Αντιδρούν για τη σίτιση και τους περιορισμούς σε αδέσποτα ζώα οι φιλοζωικές οργανώσεις
Μύρια Οδυσσέως 06:00 - 22 Ιουνίου 2023
Ούτε θέλουν να ακούσουν, ούτε να λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις που αφορούν τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, η οποία προώθησε προς τους εμπλεκόμενους προτεινόμενη νομοθεσία που τιτλοφορείται ως «Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023», οι φιλοζωικές οργανώσεις. Μάλιστα, για να περιορίσουν την θετική ανταπόκριση ομάδων που θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις, εξετάζουν πιθανά μέτρα αντίδρασης, χωρίς να αποκλείουν και κινητοποιήσεις.
Το νομοσχέδιο που θα βρεθεί σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη, εισάγει σωρεία τροποποιήσεων όπως τον καθορισμό αδικημάτων και εξώδικων προστίμων προς τους παρανομούντες. Ωστόσο τα άρθρα που έφεραν την έντονη αντίδραση των φιλοζωικών οργανώσεων είναι εκείνα που εστιάζουν στη σίτιση των αδέσποτων ζώων.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως, απαγορεύεται η παροχή τροφής σε αδέσποτα ζώα (γάτοι και σκύλοι) εκτός οικιστικών περιοχών, εκτός και αν η παροχή τροφής γίνεται σε χώρο που έχει καθοριστεί από την αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης. Απαγορεύει επίσης τη σίτιση αδέσποτων εντός περιοχών που είναι ενταγμένες στο δίκτυο «Φύση 2000» ή σε περιοχές που αποτελούν μέρος καθορισμένων περασμάτων διέλευσης μεταναστευτικών πτηνών και σε βιοτόπους.
Παράλληλα στο νομοσχέδιο αναφέρει πως, οι γάτες που δεν θεωρούνται αδέσποτες και κατέχονται, φιλοξενούνται ή διαβιούν σε υποστατικά, απαγορεύεται να κυκλοφορούν στο ύπαιθρο και εκτός των ορίων του χώρου που κατέχονται, φιλοξενούνται ή διαβιούν. Οι παραβάτες θα λαμβάνουν πρόστιμο 500 ευρώ.
Οι περιορισμοί αυτοί, όπως ήταν αναμενόμενο έφερε αντιδράσεις με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων, Ντίνο Αγιομαμίτης, να κάνει λόγο για ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, λέγοντας παράλληλα πως οι πρόνοιές του δείχνουν πλήρη άγνοια για τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα αδέσποτα ζώα. Μάλιστα, καταγγέλλει προσπάθειες της Υπηρεσίας Θήρας να περιορίσει τα άλλα ζώα για να αυξηθεί το θήραμα των κυνηγών.
Όπως δήλωσε στον REPORTER ο κ. Αγιομαμίτης, «αυτό που τους ενδιαφέρει τους κυνηγούς είναι να έχουν περισσότερα ζώα να σκοτώσουν και εμείς δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση που έχει ως σκοπό να συνεχιστεί το βάρβαρο συνήθειό τους. Δεν θα μας έχουν συνεργούς σε αυτό».
Όσον αφορά τον περιορισμό των γάτων στους περιφραγμένους χώρους που διαμένουν ή φιλοξενούνται, ο κος Αγιομαμίτης είπε πως πρόκειται για μια εντελώς άστοχη αναφορά στο νομοσχέδιο, αφού κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τους γάτους. «Οι γάτοι είναι φυσικοί θηρευτές εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν μπορεί να αλλάξει αυτό επειδή το θέλουν κάποιοι, ούτε μπορούν να επιβάλουν στους γάτους μέχρι που θα τρέξουν» .
Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων, βρίσκεται σε αναμονή για την θέση που θα πάρει η Κυβέρνηση όσον αφορά τη σχετική νομοθεσία, η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί επί τούτου, ενώ αφού καλέσουν όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις προς συζήτηση, ο Σύνδεσμος θα αποστείλει τις θέσεις τους, τόσο προς την Υπηρεσία Θήρας, όσο και προς τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή το Υπουργείο Γεωργίας και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Μάλιστα το νομοσχέδιο, φαίνεται πως θα απασχολήσει μεταξύ άλλων και τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, με τον κ. Αγιομαμίτη να θεωρεί βέβαιο πως καμία από τις φιλοζωικές οργανώσεις δεν θα κάνει αποδεκτό ένα τέτοιο σχέδιο και δεν αποκλείει την λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις. «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε αυτές τις προτάσεις. Δεν θα πάρουμε μέρος στη δημόσια διαβούλευση γιατί θεωρούμε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος. Εάν αυτό το νομοσχέδιο βρει στήριξη από άλλους φορείς θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, ωστόσο μπορεί αυτό να γίνει και νωρίτερα για να δώσουμε το στίγμα των φιλοζωικών οργανώσεων», είπε.