποδηλατολωρίδα ή σε προέκταση ποδηλατοδρομου η οποία φέρει ειδικό σήμα. Από την άλλη, σε αυτοκινητόδρομους, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, σε πλατείες ή σε πεζόδρομους, η χρήση τους απαγορεύεται.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα στον οποίο περιγράφονται τα τροχαία αδικήματα για τα οποία εκδόθηκαν εξώδικες καταγγελίες κατά την περίοδο 1/9/2022 – 21/6/2023 σε σχέση με την οδήγηση συσκευών προσωπικής κινητικότητας:

Screenshot 2023-06-21 at 11.59.08 AM

Screenshot 2023-06-21 at 11.58.29 AM

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου