«Πολίτες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, πυροβολούν ζώα γιατί δεν τιμωρούνται ποτέ»

Νομοθεσίες που δεν εφαρμόζονται, αδράνεια από τις Αρχές και πολίτες που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, είναι η γενική εικόνα που δίνει η πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων (ΚΕΠΖ), Τούλα Πογιατζή, όσον αφορά την ευημερία των ζώων, με αφορμή περιστατικά όπου πολίτες για να εκδικηθούν ιδιοκτήτες ζώων, τα πυροβολούν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοια περιστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου πολίτες παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και πυροβολούν το κατοικίδιο του γείτονά τους, προφασιζόμενοι είτε την οχληρία, είτε λειτουργούν εκδικητικά για άλλους προσωπικούς λόγους. Οι πολίτες φτάνουν σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, επειδή γνωρίζουν πως δεν θα τιμωρηθούν αυστηρά, όπως προνοεί η νομοθεσία, αλλά και λόγω της αδιαφορίας που επιδεικνύει πολλές φορές η Αστυνομία. Θύμα όλων αυτών, τα ζώα.

Άλλωστε ακόμη και οι ίδιοι οι εθελοντές ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας σε σοβαρά περιστατικά κακοποίησης ζώων που ήρθαν εις γνώσιν τους, ωστόσο οι δράστες παρέμειναν ατιμώρητοι ή τους επιβλήθηκε πρόστιμο. Μάλιστα, όσον αφορά τα περιστατικά πυροβολισμών ζώων, πιο συχνές είναι οι περιπτώσεις που αφορούν γάτους, που οι δράστες τους πυροβολούν στο κεφάλι ή στα μάτια για να τους αφήσουν τυφλούς. Οι περιπτώσεις αυτές έρχονται εις γνώσιν των εθελοντών, οι οποίοι δείχνουν ως ένοχη για τον μη τερματισμό των περιστατικών την ίδια την Αστυνομία . «Η Αστυνομία σήμερα γίνεται ο δικηγόρος του εγκληματία και του ενόχου τέτοιων αποτρόπαιων περιστατικών. Δεν έχουν την καλή διάθεση να τους τιμωρήσουν και βρίσκουν ένα σωρό δικαιολογίες για να κλείσουν τις υποθέσεις. Όταν η κατάσταση είναι εντελώς ανεξέλεγκτη και δεν τηρείται η νομοθεσία, τα φαινόμενα αυτά θα είναι και πιο συχνά και οι πολίτες θα παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Μπορεί να έχουν συλληφθεί πρόσωπα, αλλά επί της ουσίας η ποινή δεν είναι αυστηρή ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να το επαναλάβουν», σχολίασε η κα Πογιατζή.

Οι εγκαταλείψεις σκύλων και οι τροποποιήσεις του Περί Σκύλων Νόμου

Μιλώντας για πρόνοιες του νόμου που δεν εφαρμόζονται, ένα άλλο καίριο ζήτημα που απασχολεί τους εθελοντές, είναι οι εγκαταλείψεις ζώων και δε περισσότερο των σκύλων, που παρόλο που γίνεται προσπάθεια ώστε να διορθωθούν τα κακώς έχοντα μέσα από τις τροποποιήσεις που προωθούνται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, φαίνεται πως, κατά την κα Πογιατζή, σε πολλές περιπτώσεις να μπάζουν νερά.

Ακόμα και οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατα σε έρευνα και έκανε λόγο για 250 χιλιάδες εγκαταλείψεις ζώων κάθε χρόνο, φαίνεται πως θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο αυτή τη χρονιά. Όπως υπόδειξε η κα Πογιατζή, οι κυριότεροι λόγοι είναι δύο για την εγκατάλειψη σκύλων, η ανεξέλικτη κατοχή και αναπαραγωγή ζώων και κάνει κάλεσμα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να δουν πιο ζεστά αυτά τα δύο ζητήματα. «Μείνανε εμείς οι εθελοντές να διαμαρτυρόμαστε».

Από την άλλη, όσον αφορά τις τροποποιήσεις που προωθούνται για τον Περί Σκύλων νόμο, βρίσκει εντελώς αντίθετους και τις χαρακτήρισαν χειρότερες από τα όσα ισχύουν σήμερα. Οι αντιδράσεις τους στηρίζονται κυρίως, στον αριθμό των σκύλων που θα επιτρέπεται να έχει στην κατοχή τους κάθε ιδιοκτήτης, αλλά και στον τρόπο που περιγράφεται ο όρος της ευθανασίας μέσα από τη σχετική τροποποίηση. «Έπρεπε να γνωρίζουν σε βάθος το πρόβλημα. Ήρθαν να προσθέσουν ότι η κάθε τοπική αρχή θα έχει το δικαίωμα να τροποποιεί το νόμο, κυρίως για το πόσα σκυλιά μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία του ο κάθε πολίτης. Αυτό θα προκαλέσει σύγχυση. Ο νόμος πρέπει να είναι ένας και να ισχύει για όλους. Επίσης σημειώνεται ο όρος ευθανασία, αλλά έχει αφαιρεθεί ο τρόπος. Οτιδήποτε δεν αναφέρει την νάρκωση, πρώτα του ζώου πριν την ευθανασία, θα θεωρείται έγκλημα», είπε καταλυτικά η κα Πογιατζή.

Δειτε Επισης

Με νέα μέθοδο θα ανιχνεύουν το κυπριακό γάλα στο χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι-Στο 95% η επιτυχία της
Από τους πιο υγιείς πληθυσμούς της ΕΕ οι Κύπριοι-Πρόκληση το κάπνισμα και η παιδική παχυσαρκία
Ενίσχυση για αντιμετώπιση προβλημάτων αρδευτικών τμημάτων ενέκρινε το Υπουργικό
Έγκριση από Υπουργικό χορηγίας για δύο σχολικά μουσεία εντός ιστορικών σχολείων
Η Τζόζη Χριστοδούλου αρμόδια παρακολούθησης των διατάξεων για καταπολέμηση του σεξισμού
Ικανοποίηση Επιτροπής Προσφύγων για αναθεώρηση κριτηρίων στα στεγαστικά σχέδια της μέριμνας
Διεύρυνση πρόσβασης φοιτητών και προσέλκυση επαγγελματιών από εξωτερικό αποφάσισε το Υπουργικό
«Καμία αποκοπή, το μέλλον μας δεν διαπραγματεύεται»-Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την χορηγία (pics)
Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί υποστελέχωσης της μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάφο ο ΟΚΥπΥ
Στα σκαριά νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα-Επισκέφτηκε το Μακάρειο ο Δαμιανός