Στο περίμενε οι ντελιβεράδες για τη ρύθμιση σύμβασης-Ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλειά τους

Στο περίμενε βρίσκονται οι οδηγοί ψηφιακών πλατφορμών για τη ρύθμιση συγκεκριμένης σύμβασης η οποία θα διασφαλίζει πρώτιστα την ασφάλειά τους, αλλά και τα εργασιακά τους δικαιώματα, με τη Συντεχνία των ντελιβεράδων να αναμένει την ίδια ώρα να υπάρξει αίσια κατάληξη των συναντήσεων με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο είναι και το αρμόδιο που θα ανάψει το πράσινο φως για τη σύμβαση.

Με αφορμή τα δεκάδες ατυχήματα που σημειώνονται με τους οδηγούς ψηφιακών πλατφορμών, όπως και τα δυστυχήματα που σημειώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια οδηγών, οι ντελιβεράδες αντιδρούν και ζητούν διασφάλιση της ασφάλειάς τους και την παροχή των εργασιακών τους δικαιωμάτων, κάτι που προβλέπεται φυσικά σε κάθε χώρο εργασίας.

Η Συντεχνία των οδηγών, πραγματοποίησε μάλιστα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας τις προηγούμενες ημέρες, συζητώντας μεταξύ άλλων και το ζήτημα που προκύπτει με τους ντελιβεράδες. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο Γ. Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, «η διαδικασία που βρίσκεται στο Υπουργείο, χρειάζεται να επισπευσθεί και για να γίνει αυτό, χρειάζεται και η ανάλογη πολιτική βούληση από πλευράς του Υπουργείου, έτσι ώστε, η συμφωνία η οποία είναι στα σκαριά, να αποτελεί βασικό κριτήριο για παραχώρηση άδειας από το Τμήμα Εργασίας».

Γι’ αυτό τον λόγο, η Συντεχνία που εκπροσωπεί τους οδηγούς, αναμένει από τη μεσολαβητική υπηρεσία, να λάβει υπόψη αυτά τα δεδομένα και έτσι, τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί τους. «Ευχή μας είναι ότι θα είναι από τις τελευταίες συνεδρίες, πριν την κατάληξη σε συμφωνία».

Φανερά προβληματισμένος ωστόσο, ο κ. Τιμινής, είπε ότι δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αρκετοί εργοδοτούν εργαζόμενους χωρίς τα βασικά τους δικαιώματα, χωρίς ωφελήματα και αφού τους αποκόπτονται σοβαρά ποσά, τους απομένει ένα μικρό ποσό που ούτε καν την άνεση τους διαβίωση δεν καλύπτει. «Μετά την κατάληξη συμφωνίας, αναμένουμε ότι θα διασφαλιστούν ρυθμισμένοι όροι εργασίας. Για παράδειγμα, τα ζητήματα που αφορούν τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούν να τα αναλαμβάνει ο εργοδότης εξολοκλήρου, όπως και τη στολή. Είναι βασικά θέματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν».

Μάλιστα, σημαντικό ζήτημα φαίνεται να είναι και ο αλγόριθμος ο οποίος χρησιμοποιείται από τις εταιρείες, με τη Συντεχνία να ζητά ότι πρέπει να τεθεί σε συγκεκριμένη βάση, έτσι ώστε να μην επικρατεί το άγχος και το στρες στους οδηγούς. «Δυστυχώς, με αυτή την τακτική, υπάρχει και το αποτέλεσμα που βλέπουμε, με τους ανθρώπους αυτούς να τρέχουν μέσα στους δρόμους και να σκοτώνονται, διότι μέσα από αυτό το σύστημα τους δίνεται συγκεκριμένος χρόνος για να παραδώσουν την παραγγελία τους. Είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και συζητούμε λύσεις για να το επιλύσουμε».

Πάντως, όλα τα προβληματικά σημεία που απασχολούν τους οδηγούς φαίνεται να βρίσκονται σε καλό σημείο, αφού όπως είπε ο κ. Τιμινής, «είμαστε στο 90% όλων των θεμάτων και περιμένουμε την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για να μπει ένα τέλος στα προβλήματα που επηρεάζουν τους ντελιβεράδες. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε κοντά στη συνομολόγηση μιας συλλογικής σύμβασης, αλλά χρειάζεται και η πολιτική απόφαση, έτσι ώστε εκείνο που θα αποφασίσουμε στο τέλος να εφαρμόζεται από όλες τις πλατφόρμες ανεξαιρέτως».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της